INGREDIENCE: 4 vejce, 130g másla, 250g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250g polohr. mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 ml mléka, 200g oloupaných broskví, 20g kakaa, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky vyšleháme na tuhý sníh, máslo utřeme do pěny a postupně přidáváme moučkový i vanilkový cukr a žloutky. Ke směsi přidáme střídavě po lžících mouku prosetou s práškem do pečiva a mléko. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Broskve nakrájíme na menší kous ..
Perník může být obyčejným, ale i svátečnějším moučníkem. Nejvláčnější je z mouky žitné, nebo z půli žitné a pšeničné. Ovšem dá se dobře upéci i z hladké pšeničné mouky. Důležité je perníkové koření - někdy obsahuje kypřicí prášek, jindy se musí dodat. Přečtěte si dobře návod na obalu koření. Litý perník nepotřebuje rozležet a dá se jíst hned.POSTUP PŘÍPRVY: Na 500 g hladké mouky dáme 50 g sádla (másla, oleje), sádlo nahřejeme s 200 g medu, přidáme 2 vejce, podle chuti perníkové koření (dá se nam ..
INGREDIENCE: 400g oloupaných jablk bez jádřinců, 250g krupicového cukru, 4 vejce, 150g rostlinného másla, 40g kakaa, 150g poloh. mouky, 150g hl. mouky, 2/3 balíčku prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáč, 1- 1,5 kg švestek.Drobenka: 60g tuku nebo másla, 80g poloh. mouky, 60g ml. cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka hrubě nastrouháme, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci a necháme stát 10 mi. Přidáme rozehřátý tuk, opět promícháme a ke směsi prosijeme kakao, mouku a kypřící prášek. Těsto opět pr ..
INGREDIENCE: 160g hl. mouky, 4 vejce, 50g moučkového cukru, 110g másla, jemně nastrouhaná citr. kůra, 250g tvarohu, 75g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 400g jahod, 8g želatiny. POSTUP PŘÍPRAVY: Moku prosíkem na vál, přidáme 1 vejce, cukr moučku, změklé máslo a špetku citr. kůry. všechny suroviny promícháme a vypracujeme pevné tukové těsto. Tuková těsta nesmíme zpracovávat příliš dlouho, protože by se mohla tzv. zapařit, to znamená, že se ohřátý tuk vsákne do mouky a těsto se pak rozpad ..
INGREDIENCE: 400g poloh. mouky, 150g rozehřátého tuku, 200g ml. cukru, 4 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka kompotu bez pecek.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyššími okraji. Posypeme ovocem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut. ..
POSTUP PŘÍPRVY: Do 1 l mléka dáme špetku soli a 2 drcené hřebíčky a přivedeme k varu. Vsypeme 250 g ovesných vloček a za míchání uvaříme hustou kaši. Stáhneme z ohně, vhodíme 1 vanilinový cukr, 3 lžíce spařených rozinek, 1 lžičky sušené mleté citrónové kůry, lžičku skořice zamícháme a necháme prochladnout. Do vlažné kaše vmícháme 3 žloutky a pevný sníh ze 3 bílků. Asi 1 kg jablek oloupeme, zbavíme jádřinců a hrubě nasekáme. Do dobře vymaštěné Formy vysypané strouhankou dáme vrstvu kaše, na to vr ..
INGREDIENCE: 1 balení listového těsta, 3 větší jablka, 300g šunky nebo šunkového salámu, 150g Nivy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vymazaný plech rozložíme listové těsto do tenké vrstvy, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou, nastrouhanými jablky a rozdrobenou nivou. Pečeme v troubě, dokud těsto není křehké. ..
INGREDIENCE: 5 vajec, špetka soli, 150g cukru krupice, 12g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu.Krém: 6 žloutků, 150g cukru moučky, 250g másla, 70g kakaa.Poleva: 125g ztuženého pokrmového tuku, 100g čokolády na vaření, 70g kakaa.Na dohotovení: 5 banánu.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlubší menší plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z vajec oddělíme bílky, přidáme k nim sůl a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a do pěny zamícháme prosetou mouku s ..
INGREDIENCE: 450g hrubé mouky, 200g cukru moučka, 200g Hery, 2 žloutky, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra. Náplň: 140g mletých ořechů, 140g cukru moučka, 2 lžíce horkého mléka, 4 lžíce marmelády. POSTUP PŘÍPRAVY: Zpracujeme a těsto necháme cca čtvrt hodiny odpočinout. Pak těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. První část přeneseme na vymazaný a vysypaný plech a potřeme náplní: Do misky dáme mleté ořechy, polijeme horkým mlékem, přidáme cukr, marmeládu a dobře pro ..
Tato úprava velice oblíbeného italského moučníku nepoužívá skvělé a drahé italské suroviny. Je to snad zdařilá, jednoduchá, ale i chutná napodobenina z našich přísad českých.POSTUP PŘÍPRVY: Nejprve ušleháme 400 g jemného tvarohu se 100 ml hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Přidáme 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilinový cukr, popřípadě ještě 1 - 2 lžíce moučkového cukru. Čokoládu na vaření (150 - 200 g) rozlámeme a rozpustíme. Mírně prochladlou, ale tekutou smícháme s tvarohem. Můžeme podle ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA