INGREDIENCE: 1,1 kg vařených oloupaných brambor, 1 krabička Solamylu, trochu soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory rozmačkáme, do vychladlých přidáme Solamyl, osolíme a zpracujeme těsto. Tvarujeme menší kulaté knedlíky, zavařujeme do osolené, vroucí vody, vařečkou oddělíme od dna a asi 6 minut povaříme. Uvařené 2x napíchneme vidličkou. Chutnají k masitým jídlům, nebo zbylé pokrájíme na kostky a opékáme na sádle.Druhá varianta: Ze stejného těsta upečeme na vymazaném plechu v troubě placičky, upečené po ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Několik uvařených brambor umeleme, přidáme žloutek, 2 lžíce husté smetany, sůl, na špičce nože prášek do pečiva, mouky tolik, aby těsto bylo husté. Na vále těsto propracujeme, uděláme váleček, krájíme stejné dílky a tvarujeme tlustí rohlíčky. Obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme po obou stranách jako řízky. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 2 cibule, 2 vejce, 1 lžíce hl. mouky, sůl, sádlo.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle. Na troše sádla dáme zpěnit nahrubo nakrájeno cibuli, vlijeme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme vejce, mouku a pořádně zamícháme. Plech z vyššími okraji vymažeme polotuhým máslem, vlijeme směs a pečeme asi 40 min. až začnou hnědnout okraje. Horké potřeme syrovým máslem, nakrájíme na kostky a podáváme jako samostatný pokrm. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vymaštěného pekáče dáme střídavě vrstvu strouhaných vařených brambor a vrstvu slazených na plátky nakrájených jablek, poprášíme skořicí, zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem a zapečeme. ..
Starodávný český pokrm, kde se snoubí brambory s obilninou - trhanými krupkami nebo perličkami. Také to může být i pohanka. Prosté a velice chutné, dnes pozapomenuté jídlo z chudších oblastí naší země. POSTUP PŘÍPRVY: V osolené vodě s kmínem uvaříme 200 g krupek nebo perliček. Lze také předem krupky nebo pohanku na lžíci sádla opražit a pak uvařit. Vaříme mírným varem, dbáme, aby se nepřipálily. Současně ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem uvaříme 500 g oloupaných pokrájených brambor. Měkké ..
Těch nádivek do bramborových taštiček může být víc: mletá uzenina s opraženou strouhankou, mleté ochucené maso předem opečené. Také mohou být připraveny na sladko plněné povidly nebo tvarohem s rozinkami a žloutkem. Sladké pak sypeme osmaženou strouhankou se sekanými ořechy, mastíme máslem a sypeme cukrem. Ale vraťme se k našemu recepTu. Na venkově po zabijačce zbývá jaternicový a jelítkový prejt. Většinou se zmrazuje a pak zapéká. Nabízíme další využití.POSTUP PŘÍPRVY: Balíček bramborového těst ..
POSTUP PŘÍPRVY: Brambory nakrájíme na kolečka a vaříme se stroužkem česneku doměkka. Vodu slijeme, trochu necháme v bramborách, přisypeme 3 lžíce hrubé mouky, zamícháme a chvíli povaříme. Přendáme do vymaštěného pekáče, navrch dáme škvarky a dáme péci do trouby. ..
INGREDIENCE: 800g den předem uvařených brambor, 400g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, máslo na pomaštění.POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme na masovém strojku brambory, přidáme vejce, špetku soli, mouku a na pomoučněním vále zpracujeme v těsto. Vyválíme váleček, odkrajujeme malé špalíčky a v troubě na plechu upečeme. Upečené dáme na mísu a polijeme máslem. ..
POSTUP PŘÍPRVY: Takže jak vaří bača "své" brambory? Osm větších brambor uvaříme téměř do měkka a oloupeme. Příčně na (výšku) rozpůlíme, vydlabeme a opatrně ze všech stran opečeme na 2 lžících oleje a 2 lžících krájené slaniny. Vydlabanou dřeň rozmačkáme, přidáme 150 g brynzy, 1 vejce, 1 menší drobně nakrájenou klobásu a po bačovsku okořeníme - špetkou sladké a špetkou pálivé papriky, trochou kmínu a lžící čerstvého nebo sušeného sekaného libečku, opatrně osolíme. Opečené brambory naplníme, dáme ..
INGREDIENCE: Vepřové řízky, 300 g vepřového masa, mražená směs na lečo, 300 g žampiónů, 200 g sterilovaných fazolí, chilli, 6 brambor, 200 g hladké mouky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vajíčko, sůl, pepř, majoránka, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Z nastrouhaných brambor, mouky, vejce, česneku a koření připravíme bramborákové těsto. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpálený olej dáme vrstvu těsta, na ně položíme řízek a překryjeme další vrstvou těsta. Směs: na oleji osmahneme cibuli a pokrájené ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA