INGREDIECE: 80 g másla, 8 vajec, 400 g zelených paprikových lusků, 400 g rajčat, 2 cibule, podle chuti sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme na kolečka krájená opraná rajčata, na nudličky nakrájené papriky, sůl, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Do tuku vydušené zeleniny nalijeme rozšlehaná vejce, za stálého míchání necháme srazit a ihned podáváme. ..
INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..
INGREDIENCE: 100 g oleje, 1 vejce, 1 dl mléka, 800 g černého kořene, 2 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl, 1 lžíce vína, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný černý kořen nakrájíme na plátky, vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem, osolíme a podusíme se sekanou petrželovou natí. Dušené plátky černého kořene pak necháme oschnout a obalíme v připraveném těstíčku, smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova. Těstíčko ušleháme z mléka, vfna, vajec a mouky, přisolíme. Těstíčko má být ..
INGREDIECE: 24 mladých artyčoků, 80 g másla, 4 citróny, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: U celých čerstvých křehkých artyčoků ve výši krajních lupenů ostrým nožem vodorovně seřízneme střed, slupku odřízneme při samé růži a odstraníme střední vlákna. Takto připravené omyté artyčoky stavíme na tenká kolečka citrónu, která k artyčokům tenkým provázkem přivážeme. Vložíme do vařící osolené vody a vaříme do měkka. Ke každé porci , podáváme v omáčníku rozpuštěné máslo. Takto připravené artyčoky se ..
INGREDIECE: 400g paprik, tuk na smažení Těstíčko: 4 vejce, 4 lžíce hl. mouky, 50g tvrdého sýra, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky po délce rozřízneme a v osolené vodě povaříme doměkka. Mezitím si uděláme těstíčko: z bílků ušleháme sníh (tuhý), lehce do něj vmícháme žloutky, mouku a jemně nastrouhaný sýr. Papriky namočíme v těstíčku a smažíme po obou stranách do zlatova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou. ..
INGREDIECE: 1 kg lilku, 60 g másla, 200 g tvrdého sýra, 40 g strouhané housky. POSTUP PŘÍPRAVY: Lilek upečeme vcelku v troubě, za stálého otáčení. Hotový je měkký a slupka je černá, ale není spálená. Ještě horký lilek oloupeme, pod tekoucí vodou opláchneme, položíme na prkénko a mírně utěrkou pomačkáme, aby vytekla šťáva, osolíme a ponecháme vcelku. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, obložíme plátky sýra ze všech stran, přidáme lilky, urovnáme, pokapeme máslem a posypeme zbylým strouhaným sýr ..
INGREDIENCE: 1 1 kg chřestu, 80 g másla, 40 g strouhané housky, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest připravujeme vždy čerstvý. Před přípravou chřest očistíme tak, že malým ostrým nožíkem seřízneme povrchní slupku, opláchneme pod tekoucí vodou a z očištěných chřestů, asi po deseti kusech, svazujeme provázkem na malé svazečky, které na spodním okraji seřízneme do roviny a vaříme zvolna v osolené vodě do měkka. Před podáváním chřest vyndáme na teplý talíř, odstraníme provázky a špičky posyp ..
INGREDIENCE: 1 kg salátových okurek (asi 4 ks), 200 g hovězího masa, 100 g vepřového masa, velká cibule, 2 natvrdo vařená vejce, petrželová nať, podle chuti sůl a mletý pepř, 200 g rajčatového protlaku, 1/ l kyselé smetany, 10g čerstvého kopru, 4 citróny, 40 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky oloupeme a nakrájíme asi na 10 cm dlouhé kousky, příčně rozdělíme a střed vydlabeme. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku, přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená, natvrdo vařen ..
INGREDIENCE: 600 g celeru, 150g cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžičky hladké mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 l vývaru z celeru, podle chuti sůl a mletý pepř, zelená petrželová nať, 1 bobkový lis, lžíce másla, 150g čerstvých hříbků. POSTUP PŘÍPRAVY: Celer očistíme, nakrájíme na silnější plátky a uvaříme v co nejmenším množství osolené vody do poloměkka. Vyjmeme z vody a na sítu necháme odkapat. Cibuli jemně nakrájíme a podusíme na sádle, zaprášíme moukou a osmahneme, pak zalijeme vývarem z celeru, rozšl ..
INGREDIENCE: 400 g bílých fazoli, 100 g cibule, 100 g oleje, 200 g rajčat, 100 g zelených paprik, sůl, 1 lžička mleté sladké papriky, zelená petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočíme fazole. Ve vodě, ve které se máčely, je dáme vařit. Jakmile fazole vystoupí na povrch, vodu slijeme a zalijeme znovu horkou vodou a vaříme do měkka. Cibuli jemně nakrájíme a slabě osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, vmícháme do fazolí. Pak přidáme na kolečka nakrájená rajčata a ještě povaříme. Př ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA