INGREDIENCE: 1 králík, 100g slaniny, 50g másla, sůl, 4 stroužky česneku, 1 lžíce petrželky, sůl, 2 dl bílého vína, 4 žampióny, 1 malý rajčatový protlak, lžička hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka naporcujeme, osolíme, prošpikujeme slaninou a na másle opečeme po všech stranách. Pak ho podlijeme a pečeme téměř doměkka. Pak přidáme do výpeku prolisovaný česnek, bílé víno, pokrájené žampióny a rajčatový protlak a vrátíme do trouby asi na 10 minut. Příloha: brambory. ..
INGREDIENCE: 1 konzerva tuňáka v oleji nebo vlastní šťávě, 3 vejce vařená natvrdo, 1 cibule, 1 paprika kapie, 1 zelená paprika, pažitka, l jablko, citrónová stává, l menší mrkev, 3 kyselé okurky, 100 g majolky, špetka pepře, 1/2 lžičky glutasolu (nebo soli), několik kapek sójové omáčky a worcesterské omáčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuňáka vyjmeme z konzervy, nálev slijeme, ale nepoužijeme. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené papriky a okurky, nastrouhané jablko a mrkev, ihned po ..
INGREDIENCE: Kvásek: 100ml vlažné vody, 20g droždí, 1 lžička medu, 1 lžíce celozrnné pšeničné mouky. Těsto: 400ml vlažné vody, 700g celozrnné pšeničné mouky, 1-2 lžičky drceného kmínu, 3 zrna fenyklu, 2 lžičky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: V šálku rozmícháme droždí s medem nebo cukrem, zalijeme vlažnou vodou a přidáme lžíci mouky. Všechno dobře promícháme a povrch ještě mírně poprášíme moukou. Kvásek přikryjeme plátnem a necháme v teple kynout 10-15 minut. K vykynutému kvásku přidáme vlažnou vodu, 20 ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 100 g strouhaného sýra, 1 lžička sl. mleté papriky, pepř, sůl, kelímek smetany ke šlehání, hladká mouka na obalení, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na rozpáleném tuku je po obou stranách opečeme dozlatova. Opečené maso vyjmeme, vložíme na pekáč, posypeme strouhaným sýrem smíchaným s paprikou, zalijeme smetanou a zapečeme v troubě asi 1 hodiny Podáváme s hranolky nebo s opečený ..
INGREDIENCE: 500g čerstvých hub, 60 g sádla, 1 cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, 100g mrkve, 100gpetržele, 1,5dl kysané smetany. Různé druhy hub můžeme upravit podle tohoto předpisu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolku podusíme na sádle strouhanou cibuli a zpěníme papriku. Přidáme očištěné, na tenké plátky pokrájené houby, okořeníme pepřem, osolíme a dusíme doměkka. V jiné nádobě podusíme doměkka mrkev a petržel, prolisujeme je a přidáme k houbám. Krátce podusíme a podáváme ochucené kysa ..
INGREDIENCE: 6 kg vepřové krkovice, 3 kg vepřového bůčku, 1 kg prátu (z hovězího krku), 150g mletého pepře, 100g sladké mleté papriky, 100g drceného kmínu, 150g třeného česneku, 200g soli, střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovičku a bůček nakrájíme na kostičky asi o velikosti 1 cm. Prosolíme dusičnou solí a necháme v chladu 3-5 dnů odležet. Taktéž máme připraven prát. Odleželý prát promícháme s odleželým masem dochutíme pepřem, paprikou, kmínem a třeným česnekem. Dobře prohněteme a plníme do ..
INGREDIENCE: 6 kg vepřové krkovice, 3 kg vepřového bůčku, 1 kg prátu (z hovězího krku), 150g mletého pepře, 100g sladké mleté papriky, 100g drceného kmínu, 150g třeného česneku, 200g soli, střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovičku a bůček nakrájíme na kostičky asi o velikosti 1 cm. Prosolíme dusičnou solí a necháme v chladu 3-5 dnů odležet. Taktéž máme připraven prát. Odleželý prát promícháme s odleželým masem dochutíme pepřem, paprikou, kmínem a třeným česnekem. Dobře prohněteme a plníme do ..
INGREDIENCE: 420 g polohrubé mouky, 5 vajec, 130 g másla nebo rostlinného tuku, 240 g cukru, šálek mléka, l prášek do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, změklé máslo a cukr šleháme do husté pěny. Polovinu vlažného mléka přidáme k žloutkové pěně (po lžících). Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a současně přiléváme zbylé vlahé mléko. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílku. Bábovkovou formu vymastíme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme. Vložíme do předehřáté trouby a up ..
INGREDIENCE: 750 g vepřové pečeně, 100 g sádla, 150 g celeru, 200 g karotky, 250 g rajčat, 1 dl bílého vína, pů1 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kotlet postranní kosti odsekneme, maso mírně naklepeme, osolíme a opečeme na části sádla po obou stranách dozlatova. Celer a karotku očistíme, nakrájíme na nudličky a opečeme na zbylém sádle. Přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, víno, citrónovou šťávu a vše podusíme. Potom přilijeme tuk zbylý po pečení masa a vše povaříme. Při podávání přelévám ..
INGREDIENCE: 300 g polohr. mouky, 30 g droždí, 1/2 prášku do pečiva, 60 g tuku /hery/, 1 celé vejce, asi 10 lžic vlažného mléka a špetka soli. POSTUP PŘÍRAVY: Vše zpracujeme v těsto Na plech s pečicím papírem si uděláme z těsta malé kuličky/pin-pong/ Prsty do nich uděláme důlek a lžičkou plníme,/povidla,marmeládu,tvaroh atd. Potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru dáme žmolenku, Pečeme asi 1/2 hod, ve vyhřáté troubě. Žmolenka: 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce moučkový cukr, 1 lžíce oleje. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA