INGREDIENCE: 5-6 velkých kapustových listů, 300g mletého hovězího masa, petržel, 100g italské nevařené klobásy, 3 lžíce strouhanky, citrónová kůra, 1 vajíčko, máslo, olej, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Necháme spařit kapustové listy ve vařící vodě asi 5 minut. Scedíme, osušíme a rozprostřeme. Odkrojíme tvrdou část stopky. V hrnci opražíme na oleji mleté maso, oloupanou klobásku a nadrobno nasekanou petržel. Pak stáhneme z ohně a přimícháme strouhanku, sůl, pepř, citrónovou kůru a vajíčko. Promíc ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1/2 1 mléka a 200g jáhel uvaříme hustou kaši, do vychladlé vmícháme 2 vajíčka, kousek másla, zředíme 2 - 3 lžícemi mléka, osolíme a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Tvoříme menší knedlíky, které vaříme v osolené vodě. Podáváme je polité rozpuštěným máslem, posypané skořicovým cukrem a s kompotem ..
INGREDINCE: 125g lískových jader, 2 vejce, špetku soli, 75g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 300 ml kynutého těsta (recept najedeme v každé dobré kuchařce), mouku n vál, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oříšky pražíme asi 10 minut v troubě na plechu a pak necháme vychladnout oddělíme bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Oříšky usekáme, smícháme s cukrem a skořicí a opatrně vmícháme do sněhu. Z kynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném válu čtverec 42 x 42 ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu osolíme, pokmínujme a pečeme ve vlastním sádlovém výpeku, během pečení poléváme jablečným moštem. Můžeme také plnit jablky, rýži a kořením, během pečení poléváme voňavým koňakem nebo Calvadosem. ..
INGREDIENCE: 600 g hovězí kližky nebo předního masa bez kosti, 200 g čerstvých hub ( nejlépe směs ), 2 cibule, 1 menší celer, 1 petržel, 1 bobkový list, 50 g hladké mouky, 50 g tuku, 10 celých pepřů, 1 hlavička česneku nebo třený česnek se solí, 2 dl vařící vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky jako na guláš, očištěné houby na plátky. Do tlakového hrnce vložíme maso, osmaženou cibuli, na kolečka nakrájenou petržel, celer, koření, osolíme, zalijeme vroucí vodou a dusíme asi půl hodi ..
INGREDIENCE: 2 trojúhelníčky taveného ementálu, 2 šálky zmrazeného hrášku, 120 g mletého masa, hovězí vývar nebo kostka hovězího bujónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Tavený sýr rozkrájíme nadrobno, vložíme do vařícího vývaru a drátěnou metlou šleháme, až se sýr rozpustí. Přidáme zmrazený hrášek a malé knedlíčky z mletého masa (knedlíčky tvarujeme lžící namočenou v horké vodě). Vaříme asi 4 minuty mírným varem. ..
INGREDIENCE: 4 vepřové řízky, 4 plátky šunky, 2 velké žampióny, 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžička šalvěje, mouka na obalení, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 najemno nakrájená malá cibule, celerová nať, 1 utřený stroužek česneku, 3 lžíce vývaru, 70 ml suchého bílého vína, 60g malých sterilovaných rajčat bez šťávy (šťávu si uschováme), 1 lžička rajského protlaku, sůl, pepř, 3 lžíce suchého vína Marsala. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové řízky naklepeme a na každý položíme plátek šunk ..
INGREDIENCE: 1 hlávka brokolice, sůl, kelímek bílého jogurtu, lžíce oleje, svazek pažitky, l lžíce citrónové stavy, l lžička cukru, l paprika, l vejce vařené natvrdo. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici očistíme, vložíme do vody tak, aby byla potopena, přidáme větší špetku soli a vaříme pět minut. Pak brokolici vyjmeme, necháme okapat a ochladit. Rozebereme ji na růžičky a košťál sloupneme a rovněž pokrájíme na kousky. Nadrobno pokrájíme l papriku, jogurt rozmícháme s olejem, citrónovou šťávou a cukrem ..
INGREDIENCE: 4 celá vejce, 200 g cukru, 200 g hrubé mouky, 200 g jemně strouhaných jablk, l balíček vanilkového cukru, l balíček prášku do pečiva, trochu rozinek, tuk na vymazání a mouku na vysypání formy POSTUP PŘÍPRAVY: V míse třeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do utřené směsi vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, nastrouhaná jablka a rozinky. Směsí naplníme tukem vymazanou formu a zvolna pečeme. ..
INGREDIENCE: 1 menší hlávka kapusty, 2 velká kyselá jablka, 50 g kachního sádla, vývar, 1 cibule, 30 g hladké mouky, lžička cukru, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu ovaříme v osolené vodě, necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Jemně pokrájenou cibuli osmahneme na sádle, pak k ní přidáme nudličky kapusty a nudličky oloupaných jablk (můžeme je také nastrouhat). Osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak pokrm zaprášíme moukou, osmahneme. Ještě trochu podlijeme a pod ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA