POSTUP PŘÍPRAVY: 4 rozkvetlé květy bezinek vložíme do větší sklenice, zalijeme 1 l bílého vinného nebo jablečného 4% octa. Sklenici uzavřeme a necháme na slunci 14 dní louhovat. Pak procedíme a slijeme do menších lahví, uchováme v chladu a používáme k potírání rukou a nohou, což sníží teplotu, k obkladům a k masážím namožených svalů. ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 150 g cukru, 1 dl oleje (10 lžic), 10 lžic mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 500 g třešní, 1 sáček vanilkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do šlehače, přidáme cukr a šleháme. Po lžících přidáváme olej a teplé mléko. Z bílků ušleháme hustý sníh, přidáme do něj vanilkový cukr a dobře zašleháme. Do žloutkové pěny přidáváme postupně mouku s práškem do pečiva a sníh. Dobře promícháme. Lehké těsto ..
INGREDIENCE: 400 g těstovin, 150 g na malé kostičky nakrájeného eidamu, 150 g sendvičového tuňáka z konzervy, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme „na zoubek" v osolené vodě. Horké těstoviny smícháme v misce s tuňákem a eidamem. ..
INGREDIENCE: 2 1/2 hrnku hrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, libovolné ovoce. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady (až na ovoce) smícháme, těsto nalijeme na vymazaný a moukou posypaný plech. Podle vkusu, možností a chuti poklademe ovocem a pečeme v dobře vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 600 g uzené krkovičky nebo plecka, 3 stroužky česneku, 40g sádla, 1 velká cibule, kmín, 1 lžíce hladké mouky, eventuálně sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté maso potřeme utřeným česnekem. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme a v troubě pomalu upečeme doměkka. Během pečení maso obrátíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme. Pečeni p ..
INGREDIENCE: 50 g drůbků z kuřete, 30 g zeleniny, sůl, 5 g polévkových nudlí, 5 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné drůbky uvaříme do poloměkka, přidáme nakrájenou zelenin a dovaříme. Maso pak obereme z kostí, nakrájíme a do přidáme spolu se zvlášť uvařenými nudlemi. Nakonec přidáme máslo a petrželku. ..
INGREDIENCE: 1 kg brokolice, 1 lžička soli, 3 žloutky, 1 1/2 dl vývaru z brokolice, 2 lžíce citrónové stavy, 3 lžíce másla, sůl petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici očistíme, namočíme do slané vody, po chvíli omyjeme a vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Uvaříme ji doměkka, vyjmeme a necháme okapat. Poté si připravíme omáčku. Do 1 1/2 dl chladného vývaru z brokolice dáme žloutky, okyselíme citrónovou šťávou, osolíme a prošleháme. Vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až směs zhou ..
INGREDIENCE: 12 velkých brambor, 250 g bůčku, 100 g anglické slaniny, l cibule, l šálek kyselého mléka nebo smetany, sladká paprika, 2 vejce, 80 g másla, petrželka, pepř, sůl, 2 párky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, krátce povaříme v osolené vodě, rozpůlíme a část dužiny vydlabeme. Anglickou slaninu drobně pokrájíme, osmahneme na ní jemně na kostičky nakrájenou půlku cibule, přidáme vykostěný umletý bůček, osmahneme a spojíme s nakrájenou dužinou z brambor. Touto náplní naplníme 6 brambor ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 1 l mléka, 1 lžička cukru, 80-100 g mouky, 1 lžíce rumu nebo koňaku, citrónová šťáva, 50 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce dobře rozšleháme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a postupně mouku. Z těstíčka upečeme tenké palačinky, zakapeme je citrónem a skládáme stočené na nahřátou mísu. Tyto palačinky džemem nemažeme, ale džem rozředěný trochou vody s rumem lijeme přes palačinky. Dobré jsou i naplněné rozmačkanými jahodami s cukrem nebo zalité hustou sladkou či kyselou ..
INGREDIENCE: 360 g pískového cukru, 360 g polohrubé mouky, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, l prášek do pečiva, 6 vajec, 10 lžic oleje, 12 lžic horké vody, 2 lžíce kakaa rozmíchané ve 3 lžících rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky vyklepneme do šlehače, přidáme cukr a šleháme. Pomalu přiléváme olej a polovinu horké vody. Šleháme dohusta. Poté přidáme mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva, zbytek vody a nakonec tuhý sníh ze 6 bílků. Třetinu našlehané hmoty obarvíme kakaem, které jsm ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA