INGREDIENCE: 1 kg středně velkých brambor, 2 stroužky česneku, 6 lžic oleje, sůl, bílý pepř, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, 100 g ovčího sýra, 1 svazek petrželky nebo pažitky, sladkou papriku.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na podélné plátky nebo kostičky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Na velké pánvi zahřejeme olej a při mírné teplotě za občasného obracení na něm brambory přibližně 20 minut pečeme. Přitom je osolíme a opepříme. Mezitím dobř ..
INGREDINCE: Mrkev, květák, 3 brambory, brukev, malá kapusta, fazolové lusky, zelený hrášek, cibulka, celer, 2 vejce, koření, 2 lžíce sádla, slanina, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: V malém množství vody uvaříme zeleninu. V troše vody namočíme housky, pak je vymačkáme, přidáme vejce, koření podle chuti, sádlo a uvařenou nakrájenou zeleninu. Vše zamícháme a zahustíme strouhankou. Sucharovou formu vymastíme sádlem, vložíme zeleninovou hmotu, poklademe slaninou pokrájenou na nudličky a v troubě hodinu p ..
INGREDIENCE: 1 větší květák, sůl, 250 g dušené vepřové šunky, 1-2 lžíce rostlinného oleje, 1 svazek pažitky, 150 ml zakysané smetany, 75 ml mléka, rozemletý černý pepř, nastrouhaný muškátový ořech, 100 g nivy, 100 g ementálu, několik kuliček černého pepře na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvý květák pečlivě očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme na drobné části, které povaříme v dostatečném množství osolené vody asi 12 minut – do poloměkka. Potom procedíme vodu z hrnce přes cedník, květ ..
INGREDIENCE: 2 hrnky křenu očištěného a pokrájeného na 1,5 cm pruhy (cca 400 g v syrovém stavu) 3/4 hrnku bílého vinného octa, 1/2 hrnku očištěné najemno pokrájené čerstvé řepy, 1/3 hrnku cukru, 1/2 lžičky soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Použijeme mixér se strouhacím nástavcem a nastrouháme. Přesuneme křen do středně velké mísy. Do mixéru dáme nástavec s železným nožem, vrátíme křen do mixéru, přidáme zbylé tři ingredience a rozmixujeme vše na jemnou kaši (cca 5 minut). Směs osolte. Takto upravenou směs p ..
INGREDIENCE: 1 kg kapusty, 100 g slaniny, 1 větší cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 menší hlavičku česneku, sůl, pepř, 1,2 kg brambor, 200 ml hovězího vývar.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu nakrájíme na větší kostky a spaříme ve vařící vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozškvaříme slaninu, potom přidáme cibuli a vše dozlatova orestujeme. Pak zaprášíme moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostky. Do tohoto z ..
INGREDIENCE: 1 zelí, 3 lžíce rýže, 2 velké cibule, 1 lžíci ztuženého pokrmového tuku, 400 g mletého masa (vepřové a hovězí), sůl,mletý pepř, nať z cibulky nebo kopru, 2 vejce, 1 lžíci rostlinného másla na vymazání kastrolu, 300 g rajčat nebo 4 lžíce kečupu, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, 1 - 2 lžíce strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a krátce (asi 2 minuty) spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a opatrně rozebereme na jednotlivé listy. Rýži rovněž spaříme horkou vodou a ..
INGREDIECE: 800 g kapusty, 100 g másla, 1 lžíce strouhanky, 1 l smetany, 1 l mléka, 1 lžička práškového cukru, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, vypereme, rozkrojíme na polovinu, vložíme do vařící osolené vody a vaříme, až kapusta změkne. Pak dáme a necháme okapat na sítu. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhanou houskou, přidáme kapustu, kterou jsme pokrájeli na širší pudle, zalijeme smetano, posypeme zbývající strouhanou houskou s cukrem a opakujeme. Pak zalijeme ..
INGREDIECE: 800g lilku, 2 lžíce oleje, 100g rajčat, podle chuti sůl a pepř, 80g sýra na strouhání.POSTUP PŘÍPRAVY: Lilek nakrájíme na plátky a podusíme na oleji s rajčaty nakrájenými na kolečka. Osolíme, opepříme a když je lilek měkký, posypeme jej strouhaným sýrem. Podáváme jako přílohu k dušené drůbeži nebo jehněčímu masu. ..
INGREDIECE: 1 kg lilku, 1 lžíce hladké mouky, 100g sýra na strouhání, 2 žloutky, 120 g oleje. Těstíčko na smažení - 2 vejce, hladké mouky, špetka soli, 100 g sýra na strouhání, 6 lžic mléka, 3 lžíce hl. mouky, špetka soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky opereme i se slupkou nakrájíme na plátky silné asi jeden centimetr, osolíme a necháme uležet. Z vajec, mléka mouky připravíme těstíčko, osolme, pak plátky lilku osušíme, obalíme v hladké mouce a v rozpáleném oleji po obou ranách osmažíme. Nastrouhaný sý ..
INGREDIECE: 600 g cibule, zelená petrželová nať, špetka mletého pepře, sůl, 2 lžíce olivového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a dáme vařit do většího množství osolené vody. Pak ji vyjmeme, necháme odkapat, rozpůlíme, osolíme, opepříme, posypeme sekanou petrželkou, zakapeme olejem a podáváme s chlebem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA