INGREDIENCE: 2 cibule, 2 lžíce másla, 2 snítky tymiánu, 500g ve slupce uvařených brambor, 170 ml kuřecího vývaru, 150g koktejlových párečků (nebo běžných párků nakrájených na kousky), sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na malé kousky. Osmáhneme ji na másle. Z jedné snítky tymiánu otrháme lístky a posypeme jimi cibuli. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Nasypeme je na osmáhnutou cibulku a krátce opečeme. Pokrm zalijeme vývarem, osolíme opepříme a asi 10 minut povaříme. K ..
INGREDIENCE: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/8 tuku (máslo nebo Hera apod.), 3/4 prášku do pečiva, 2 vejce, šálek mléka, 5 větších jablk, skořicový cukr, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Z polohrubé mouky, cukru a tuku si připravíme drobenku. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pokapeme citrónem a smícháme se skořicovým cukrem. Z připravené drobenky odebereme 2 hrnky, vmícháme prášek do pečiva, 2 vejce a zředíme šálkem mléka. Umícháme těsto a vlijeme ho na dobře ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky (nebo 300 g polohrubé a 200 g hladké), špetka soli, l vanilkový cukr, 2 žloutky, 250 g tuku Hera, citrónová kůra, l vejce na potření šátečků, maková, tvarohová nebo povidlová náplň jako do koláčů. Kvásek: 1/4 l mléka, 2 lžíce cukru, 60 g droždí (tj. l a 1/2 kostičky). POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něho cukr, l lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme kynout asi 5 minut na teplém místě. Mezitím do mísy prošijeme mouk ..
INGREDIENCE: 250 g petržele, 250 g celeru, 3 jablka, 30 g másla, 1 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky sušené šalvěje, 150 ml šlehačky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Celer, petržel a jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Orestujeme dozlatova na másle, přilijeme a dochutíme šalvějí, solí a pepřem. Zjemníme šlehačkou. ..
INGREDIENCE: 400 g čerstvých hub, 1/2 l kysané smetany, 50 g hladké mouky, bobkový list, nové koření, sůl, špetka utlučeného kmínu, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby pokrájíme a s bobkovým listem, novým kořením a špetkou utlučeného kmínu povaříme v osolené vodě. Když houby změknou, přilijeme smetanu, zahuštěnou hladkou moukou. Podle potřeby dokyselíme a dosolíme. ..
INGREDIENCE: 500 g hovězí kližky, 60 g sádla, 4 cibule, sůl, mletý pepř, vývar (voda), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 1 sterilovaná okurka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátém sádle osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, po všech stranách je opečeme, osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme. Když je maso skoro měkké, vydusíme šťávu do tuku. Potom guláš zaprášíme h ..
INGREDIENCE: 300 g předvařené rýže, 80 g másla, 1 cibule, 2 hrsti hub sušených nebo 150 g čerstvých podušených na másle, 150 g drůbežího salámu, půl kostky masoxu, 1 lžička Vegety, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme cibulku, přidáme půl kostky masoxu, Vegetu, kostičky salámu a doměkka uvařené nebo podušené houby. Společně podusíme a vmícháme do uvařené rýže. Upravíme na mísu a posypeme petrželkou. Přeléváme zbytkem rozpuštěného másla. ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 100 g brynzy, sůl, máslo, cibule, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a uvaříme. Scezené rozmačkáme a rozmícháme s brynzou a s kouskem másla s cibulkou, popřípadě posypeme pažitkou. ..
INGREDIENCE: 150g brambor, 1 dl vody nebo mléka, 15 g másla, 50 g hrubé mouky, vejce, sůl, muškátový květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařící osolené vody s máslem zavaříme mouku, odstavíme ohně a mícháme, až je těsto stejně husté. Znovu postavíme na oheň a mícháme, až se těsto nechytá vařečky ani nádoby. Po vychladnutí zamícháme po troškách rozkvedlané vejce, strouhané uvařené a prochladlé brambory a nepatrně okořeníme květem. Z těsta vykrajujeme malé noky, dáváme je na pomaštěný plech v horké troubě ..
INGREDIENCE: 1 kuře, sůl, stojánek na pečení (bud kovový, nebo keramický) POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře osolíme a navlečeme na stojánek nebo na keramickou misku se stojánkem na kuře. Vložíme do trouby a nepříliš prudce pečeme. Nemastíme, nepodléváme, jen občas kontrolujeme, zda se nepeče příliš prudce. Dozlatova upečené kuře je křehké, nevysušené a velmi dobré. Používáme je jako grilované, k rychlému pohoštění nebo k večeři. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA