INGREDIENCE: 5 dkg sušených šípků nebo 10dkg šípkové zavařeniny, 3 lžíce vinného octa, 3/4 l vody, 4 lžíce červeného vína, 2 hřebíčky, skořice, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, citrón, 2 dkg másla, 3dkg mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kamenného hrnce dáme sušené šípky nebo zavařeninu, vinný ocet, vodu, červené stolní víno, koření, kousek citrónové kůry a šťávu z celého citrónu. Vše vaříme tak dlouho, až se šípky rozvaří. Omáčku zahustíme máslovou jíškou a necháme ji ještě asi 20 minut povaři ..
INGREDIENCE: 100 g tvarohu, 5 lžic mléka, 1, žloutek, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru a soli, 1/2 lžičky hladké hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme mléko, přidáváme po částech tvaroh, žloutek, olej, citrónovou šťávu, hořčici a nakonec cukr. Dostaneme netučnou majonézu. ..
INGREDIENCE: 2 žloutky. 150 g oleje, 1mrkev, 1 jablko, 1 mrkev, 1 rajče, kousek celeru, cukr, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze žloutků a oleje (případně i s bílky) umixujeme hustou majonézu. Část majonézy odebereme, do zbytku vmixujeme na menši kousky nakrájenou syrovou zeleninu a ovoce. Vyjmeme, majonézu smícháme a ochutíme pak solí a citrónem. Podáváme s rohlíkem. ..
INGREDIENCE: 2 tvarohové žervé ("gervais") ve váze dohromady asi 20 g, 1 žloutek, 100 g oleje, šťáva z půl citrónu, sůl, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme žervé a žloutek a mixujeme asi 15 vteřin. Potom začneme přilévat otvorem ve víčku mixéru olej a mixujeme ještě asi 1 minutu. Hotovou majonézu podle chuti přisolíme, přisladíme a okyselíme. Tato lehká majonéza se hodí zvláště na rybu a zeleninu.. ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 150 g oleje, lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky cukru, špetka soli a příp. i pepře, šťáva z 1 citrónu nebo ocet .POSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce (žloutek i bílek, ale bez skořápky), dále citrónovou šťávu, sůl a hořčici dáme do mixéru a mixujeme, přiléváme zvolna slabým proudem olej otvorem ve víčku mixéru. Celkem mixujeme asi 3 minuty. Dostaneme poměrně hustou, již ochutněnou majonézu, kterou podle potřeby ředíme. ..
INGREDIENCE: 1/4 litru mléka, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce oleje, sůl, citrónová šťáva, špetička bílého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko svaříme s moukou na hladkou řídkou kaši, prochladlou dáme do mixéru, přidáváme jedno vejce za druhým i olej a mixujeme. Zhoustlou majonézu pak ochutíme citronem a kořením. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA