INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1/4 l vody, 1/4 l mléka, l žloutek, lžíce citrónové stavy, sůl, pepř, šálek drůbežího bujónu, 100 g žampionů, 6 lžic smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole osmažíme na rozehřátém másle mouku do světle žlutá, zalijeme ji vodou a mlékem, osolíme a opepříme a vaříme asi 20 minut. Pak ji zředíme šálkem bujónu z drůbeže, přidáme na plátky nakrájené žampiony a opět zvolna vaříme asi 15 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji ještě drůbežím bujónem. Pa ..
INGREDIENCE: 1,5 kg brambor, 100 g másla, 2 žloutky, 150 g strouhaného ementálu, 125 ml zakysané smetany, petrželka, sladká mletá paprika, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, po vychladnutí je oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřky. Máslo a žloutky utřeme do pěny, přidáme sýr a vnitřek z brambor, sůl, koření a smetanu. Směs dobře promícháme a naplníme jí vydlabané půlky brambor. Posypeme sýrem a petrželkou a dáme zápeci do trouby. ..
INGREDIENCE: 5 větších brambor, 5 vajec, 50 g másla, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme a ve slupce položíme na vymaštěný plech. V troubě je upečeme téměř doměkka. Pak oloupeme, odřízneme vršek a vnitřek vydlabeme. Brambory uvnitř vymažeme máslem, do každého bramboru rozklepneme opatrně vejce, osolíme, posypeme petrželkou a pečeme, dokud vejce neztuhne. Podáváme se salátem. ..
INGREDIENCE: 300 g vepřového ramínka nebo plecka, 300 g vepřového bůčku s kostmi, sůl, 2 stroužky česneku, kmín, 2 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Plecko nebo ramínko vykostíme a nakrájíme na kousky velké asi 5 x 8 cm. Na stejné kousky nakrájíme i bůček. Maso osolíme, potřeme utřeným česnekem, dáme do pekáčku, okmínujeme, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, podlijeme a v troubě upečeme ze všech stran dozlatova a dochřupava. Během pečení odebíráme přebytečný tuk, maso přeléváme vypečenou šťávou a po ..
INGREDIENCE: 1/4 l majolky nebo 2 žloutky, 2 dl oleje, l bílý jogurt, lžíce citrónové šťávy nebo octa, sůl, pepř, l cibule, l lžíce kaparů nebo 2 až 3 sladkokyselé okurky, po lžíci jemně nasekané petrželky a pažitky, l lžíce hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Použijeme buď kupovanou majolku, nebo ze žloutků, oleje, hořčice, citrónové šťávy, soli a pepře umixujeme majonézu. Pak ji dochutíme jemně nakrájenou cibulí, nasekanými kapary nebo okurkami, petrželkou, pažitkou a lžící hořčice. Vše musí být jemně ..
INGREDIENCE: 500 g zmrazeného nebo sterilovaného hrášku, 2 lžíce másla, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 8 vajec, 4 lžíce mléka, sul, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrášek propláchneme a necháme okapat. Máslo rozehřejeme, vsypeme okapaný hrášek, osladíme a osolíme a chvíli dusíme. Pak necháme na teple. Vždy dvě vejce a l lžíci mléka osolíme a opepříme, rozšleháme a vlijeme na pomaštěnou pánev. Posypeme čtvrtkou připraveného hrášku a smažíme. Když je omeleta po jedné straně osmažená, pomocí špachtle ..
INGREDIENCE: 250 g mletého hovězího masa, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny (nebo asi 100g čerstvé, očištěné a pokrájené na kostičky), 1 cibule, sůl, pepř, petrželka, I stroužek česneků, rýže nebo nudle. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté hovězí maso vhodíme do hrnce, zalijeme trochou horké vody, rozmícháme ho, osolíme, opepříme, zalijeme 1 a 1 /2 l studené vody a přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou cibuli a po dalších 10 minutách varu vsypeme propláchnutou a spařenou rýži. Ke konci varu vsypeme zelen ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 1 kg oloupané cibule, 2 bobkove listy, 200 g másla, kuřecí bujon(2 kostky), provolone sýr-plátky, starší veka nakrájená na kostky a opečená, 1 čajová lžíce soli, 15 gr česneku nebo raději cesnekoveho prašku, 1 čajová lžíce mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájite cibuli ne na drobno, nýbrž jen na vlákna. Do přiměřeného hrnce dáte máslo, rozehřát ale nespálit, čili hlídejte ho. Jakmile je horké zasypete cibuli a nemícháte. Cibule začne pouštět svoji šťavu do másla, pálení ..
INGREDIENCE: jablka - 3 kg, cukr krupice 400 g, pudinkový prášek vanilkový - 2 balíčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do oloupaných a nastrouhaných jablk přidáme 2 litry vody, cukr a vaříme 45 minut. V 1/2 litru vody rozmícháme a uvaříme pudinky a přidáme do jablečného pyré. Vše přepasírujeme přes sítko na hladkou kaši. Nemixujeme, protože se tak tvoří bublinky a přesnídávka by se zkazila! Plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Dobrou chuť přeje Idiska. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového bůčku, 1 cibule, sůl, kmín. Nádivka: 30 g cibule, 2 stroužky,y česneku, pepř, 100 g salámu, 60 g žemle, 1/8 l mléku, 2 lžíce přesáté strouhanky, 4 žloutky, 4 bílky, 1 lžíce zelené petrželky nebo pažitky, špetka majoránky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině rozpuštěného másla zpěníme 30 g drobně nakrájené cibule, vmícháme salám nakrájený na malé kostičky. Zbývající máslo utřeme se žloutky a přesátou strouhankou, přidáme žemle nakrájené na kostičky, předem zvlhčené v m ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA