INGREDIENCE: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 20 g moučkového cukru, 50 g mletých oříšků, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, cukr na obalení. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si do mísy všechny suché suroviny, přidáme rozstrouhané nebo rozměklé máslo a žloutky, dobře propracujeme a dáme odpočinout do druhého dne. Druhý den tvoříme malé rohlíčky, klademe na vymazaný plech, pečeme v mírnější troubě a ještě horké obalujeme v cukru s vanilkou. ..
INGREDIENCE: 100 g hladké mouky, 100 g másla, 120 g strouhaného kokosu, 80 g moučkového cukru, 80 g kakaa, 1 vejce, čokoláda. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s cukrem prosejeme, přidáme rozměklé máslo, strouhaný kokos, kakao, uděláme důlek, do kterého dáme vejce a uděláme těsto. Necháme jej chvíli odležet, vyválíme silnější plát, ze kterého rádýlkem nebo nožem krájíme tyčky, přendáme na vymazaný plech a upečeme v teplé troubě. Vychladlé tyčky namáčíme do čokolády. ..
INGREDIENCE: 250g hladké mouky, 150g pražených mletých lískových oříšků, 60g práškového cukru, 2 žloutky, 180g másla, tlučená vanilka, vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, cukru, oříšků, žloutků, másla a tlučené vanilky vypracujeme křehké těsto a necháme je půl hodiny v lednici odpočinout. Odpočinuté těsto rozválíme, vykrájíme půlměsíčky a na suchém plechu nebo pergamenovém papíru je upečeme do růžova. Horké obalujeme ve vanilkovém cukru. ..
INGREDIENCE: 225g hladké mouky, 125g změklého másla nebo rostlinného tuku, 1 sáček vanilkového cukru, 90g moučkového nebo jemného cukru, 75g strouhaných vlašských ořechů, 50 ml mléka, mouku na posypání pracovní desky, papír na pečení, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pracovní desku prosejeme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek a vlijeme do něj mléko. Po okraji mouky rozdělíme tuk nakrájený na vločky, vanilkový cukr, 75g moučkového cukru a nastrouhané ořechy. Rukama vypracujeme hladké těsto, které ..
INGREDIENCE: 2 žloutky, 100 g cukru, 2 lžičky horké vody, 130 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, citrónová kůra a šťáva, sníh ze 2 bílků, 1 lžička studené vody, tuk, mouka na formu, 50 g ořechů nebo mandlí, 40 g strouhané čokolády tlučená skořice a hřebíček trochu nového koření čokoládová poleva. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, cukr a horkou vodu šleháme metlou do pěny, přidáme strouhanou citrónovou kůru a trochu citrónové šťávy a střídavě vmícháváme prosetou mouku s kypřícím práškem a sněhem ..
INGREDIENCE: 350 g hladké nebo polohrubé mouky, 250 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky. Na zdobení: kandované višně nebo rozšlehaný bílek, barevný máček či čokoládová rýže. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo utřeme s cukrem, pak se žloutky a nakonec zpracujeme s moukou. Těstem naplníme sáček s ozdobným nástavcem a na plech stříkáme malé hvězdičky. Plech s hotovým těstem dáme do chladu ztuhnout, pak teprve pečeme v dobře vyhřáté troubě. Pečivo je po upečení žlutozlaté. Zdobení: Pečivo zdobíme p ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých sardinek, 3 citróny, 120g oleje, petrželová nať, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé sardinky očistíme, vykucháme, vypereme, vysušíme čistou utěrkou, osolíme, napícháme na rožeň, potřeme olejem a za stálého otáčení pečeme na dřevěném uhlí. Olej spojíme s citrónovou šťávou, přisolíme a dobře promícháme. Sardinky podáváme teplé, přelité připravenou olejovou šťávou a posypané zelenou sekanou petrželkou. ..
Tak že moje žena Jaruška se rozhodla že ty zlomky a odpad z upečeného vánočního cukroví nějak zpracuje. Dali jsem hlavy dohromady a začali tvořit. POSTUP PŘÍPRAVY: Zbytek rozehřáté čokolády co jsme máčeli cukroví, do toho jsme dali zbytky podrceného cukroví (jak není dají se podrcené piškoty), nasekané mandle (jak nemáte dejte najemno nasekané ořechy) , najemno posekané sušené švestky a meruňky, přidali jsme tam nasekané višně co jsme měli naložené v lihu. Poté jsem to ochutnal a ještě dodal tro ..
INGREDIENCE: Pálená hmota: 125 ml oleje, 300 ml vody, sůl, 250 g hladké mouky, 7 vajec.Náplň: 250 ml šlehačky, 250 ml žloutkového krému, malé jahody, borůvky nebo maliny. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, sůl a olej přivedeme do varu přidáme všechnu mouku a restujeme do čistého dna hrnce asi 3-4 minuty. Po orestování necháme vychladnout a poté vmícháváme postupně vejce do hladké konzistence. Naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na vymazaný plech, věnečky nebo větrníky. Počáteční teplota by měla být 160 ..
INGREDIENCE: 300 g mouky, 150 g cukru, 1 vejce nebo 2 žloutky, 200 g másla nebo margarínu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce smetany, mouka na vál, tuk nebo papír na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s cukrem dáme na vál, přidáme vejce nebo žloutky a tuk nakrájený na malé kousky. Smícháme a vypracujeme v těsto. Těsto rozpůlíme a jednu polovinu trochu zmačkáme, dáme na ní kakao a smetanu a řádně zpracujeme. Obě těsta necháme v chladu odpočinout asi 1 hodinu.Od každé barvy polovinu těsta vytvarujeme do válečku ( ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA