INGREDIENCE: 1/2 kuřete (nebo slepice), sůl, 2 šálky rýže, 4 šálky vody nebo vývaru z kuřete, 1 cibule, 2 lžíce rozinek, 4 lžíce zmrazeného hrášku s mrkví, olej, 1 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře (nebo slepici) vhodíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Rýži propláchneme studenou a následně vařící vodou, dáme na rozehřátý olej s nadrobno nakrájenou cibulí, zalijeme horkou vodou nebo vývarem z kuřete, přidáme rozinky propláchnuté horkou vodou, zeleni ..
INGREDIENCE: 50 g hovězího masa, 30 g kořenové zeleniny, 5 g hl. mouky, cibule a bobkový list, 5 g másla, 30 g kyselé smetany, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájené maso vaříme v osolené vodě do poloměkka, přidáme pokrájenou zeleninu a uvaříme doměkka. Nasucho opraženou mouku povaříme ve vývaru z cibule a bobkového listu, vše spojíme a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme máslo, sekanou petrželku a přímo na talíř lžíci kyselé smetany. ..
INGREDIENCE: 5 syrovích brambor čtvrtka másla sůl. Bylinky: Tymián,Bazalka POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory okrájíme a omyjeme. Nakrájíme na malé kostičky. Nasekáme bylinky najemno. Vezmeme alobal a přeložíme na půlku. Na alobal naklademe brambory,na brambory bylinky,na bylinky máslo,osolíme. Úprava: V troubě na 180°C. Na grilu Necháme až brambory změknou. ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 2 čabajky, kysané zelí, grilovací koření, sůl, máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře naplníme směsí z umleté čabajky a pokrájeného zelí, otvor zašijeme. Kuře osolíme, posypeme ze všech stran grilovacím kořením, dáme do pekáče, přidáme máslo a za občasného podlévání a polévání výpečkem upečeme do růžova v trobě. ..
INGREDIENCE: 150 g Rokfóru nebo Nivy, 100 g dietního salámu, 150 g tvrdého sýra, 4 lžíce hl. mouky, 3 žloutky, 3 bílky, strouhanka, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny sýry nastrouháme najemno, přidáme na kostičky nakrájený salám, žloutky, mouku, a tuhý sníh z bílků. Nesolíme. Z těsta tvoříme menší kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Příloha: Bramborová kaše. ..
INGREDIENCE: 1 květák, 2 vejce, 100 g poloh. mouky, sůl, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozebereme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Poté jej vyjmeme, rozmačkáme, necháme vychladnout, osolíme, opepříme, přidáme žloutky, mouku, strouhanku a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Do rozpáleného oleje vkládáme malé placky, které opečeme po obou stranách do zlatova. Příloha: brambory a tatarka. ..
INGREDIENCE: 250 g fazolí, 1 cibule, 200 g měkkého salám, olej, sůl, pepř, ocet, 2 lžíce hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole přes noc namočíme do studené vody a druhý den je uvaříme v osolené vodě. V kastrole si rozehřejeme olej, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, zasypeme hl. moukou uděláme světlou jíšku. Přidáme měkké fazole i s vodou, na kosičky nakrájený salám a povaříme, podle chuti dosolíme, opepříme a okyselíme octem. Podáváme s kečupem a rohlíkem. ..
INGREDIENCE: 150 g ovesných vloček, 1 l mléka, 1 lžíce tuku, j cibule, 150 g uzeného masa, 1 vejce, strouhanka, kmín, sůl, petrželka, mouka. POSTUP PŘÍPRAVY:Vločky posekáme, zalijeme vařící mlékem a necháme několik hodin odstát. Přidáme sůl, na tuku osmaženou nakrájenou cibuli, posekané maso, vejce, nasekanou petrželku, kmín, promícháme, zahustíme trochou strouhanky a tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v hl. mouce, v rozšlehané vejci, ve strouhance a pečeme na rozpáleném tuku do červena. ..
INGREDIENCE: 1 střední celer, 2 cibule, 2 masox, 50g tuku, 50 g hladké mouky, 1 dl smetany, 2 žloutek, pepř, sůl, muškátový květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku podusíme drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme drobné kostičky celeru a osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme masox, pepř, sůl a květ. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme )i do polévky. Nakonec přilijeme smetanu a žloutek rozkvedlaný se lžící vody (přidáváme ho pomalu, aby se vše nesrazilo dohromady). ..
INGREDIENCE: 1/2 l mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 2 lžíce jemně nastrouhaných oloupaných mandlí, 1 lžíce másla, 1 lžička cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve studeném mléce rozmícháme mouku, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, pak sejmeme z ohně a do omáčky vmícháme jemně nastrouhaný 1 křen, oloupané a nastrouhané mandle, vmícháme máslo a ještě podle chuti přisolíme a přisladíme. Krémově hustou křenovou omáčku podáváme k vařenému uzené ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA