POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 150 g hrachu se opere a namočí přes noc do vlažné vody, aby dobře nabobtnal. Pak se přidá cibule, dle chuti i jiná kořenová zelenina a vaří se neosolený, případně se špetkou jedlé sody do měkka. Poté se prolisuje do vývaru z kostí, osolí se, zasmaží hnědou jíškou, nechá povařit, přidá se trochu pepře, se solí utřeného česneku, majoránka nebo zelená petrželka. Podává se s osmaženou houskou, chlebem nebo do měkka vařenými kroupami. Nemáte-li vývar z kostí, zlepší se, polévkovo ..
POSTUP PÍPRAVY: Asi ½ - ¾ kg dobrého hovězího masa a ¼ kg telecího se zbaví blan, umele se, pak umelou též 2 žemle, ve víně máčené. Přidá se 1 vejce, pepř, sůl, na másle osmažená cibulka, majoránka, vše se promíchá, udělají se asi 2 cm silné kulaté placky, obalí v mouce a na rozpáleném omastku rychle po obou stranách opekou. V kastrole se osmaží na másle jemně sekaná cibulka, opečené bifteky na to vloží, podlejí šťávou z omastku na pánvičce a polévky, a dusí asi 25 minut pod pokli ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na hliněném kastrole se rozpustí 200 g dobrého másla, vsype se do něj 250 g strouhaného tvrdého tvarohu a nechá na kraji plotny, až se to spojí. Předtím se rozmíchá na misce 450 g měkkého tvarohu se 3 lžícemi mléka, osolí se to, okmínuje a vařený tvaroh do toho přidá. Dobře se to promíchá, udělá podlouhlý bochánek a dá uležet do suché spíže. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: SE SMETANOU - Ohnivzdorný porcelánový pekáček se vymaž máslem, poklade řízky žemlí, jež se pokropí kyselou smetanou. Na to se rozbije několik vajec, pokladou se sardelovým máslem, pokapou zase kyselou smetanou, posypou parmazánem a v troubě to zapeče. S EMENTÁLEM - Ohnivzdorný pekáček se vymaže máslem, vyloží dvěma na plátky krájenými žemlemi, taktéž máslem potřenými. Na ně se položí asi 100 g na plátky krájeného uzeného masa nebo šunky, stejné množství tence krájeného ementálu, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mozeček se odblaní, nechá přejít varem a ve slané vodě s trochou octa, cibule a bobkovým listem. Osušený se nakrájí na dílky, obalují v těstíčku jako na kapání a usmaží. Podává se s chlebem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Aby závin dobře táhl a netrhal se, udělá se těsto z 250 g hladké mouky, asi 20 g másla a hrnečku vlažné vody, špetky soli bez vajíčka. Těsto má být vláčné, ne tuhé jako na nudle. Vytlouká a vypracovává se na vále nejméně 20 minut, až je tak pružné, že se důlek do něj udělaný ihned vyrovná. Čím déle se zpracovává, tím lépe se těsto táhne. Bochánek se přikryje na vále rozehřátým hrnkem, který se několikrát vymění a nechá hodinu odpočinout. Na pomoučněném ubruse na stole se těsto n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Velká kapusta se rozkrájí, spaří a ve slané vodě jen do poloměkka uvaří. Vychladlá kapusta se useká (nemele, neboť by byla příliš kašovitá), přidají se umleté zbytky vařeného i pečeného masa, nebo tučného uzeného, též stačí něco škvarků nebo sekaných dušených hříbků, osmažená krájená cibulka, 1 vejce, kousek nakrájené slaniny, kmín, pepř, sůl a dle potřeby strouhané housky. Z promíchané sekaniny se dělají karbenátky, obalí buď jako řízky, nebo jen v housce a smaží. Podávají se s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se utřou se 3 lžícemi cukru, pak se přidá ¼ l dobrého mléka a mouky tolik, aby bylo těsto řídké jako na kapání, naposled ze 3 bílků sníh a n pánvičce pekou se omelety, které se plní chutně upraveným tvarohem, sbalené se v půli rozkrojí, urovnají na pekáč, podlijí mlékem a dají do trouby vypéci. Pak se urovnají na mísu a posypou vanilkovým cukrem. Někdo má raději těsto bez sněhu jako na palačinky, že omelety jsou tak měkké. Může se k nim podávat marmeláda. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: ½ l mléka se dá vařit, osolí, dle chuti osladí, může se přidat i kousek másla a do vařícího se nasype za stálého míchání asi 150 g krupičky, která se míchá, až zhoustne, pak za občasného pomíchání ještě nejméně ¼ hodiny vaří. Je důležité, aby zrna krupičná byla úplně rozvařená. Na míse se sype cukrem se skořicí nebo čokoládou a mastí horkým máslem. Pro děti se mohou v másle rozvařit 2 lžičky medu. ..
POSTUP PÍPRAVY: Asi ½ - ¾ kg vepřového masa umeleme s 1 v mléce máčenou houskou a 2 většími vařenými brambory. Přidá se sůl, sekaná zelená petrželka, osmažená cibulka a 1 vejce. Placaté karbenátky se obalují pouze v mouce a smaží po obou stranách do zlatova. Podávají se salátem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA