INGREDIENCE: 1 majolka, 60 ml bílého vína, 1 jablko, 60 ml šlehačky, citrónová šťáva, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Do majolky vmícháme jemně nastrouhané jablko, okyselíme, osolíme, zředíme bílým vínem a nakonec zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. ..
INGREDIENCE: Na 10 lžic rýže 1 l mléka, 2 celá vejce, 5 lžic cukru, sůl, 3lžíce másla, 3 jablka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče dáme opranou spařenou rýži. Do rýže zapícháme kousky oloupaných a jádřince zbavených jablk, (popř. švestky sušené nebo čerstvé), zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a cukr. Na hladinu mléka poklademe kousky másla. Nákyp pečeme přikrytý v troubě, až je rýže měkká (asi jednu hodinu). ..
INGREDIENCE: 500 g ovoce, 4 lžíce pískového cukru, 4 lžíce vody, 2 lžíce citrónové šťávy, l kelímek zakysané smetany POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce vypeckujeme, očistíme a větší kusy nakrájíme na kostky. Podlijeme je vodou, posypeme cukrem a dusíme na mírném ohni asi 10 minut. Pak ovoce sejmeme z ohně, necháme vychladit, pokapeme citrónovou šťávou, podle potřeby dochutíme, například jablka skořicí, ananas zakapeme rumem, broskve a meruňky pomerančovou šťávou a některé druhy přisladíme. Vychladlé ovoce ..
INGREDIENCE: 800 g libovějšího vepřového bůčku, kmín, cibule, česnek, med, sůl, pivo nebo přírodní víno. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný bůček osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a vložíme na pekáč. Med se zředí pivem nebo vínem a během pečení se jím bůček v troubě nebo na roštu potíráme. Takto můžeme připravovat i ostatní druhy masa, ale i ryby. Peče se zvolna, aby se nepřipálila kůrka, ale zůstal jemně zkaramelizovaný. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovým knedlíkem a ..
INGREDIENCE: 4 malé nebo 2 velké makrely, citrónová stává, 5 žampionů, 1/8 másla, petrželová nať, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 cibulka. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely vykucháme, očistíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a pokmínujeme. Máslo (nebo rostlinný tuk) rozehřejeme, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, přidáme připravené porce ryby a v troubě pečeme, až maso zčervená. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody. Pak rybu vyjmeme, výpek Zakapeme citróne ..
INGREDIENCE: Necelý 1 l mléka, sůl, 80 g krupice, 1 vejce, 30 g eidamu, 5 g másla na maštění, olej na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Do osoleného vařícího mléka zavaříme tenkým proudem krupici a vaříme, až kaše zhoustne. Do vychladlé zamícháme rozkvedlané vejce, strouhaný sýr a těsto vyválíme na plát silný 1 cm. Vykrájíme kolečkem placičky, klademe je na pomaštěný plech a v troubě je po obou stranách upečeme do růžova. Skládáme je do pařáku, aby byly měkké, a na talíři je pokapeme rozpuštěným máslem. ..
INGREDIENCE: Králičí hlava, žebra, plíce, srdce, 1 l vody, 1 cibule, l petržel, 1 stroužek česneku, 4 mrkve, 3 lžíce oleje, l sklenka červeného vína, 20g hl. mouky, 20g másla, 1 sklenka madeirského vína, sůl, kayenský pepř. Jemné játrové nočky: l král. játra, 1 vejce, pepř, sůl, 30g másla, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí hlavu a žebro, cibuli a česnek dáme vařit do studené vody, vaříme až bude maso měkké. Zeleninu, plíce a srdce pokrájíme a usmažíme na oleji do zlatava. Maso vyjmeme z pol ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná rajčata, okurky a cibuli nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Utřeme česnek se solí, přidáme olej a ocet, několik kapek vody, promícháme a nalijeme na nakrájenou zeleninu. ..
INGREDIENCE: 250g hladké mouky, 1 lžička kůry nastrouhané z chemicky neošetřeného dobře omytého citrónu, 2 lžičky vanilinového cukru, na špičku nože sůl, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, 150g másla nebo hery. Náplň: 3 žloutky, 80g cukru, 1 rovná lžíce polohrubé mouky, 220 ml mléka, máslo na vymazání formy, 120g strouhaných sušenek Club nebo dětských piškotů, 500g višňového kompotu, 100 ml šťávy z kompotu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, strouhanou citrónovou kůru, žlout ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 200 g škvarků, 2 žloutky, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce bílého vína, 20 g droždí, 5 lžic mléka, špetka cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky umeleme, na vále je promísíme s moukou, osolíme a přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky a víno. Přidáme kvásek z droždí vzešlého ve vlahém mléce s cukrem a zaděláme vláčné těsto. Vypracujeme je, přikryjeme teplou utěrkou a necháme vykynout. Pak je rozválíme, složíme a necháme uležet. Asi po 15 minutách zn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA