INGREDIENCE: 300 g kysaného zelí, 1 l vody, 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř, 1 lžička papriky, 100 šunky nebo šunkového salámu (nebo 1 párek), 1 l mléka, 2 lžíce hl. mouky, 1 bílý jogurt, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme ji do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dožluta. Přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a papriku, osmahneme je, přidáme překrájené zelí (pod e chuti ho můžeme propláchnout studenou vodou), okořeníme kmínem a pepřem, zalijeme vodou a va ..
INGREDIENCE: 800g žampiónů, 80 g másla, 2 lžíce hladké 1 l mléka, 200g nastrouhaného ementálu, 100 čedaru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny očistíme, nakrájíme na kousky a podusíme na lžíci másla. 3 lžíce másla rozehřejeme, osmahneme na něm mouku dožluta, zalijeme ji osoleným mlékem a umícháme hladký a hustý bešamel. Do horkého bešamelu vmícháme nastrouhaný ementál. Do vymaštěného pekáčku rozložíme vrstvu podušených žampiónů, přelijeme ji vrstvou bešamelu se sýrem a zasypeme nastrouhaným čedarem ..
INGREDIENCE: 4 větší vepřové kotlety, sůl, pepř, hl. mouka na obalení, 1 moravská klobása, 2 vejce vařená natvrdo, 1 cibule, hořčice, feferonka (podle obliby), 2 plátky sýra Ementál, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety nařízneme ke kosti tak, aby vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme na povrchu i v kapse. Pak do kapsy vkládáme tenké plátky moravské klobásy, půl vajíčka, několik tenkých koleček cibule, půl lžičky hořčice, feferonku a půl plátku sýra. Kapsu spíchneme párátkem nebo jehlou, aby náplň ..
INGREDIENCE: 500 g vařených studených brambor, 500 g polohrubé mouky, sůl, 50 g rozpuštěného tuku, 1 žloutek, 1 celé vejce, kvásek z 30 až 50 g droždí, l kostka cukru, 1/2 šálku mléka, tuk na vymaštění plechu, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme, dáme do mísy, přisypeme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, vejce a sůl. Zaděláme kváskem a vypracujeme tužší těsto. Pak je dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělí ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 200 g sýrů, půl lžičky prášku do pečiva, 100 g strouhanky, krupice, 50 ml bílého vína, sůl, koření podle chuti, 200 ml oleje na smažení POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme vajíčka, osolíme a prošleháme metličkou. Poté přidáme nastrouhané sýry, strouhanku, prášek do pečiva, koření a podle potřeby zředíme bílým vínem. Vzniklé těsto necháme odstát. Pak z něj tvoříme kuličky, které obalujeme v krupici a smažíme na oleji. ..
INGREDIENCE: 500 g barevných fazolí, 300 g uzené krkovice, 2 pikantní klobásy, 150 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 větší mrkev, 1 větší petržel, ½ malého celeru, 5 stroužků česneku, 10 kuliček pepře 1 bobkový list, jíška na zahuštění, mletá sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočené přes noc vložíme do hrnce s nakrájenou slaninou, uzeným masem, klobásou, mrkví, celerem, petrželí, cibulí a česnekem. Zalijeme vodou a vaříme asi 1,5 hodiny do změknutí fazolí. Pak zahustíme jíškou smích ..
INGREDIENCE: 800g vepřové krkovice nebo plece bez kosti, 300g uzené krkovice, česnek, drcený kmín, mletý zázvor, sůl, 100 g škvařeného sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovici očistíme a prokrojíme na plát. Ten nasolíme, očesnekujeme a zlehka naklepeme. Z ořezaného masa a uzeného nasekáme jemnou fáš a ochutíme ji kmínem, solí, zázvorem a srolujeme. Rolovanou pečeni zvolna pečeme na sádle podlité vodou. ..
INGREDIENCE: 800 g vařených brambor, 300 g dětské krupičky, 200 g bramborového škrobu, sůl, cibule, sádlo nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory nastrouháme a přidáme do nich krupici a škrobovou moučku, osolíme a vymícháme hladké těsto. Z něho vyválíme dlouhé válečky, které obalíme v hrubé mouce a překrájíme na stejnoměrné špalíky. Ty vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Podáváme je omaštěné sádlem s osmaženou cibulkou. ..
INGREDIENCE: 500 g zadního hovězího, 4 cibule, sůl, pepř, sladká paprika, černé pivo, papriková klobása, olej, hladká mouka, brambory, česnek, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, okořeníme a opečeme. Posypeme sladkou paprikou, promícháme, podlijeme trochou vody a černým pivem. Chvíli před dokončením zahustíme strouhanými bramborami, přidáme pokrájenou klobásu a společně povaříme. ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 150 gramů moučkového cukru, 5 polévkových lžic oleje, 5 polévkových lžic horké vody, 150 gramů polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink, 5 kávových lžic citrónové šťávy, citronovou kůru, špetku soli, máslo na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy, rozinky. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíche ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA