INGREDIENCE: 1 kelímek zakysané smetany, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 2 lžičky hořčice, 1 lžíce kečupu, posekaný kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: Promícháme uvedené ingredience a nakonec vmícháme posekaný kopr. Podáváme k pečenému masu, smaženému sýru a podobně. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny na vývar, 250 g čerstvých hub, 2 šálky kyselého kvásku nebo šťávy z kysaného zelí, 1 šálek kyselé smetany, 1 žloutek, petrželka, a máme-li, zelený fenykl. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme vývar z kořenové zeleniny a uvaříme v něm houby. Podle chuti přidáme kvásek nebo šťávu z kysaného zelí, polévku osolíme a zlepšíme smetanou s rozšlehaným žloutkem, sekanou petrželkou a fenyklem. Nemáme-li po ruce kyselý kvásek ani zelnou šťávu, okyselíme polévku podle ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 300 žampiónů nebo jiných jedlých hub, 1 lžíce sušených hub předem namočených do vody, 250 g ryže, 1 červená a 2 zelená paprika, sůl, pepř, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra (nejlépe parmezánu), kečup, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo s olejem rozpustíme v kastrole, přidáme nadrobno nakrájené cibule, lehce je osmahneme, vhodíme na plátky nakrájené žampióny, osolíme je, opepříme a dusíme, až se odpaří tekutina, kterou pustily Předem nam ..
INGREDIENCE: králičí hřbet a běhy, 200 g sušených švestek, 1 lžíce poloh. mouky, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 2 dl červeného vína, 60g oleje, celý i mletý pepř, bobkový list, tymián, ocet, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí hřbet a běhy naložíme na 24 hodin do směsi červeného vína, 2 lžic octa, několika celých pepřů, špetky tymiánu a 3 bobkových listů. V kastrole zahřejeme olej a maso z králíka lehce opečeme na obou stranách. Potom podlijeme nálevem, ve kterém byl králík naložen, osolíme, opepříme ..
INGREDIENCE: 400 g jemné krupičkové mouky, 60 g másla, l celé vejce, l dl vlažné vody, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál připravíme mouku, doprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme máslo. Pak přidáme l vejce, sůl a vlažnou vodu. Vidličkou dobře promícháme tak, že začneme uprostřed a mouku přidáváme ze stran, až se utvoří těsto. Pak rukama vypracujeme tužší těsto, které se nesmí chytat ani na váml, ani rukou. Utvoříme bochánek, položíme jej na moukou vysypaný vál, potřeme olejem, přikryjeme ..
INGREDIENCE: 2 l vod, 1 l kyselé smetany, 1 velká cibule, 3 lžíce hladké mouky , 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 6 brambor, 2 lžíce octa, 2 lžíce sterilovaného kopru (nebo svazeček čerstvého, jemně nakrájeného), 1 lžičky drceného kmínu, 1 kostka masoxu, sůl, 4 čerstvá vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Olej a máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, přidáme masox, kmín a necháme povařit. Pak přidáme na kostičky na ..
INGREDIENCE: 20 ks velkých těstovinových mušlí Conchilioni, sůl, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 1 kapie, 500 g ml. masa 1 lžíce hl. mouky, 200 ml drůbežího vývaru, sůl, olej na vymazání formy, 50 g nastrouhaného parmazánu. POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody se lžičkou oleje a podle návodu uvaříme na skus. Scedíme a necháme okapat. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme zbytek oleje, pórek na něm orestujeme, přidáme ml. mas ..
INGREDIENCE: Houby (nejlepší jsou malé suchohřiby), domácí slanina, kabanos brambory, pepř, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby (nejlepší jsou malé suchohřiby), domácí slanina, kabanos brambory, pepř, sůl, olej. střídavě plátky hub, plátky cibule, na plátky pokrájenou slaninu, na kolečka nakrájený kabanos a syrové plátky brambor. Okořeníme a pečeme na grilu nebo v troubě na plechu. ..
INGREDIENCE: ¼ l mléka, 250 g čerstvých hub, 50 g másla, 70 g cibule, 2 žemle nebo rohlíky, 1 vejce, 1 žloutek, muškátový květ, petrželka, strouhanka, ml. pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. Do kastrolu dáme pokrájené houby, osolíme a podusíme do měkka. V míse utřeme máslo do pěny, přidáme žemle na močené v mléce, vymačkané a rozmělněné. Přidáme vejce, žloutek, podušené houby, posekanou petrželkou, sůl, strouhanku a koření. Promícháme, jak je nádivka řídká, zah ..
INGREDIENCE: 25g droždí, 100 g cukru krupice, 350 g mléka, 750 g hl. mouky, 2 vejce, citr. kůra, sůl, 125 g másla. Náplň: 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g mouč. cukru, citr. kůra z jednoho citrónu50 g rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme na klasické kynuté těsto. Po vykynutí odkrajujeme bochánky které rukou promáčkneme a plníme tvarohovou náplní. Zabalíme a klademe vedle sebe pomazané máslem (aby se nelepily k sobě) do vymaštěného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Po upečení v ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA