INGREDIENCE: 180g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 80g másla, 2 vejce, 1lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citrónová kůra, hrozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování, forma beránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem Přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh. Těsto vlijeme do dob ..
INGREDIENCE: 400 g uzeného masa, 1 klobása, 1 vejce, 100 g másla, 40 g droždí,600 g hladké mouky, 1 cibule, 1 česnek, 300 ml mléka, sezamové semínko, drcený kmín, 100 ml oleje, 200 g kysaného zelí, sůl, pepř,cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky. Po vykynutí přidáme mouku, vejce, mléko, máslo, kmín, sůl a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak těsto vyválíme a rozdělíme na čtverce, které plníme směsí z orestovaného uzeného masa, klobásy, cib ..
INGREDIENCE: 500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa (nejlépe uzeny bůček), 5 vajec, 1 chlebíčková veka, 1 dl mléka, svazek petrželky, nasekané kopřivy nebo další jarní bylinky, sůl, pepř, máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme rozležet. Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené, a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky s ..
INGREDIENCE: 1 kg hovězího masa z kýty, 80 g telecích jater (nebo hovězích ), 100 g másla, 80 g žemlové střídky, 125 g cibule, 60 g žampiónů, 2-3 žloutky, sůl, pepř, hovězí vývar, 1 dl mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nádivka: V mléce namočenou a vymačkanou žemlovou střídku rozmělníme vidličkou, přidáme velmi jemně sekaná játra a cibuli a zahříváme v kastrole s polovinou odváženého másla. Osolíme, opepříme, podusíme, hotovou nádivku necháme prochladnout a pak do ní vmícháme žloutky. Krychli masa (musí ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 150 g másla nebo Hery, 1 vejce, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky skořice. Náplň: marmeláda nebo měkký tvaroh ochucený cukrem, žloutky, rozinkami a citrónovou kůrou, na ozdobu ořechy nebo mandle. POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho alobalem nebo mikrotenovým sáčkem, vložíme do chladničky a necháme aspoň půl hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme, koláčovou formu vymastíme tukem a vysypeme strouh ..
INGREDIENCE: 450g hl. mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 2 žloutky, 50 g droždí, 150 ml mléka, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, poloviny vlažného mléka a poloviny cukru uděláme kvásek. Ten necháme v teple vykynout a poté smícháme s ostatními surovinami. Vše zpracujeme v hladké lehčí těsto a dáme na 40 minut do tepla vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na zhruba 20 stejně vel ..
INGREDIENCE: 6 rohlíků (nakrájet na kostičky), 6 vajec (z bílků sníh), 300 g uzeného bůčku (pokrájet na kostičky), 1 menší pórek (nakrájet na nudličky), 2 velké cibule, 50 g másla,1 a půl hrnku mléka, olej na smažení, citrónová kůra z půlky citrónu (nastrouhat na jemno), mletý kmín,mletý pepř, majoránka(asi lžíce), asi 4 stroužky nastrouhaného česneku, sůl podle potřeby, trocha vegety. POSTUP PŘÍPRAVY: Osmažit cibulku na kostičky do lehce zlatavá na oleji, přidat bůček, kmín a odstavit. Zalije ..
INGREDIENCE: 90 g másla, 170 g moučkového cukru, 3 vejce, 60 g mletých ořechů, 170 g polohrubé mouky, 6 lžic mléka, 1/2 prášku do pečiva, čokoládová poleva. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 45 minut. Po upečení beránka vyklopíme a necháme vystydnout. Ozdobíme polevou. ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 5 polévkových lžic cukru, 5 polévkových lžic hladké nebo polohrubé mouky, papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce vmícháme 5 polévkových lžic cukru a 5 polévkových lžic mouky. Do vzniklé hmoty opatrně vlijeme 5 rozšlehaných žloutků a zamícháme. Pečeme při 180°C asi 5 minut. Roládu potíráme džemem nebo krémem a můžeme přidat i různé ovoce. Lze rolovat i za studena. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA