INGREDIENCE: 100g slaniny 1 kg brambor, sůl, mletý pepř, tymián, petrželka, 150g rajčat. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu slaniny pokrájíme na kostky a škvaříme, až pustí tuk. Očištěné brambory pokrájená na kolečka osolíme, přidáme vyškvařené kostky slaniny a vložíme do nádoby z jenského skla. Poprášíme je mletým pepřem, drobné rozsekaným tymiánem a petrželkou, poklademe plátky rajčat a tenkými plátky slaniny, zakryjeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Když brambory změkly, odkryjeme ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 50 g Sorbitu, 15 g kakaa, 150 g strouhaných nakyslých jablk, 60 g dětské krupičky, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a Sorbit utřeme do pěny. Přimícháme kakao, jemně nastrouhaná jablka, dětskou krupičku a necháme půl hodiny stát. Potom vmícháme sníh, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě. Vychladily dort potřeme šlehačkou ušlehanou bez cukru. ..
INGREDIENCE: 500 g roštěné, 3 lžíce oleje,100 g uzeného masa, 2 cibule, 1 lžička hladké mouky, ml. sladká paprika, mletý pepř, vývar, 150 ml kysané smetany, sůl, petrželka, 4 lžíce strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší kostky a v rozehřátém oleji je ze všech stran osmahneme. Potom přidáme na kostky nakrájené uzené maso, nadrobno nakrájenou cibuli a znovu opečeme. Směs zaprášíme moukou promíchanou s mletou sladkou paprikou a pepřem. Osmahneme, podlijeme asi 5 lžícemi v ..
INGREDIENCE: 400g svíčkové, 100g šunkového salámu, 60g slaniny, 150g cibule, 60g oleje, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze svíčkové nakrájíme plátky, mírně je naklepeme a napichujeme na špejli střídavě se šunkovým salámem nakrájeným na kousky, se slaninou nakrájenou na plátky a s cibulí nakrájenou na čtvrtky. Takto připravené maso osolíme, opepříme a zvolna dozlatova pečeme v rozpáleném oleji po obou stranách (asi osm minut). ..
INGREDIENCE: 600 g zmrazeného hrášku, sůl, 1,5 dl smetany (12 %), petrželka, špetka cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazený hrášek pokropíme vařící vodou a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Přilijeme smetanu a dusíme, až se smetana částečně odpaří a zhoustne. Hrášek osolíme, osladíme, vmícháme usekanou petrželku a podáváme. ..
INGREDIENCE: 2 velké nebo 4 menší makrely, 5 lžic oleje, 1 c sůl, 1 cibule, palička česneku, malá sklenice sterilovaného leča. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely očistíme, podélně rozkrojíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a vložíme do olejem vymaštěného pekáčku. Posypeme je velmi jemně nasekanou cibulí, prolisovaným nebo na tenké plátky nakrájeným česnekem, přidáme trochu drceného kmínu a v troubě zapečeme. Pak na každou rybí půlku rozložíme část sterilovaného leča a pečeme ještě asi 20 ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 200 g žampionů nebo jiných čerstvých hub, 1/2 l vývaru z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli a dožluta ji opékáme. Pak přidáme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji vývarem, přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony nebo jiné houby, přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vařenou omáčku dochutíme s ..
NGREDIENCE: 80 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 250 g rozemletých škvarků, 4 žloutky, šálek smetany, sklenice bílého vína, sůl, vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme mouku, škvarky, žloutky, smetanu, víno, sůl a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme, stočíme do šátečku, opět rozválíme a opakujeme několikrát. Z placky 0,5 cm silné skleničkou vykrajujeme kolečka, naskládáme je na plech a necháme kynout asi 3 hodiny. Před pečením pagáčiky potřeme rozšlehaným v ..
INGREDIENCE: 350 g hladké mouky, l vrchovatá lžíce sádla nebo ztuženého tuku, l vejce, l lžička octa, špetka soli, 1/8 l vlažné vody, l vejce na potření závinů. Náplň: l kg jablk, 2 šálky osmažené strouhanky, skořice, cukr, máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, rozdrobíme s tukem a zaděláme vodou, v níž jsme rozšlehali vejce a ocet. Zpracováváme nejdříve nožem, a když se přísady spojí, vypracujeme rukama hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme ho nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočívat ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g uzeného sýra, 1/4 l sladké šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Pekáček vymastíme máslem a olejem, vysypeme ho nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme mírně naklepané, osolené a opepřené kotlety a vložíme do rozehřáté trouby Asi po 10 minutách pekáček vyjmeme, kotlety posypeme strouhaným uzeným sýrem, zalijeme šlehačkou a vrátíme zpět do trouby Zapékáme asi 40 minut, až se šlehačka odpaří a kotlety zůstanou pouze v hust ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA