POSTUP PŘÍPRAVY: Mladý vepřový tenký podbřišek se naklepe, vrchní kůže nařízne se lehce na pruty, aby se pečeně lépe krájela, a spodem rozřízne se otvor na nádivku. Maso se dobře nadije, dobře zašije a položí nasolené kůžičkou nahoru do horkého pekáče. Podleje se vařící vodou, posype kmínem a peče asi 2 hodiny. Upečené se nechá dobře vystydnout, nakrájí na plátky a podává s celerovým nebo bramborovým salátem. Nádivka 1: Rozmíchá se asi 60 g másla s 3 žloutky, přidají se 2 v mléce máčené žemle, s ..
POSTUP PÍPRAVY: Jemně mleté hovězí maso se osolí, opepří, dle potřeby přidá ve vodě máčené a vymačkané housky, něco strouhané cibule, drobně krájená slanina a trocha vody. Dobře se to promíchá, udělají nepříliš silné bochánky, opekou po obou stranách na omastku, pak dají dusit na osmaženou cibulku asi ¼ hodiny. Mastnota na pánvičce, v níž se opékali, se zaleje vodou, povaří a bifteky se podlévají. Hotové se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, podleje, nechá povařit, dle potřeby přisol ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 500 g brambor se uvaří a rozmíchá s mlékem na hodně řídkou kaši, do níž se zamíchá 8 lžic na sádle do zlatova osmažené krupice zároveň s drobně sekanými škvarky a nechá se to zapéci v troubě, aby krupice nabobtnala. Mastí se osmaženou cibulkou a podává s kyselou okurkou nebo naloženou jinou zeleninou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře se rozkrájí na díly a osolí. Na kastrole se dá kousek másla nebo sádla, sekaná cibule, 2 bobkové listy, kousek citronové kůry, a když cibulka zežloutla, vloží se maso do toho, podleje polévkou a několika lžičkami bílého vína a dusí do měkka. Maso se vyndá, do šťávy přidá trochu jíšky, lžíce osmaženého strouhaného chleba, trochu praženého cukru, ocet nebo citronová šťáva a dobře se to povaří. Je-li třeba, ještě se omáčka trochu přisladí, osolí, přikyselí a procedí na maso. K ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Šest zatvrdlých žemlí se nakrájí na drobné kostky, polovice se navlhčí mlékem, druhá se osmaží na másle nebo sádle. Mezitím se dobře umíchá ½ l mouky se 2 žloutky a 2 celými vejci, přidá se máčená žemle, osolí a nechá odpočinout. Krátce před vařením se vmíchá osmažená žemle. Ubrousek se vymaže máslem, položí na hlubokou misku, těsto se do něj vloží, ubrousek volně sváže a pověsí do hrnce s vařící osolenou vodou na držadlo naběračky. Vaří se asi ¾ hodiny. Vyklopí se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg dobře odleželého masa z nízkého boku bez kostí nebo z falešné svíčkové se osolí, naklepe, dle chuti opeří a protáhne asi 50 g slaniny a 2 menšími okurkami, na nudličky pokrájenými. Na rozpáleném omastku se zapění pokrájená zelenina (po 1 cibuli, petrželi a mrkvi, ½ celeru), několik zrnek nového koření. Maso se obalí v tuku a za podlévání dle potřeby peče v troubě do měkka. Ke konci se podlije asi 1/8 l bílého vína. Omáčka se přisladí, dle chuti přikyselí citronem a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Do polévky se dá jíška, 3 zrnka pepře a nového koření, 1 hřebíček a nechá povařit. Kousek jater se rozetře na kašičku, dá do omáčky a vše se nechá ještě asi 20 minut vařit, načež se procedí. 2. Na drobně krájenou cibulku, zapěněnou na omastku, se dá 30 g hrubě sekaných hovězích nebo vepřových jater, upraží se za stálého míchání do hněda, pak zalejí vodou nebo polévkou, přidá se několik zrnek pepře, nového koření, bobkový list a vaří asi ½ hodiny. Poté se zasmaží tmavší j ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozebere se na malé růžičky a dá se vařit do slané vody. Připraví se světlá máslová jíška, zaleje vodou z květáku, opepří, a když je omáčka hladce umíchaná a dobře provařená, přidá se květák, zamíchá a ze žáru odstaví, aby se nerozvařil. ..
POSTUP PÍPRAVY: 500 g hovězího a 500 g vepřového masa se umele, přidají se k němu 3 kůry zbavené housky, ve vodě máčené a vymačkané, 2 vejce, dle chuti i 2 utřené sardele, na sádle osmažená cibulka, špetka pepře, citronová kůra, osolí se a propracuje. Vál se potře bílkem, sekanina rozválí na úzkou a dlouhou placku, doprostřed položí na tvrdo vařená vejce, proloží na kousky krájeným uzeným jazykem a krájenými kyselými okurkami, sbalí se to, dá na pekáč, potřený máslem, poklade proužky tence nakrá ..
Používá se dobře odleželé maso z nízkého boku, zbavené kostí. Pravý anglický roastbeef se upravuje rychle, aby byl uvnitř krvavý. To neodpovídá naší chuti, proto uvádím jen rostbíf po našem způsobu. POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Maso se naklepe, osolí, opepří a pevně sváže motouzem, aby zachovalo tvar. Na omastku se zapění pokrájená cibule, maso v tom obalí a dusí za potřebného podlévání zvolna do měkka. Pak se motouz odstraní, rostbíf nakrájí na tenké plátky, uloží na mísu a pěkně hnědou přírodní omáčkou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA