INGREDIENCE: 4 krůtí řízky, 3 lžíce oleje, 2 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, mletá paprika, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepané krůtí řízky po okrajích nařízneme, osolíme, opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji a vyjmeme. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme dozlatova, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme malým množstvím vody, rozšleháme a přivedeme k varu. Potom vložíme zpět řízky a dusíme je doměkka. Při dušení maso obracíme a podléváme vodou. ..
INGREDIENCE: 600 g svíčkové, 1 cibule, 100g másla, 250 g žampiónů, 250 tvrdého sýra, sůl, pepř, česnek, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny podusíme na másle s nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a nakonec přidáme nadrobno posekaný česnek a petrželovou nať. Z masa nakrájíme bifteky, každý mírně naklepeme paličkou na maso a vložíme na olejem vymazanou fólii, osolíme, obložíme plátkem sýra a nahoru dáme na tuku podušené žampióny a zabalíme do fólie. Zapečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 1 kachna, 2 cibule, česnek, 2 lžíce sádla, lžička hl.mouky, pepř, špetka mletého zázvoru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu rozdělíme na porce, osolíme a poprášíme moukou. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, osmažíme dozlatova na sádle, přidáme porce kachny a zlehka opečeme po obou stranách. Podlijeme je trochou vody a pečeme pod pokličkou, při pečení odebíráme vypečené sádlo a kachnu podléváme vodou. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 3 hrsti kopřivových výhonků nebo mladých lístků, několik snítek popence, 1 hrstka lístků fialek, 1 hrstka pampelišek, které ještě nerozkvetly, 1 hrstka listů jahodníku, 1 hrstka lístků sedmikrásek a na ozdobení i několik rozkvetlých květů, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu, 2 dl mléka, špetka muškátového květu, 1 vejce, 1 1 l vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Bylinky zbavíme všech nečistot a dobře opereme tekoucí vodou v sítu. Pak je nakrájíme nadrobno. V kastrole roz ..
INGREDIENCE: 400 vepřové plece, 400 g libovějšího bůčku, 1 velká cibule, 1 palička česneku, pepř, sůl, 1 lžička hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na větší kousky, bůček vykostíme a nakrájíme na silnější plátky Maso osolíme a opepříme. Do pekáčku vložíme nahrubo nakrájenou cibuli, oloupaný a nasekaný česnek (ne rozdrcený), vložíme maso, podlijeme horkou vodou a v troubě pečeme při vyšší teplotě. V průběhu pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou ..
INGREDIENCE: 4 malé makrely (nebo jiné mořské ryby), citrónová šťáva, sůl, pepř, 6 rajčat, 4 stroužky česneku, l cibule, l zelená paprika, zelená petrželka, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce hladké mouky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby očistíme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme chvíli odležet, pak vložíme do pekáče na olej, kde jsme nechali zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme lehce pepřem, poklademe tenkými plátky česneku, nudličkami papriky a plátky spařených a sloupnu ..
INGREDIENCE: 500 hovězího masa z kýty, 50 g slaniny, 1 velká cibule, 1 lžíce hl. mouky, 1 1 vody, sůl, pepř, tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnutý kousek masa protkneme slaninou, osolíme jel a opepříme a na rozpáleném tuku po všech stranách dohněda opečeme. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme horkou vodou a v tlakovém hrnci dusíme 1 hodinu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody a společně povaříme. Můžeme také doplnit zakysanou smetanou, podušeným ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto: 600g poloh. mouky, 300g moučkového cukru, 100g másla, 100g medu, 3 vejce, prášek do perníku, kakao. Zadělat těsto, rozdělit na tři díly a upéct tři pláty. Nádivka: 200g cukru, 0,5 l mléka, 2 smetanové pudingy, 3 žloutky, 200g másla, vanilkový cukr, trochu rumu. Uvaříme puding a mícháme ho do vychlazení aby se neudělal škraloup, dále vše spojíme a namažeme na pláty. Poleva: 0,5 l sklenice vody, 150g cukru, 150g margarínu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu.Vodu svaříme na niť s c ..
INGREDIENCE: 500g měkkého tvarohu, 8 ks vaječných žloutků, ořech másla (čajová lžička), 1 lžička soli, 1 lžíce soli, 1 lžička dobře omyté nastrouhané citrónové kůry, 1/4 lžičky tlučeného muškátového květu nebo muškátového oříšku, 250g poloh. mouky, 1 plátěný ubrousek. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme vařit vodu ve větším hrnci nebo kastrolu. Osolíme ji lžící soli. Nyní dobře rozetřeme 1/2 kg tvarohu se žloutky, kouskem másla, čajovou lžičkou soli, citrónovou kůrou a muškátovým květem nebo muškát ..
IINGREDIENCE: 500 g cibule, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, 4 lžíce másla, 1/2 lžičky hořčice, 1/2 lžičky bílého pepře, špetku ml. kmínu, 1 lžíce poloh. moky, 3 l čiré polévky, 4 plátky pšeničného nebo toustového chleba, 100 goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Rozmarýn najemno rozetřeme. V hrnci zahřejeme 2 lžíce tuku. Přidáme kolečka cibule, hořčici, pepř, kmín a rozmarýn a asi 10 minut dusíme. Cibuli zasypeme moukou a krátce osmáhneme. Za stálého míchání přilijeme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA