Recepty na xkuchtik.cz

RYBY RŮZNÉ | SLEDĚ JAKO OLEJOVKY

INGREDIENCE: 750 g sleďů, sůl, 1 šálku oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Řezy ze sledů osolíme, naskládáme těsně k sobě do pekáčku a zalijeme olejem. Pekáček nemá být příliš velký, abychom nespotřebovali zbytečně mnoho oleje. Sledě upečeme během 20 až 30 minut ve středně teplé troubě. Necháme je vychladnout a podáváme jako olejovky. ..

KRÁLÍK | KRÁLÍK NA PAPRICE

INGREDIENCE: 1 králičí předek, 50 g ruku, 40 g polohrubé mouky, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 250 ml smetany, sůl, vývar z hlavy. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme, nakrájíme na porce, cibuli jemné nakrájíme a osmažíme na tuku. Přidáme sladkou papriku, osolené maso a podlijeme vývarem z hlavy. Dusíme, dokud není maso měkké, potom jej vyndáme, do šťávy přilijeme smetanu s rozmíchanou moukou, prohřejeme a vrátíme zpět do omáčky maso. Příloha: houskový nebo bramborový knedlík. ..

BRAMBORY | ZÁKLADNÍ TĚSTO NA BRAMBORÁK

INGREDIENCE: 3/4 kg brambor, 1 lžička soli, 3 stroužky česneku, majoránka, l lžička kmínu, 2 vejce, 1 dl horkého mléka, 150 g hladké mouky, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Uvolněnou vodu z brambor vymačkáme a vylijeme a brambory ihned přelijeme horkým mlékem, aby neztmavly. Vmícháme majoránku, kmín, utřený nebo ustrouhaný česnek, přidáme vejce a směs zahustíme moukou. Osolíme a dobře promícháme. Na pánvičce nebo v lívanečníku na hor ..

ZELENINA | KAPUSTA S MASEM A HOUBAMI

INGREDIENCE: 1 kapusta, 2 lžíce na plátky pokrájených hub, 2 lžíce na kostky pokrájené uzeného masa, 1 cibule, 4 vejce, kmín, 50g másla, pepř, 1 snítka libečku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě se snítkou libečku.Vyjmeme jí, scedíme, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Na másle zpěníme usekanou cibuli, přidáme plátky hub, podusíme, osolíme, okořeníme tlučeným kmínem a vmícháme kostičky masa. Společně osmáhneme, přidáme,přidáme kapustu a dodusíme. Nakonec zalijeme ..

POLÉVKA RŮZNÁ | JIHOČESKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 80g čočky, kysané zelí, 2 brambory, 1 mrkev, 45g celeru, 1 cibule, 40g sádla, 3 lžíce hl. mouky, 1 1 l vody, sůl, pepř, česnek, majoránka, polévkové koření, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku propereme a necháme namočenou do druhého dne v hrnci se studenou vodou. Následující den uvaříme čočku doměkka. Poté vodu v které jsme čočku vařili scedíme a část vývaru ponecháme stranou. Nyní si připravíme cibulovou jíšku: nakrájíme cibuli nadrobno, v kastrolu rozpustíme sádlo, cibuli zpěníme ..

OMÁČKY | SMETANOVÝ KOPROVÝ KRÉM (omáčka)

INGREDIENCE: 1/2 l sladké smetany, 1/8 l mléka, 2 žloutky 2 žloutky, cukru, 40 g mouky, sůl, kopr, 2 až 3 lžíce octa, 3 lžíce polévky. POSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru rozmixujeme smetanu, mléko, mouku, žloutky, cukr a sůl. Dáme do hrnku, ve kterém se ve vodní lázni při stálém šlehání uvaří hustý krém. Zatím jemně usekaný kopr povaříme se 3 lžícemi hovězí polévky a octem v jiném kastrůlku. Potom do krému přelijeme převařený kopr, smícháme. Omáčku podáváme nejen k hovězímu masu, ale i na vařenou rybu, ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | STRAPAČKY SE ZELÍM

INGREDIENCE: 750 g brambor, 150 g hladké a 150 g hrubé mouk sůl, pepř, 300 g kysaného zelí, l velká cibule, 50 g sádla, 50 g slaniny, ocet, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky, nebo máme-li hrubší cedník tak je pasírujeme přes něj do osolené vody. Nezapomeneme občas zamíchat, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 mi ..

SEKANÁ | HOLUBCE

INGREDIENCE: 1 hlávka zelí, sůl. Nádivka: 250 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 250 g rýže, 3 lžíce vepřového sádla, 1 lžíce nasekané petrželky nebo kopru, sůl, vývar, 60 g rajčatového protlaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku zelí opereme, zbavíme košťálu a povaříme ve slané vodě. Jednotlivé listy oddělíme. Na každý list rozložíme rovnoměrně nádivku, ale neklademe ji těsně ke krajům. Listy zabalíme a převážeme nití. Holubce srovnáme do kastrole, podlijeme vývarem, navrc ..

ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY | HUSPENINA ( SULC)

INGREDIENCE: 3 vepřové nožičky, 2 vepřová kolena, 2 větší cibule, 8 sterilovaných okurek,10 kuliček pepře, 4 vařené mrkve, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 3 lžíce octa, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové nožičky a vepřová kolena dobře očistíme, opláchneme a vykostíme. Potom je vložíme do nádoby a zalijeme studenou vodou tak, aby maso bylo zcela ponořeno. Vodu mírně osolíme, přidáme pepř, nové koření a bobkový list, přivedeme do varu a pomalu vaříme. Doměkka vařená kolena a nožičky vyjmeme ..

POLÉVKA RŮZNÁ | UCHA

INGREDIENCE: 700 g drobných mořských ryb, 500 g brambor, 100 mrkve, 2 větší cibule, 40 g másla, rajčatový protlak, sladká i pálivá mletá paprika, 1 bobkový list, ocet, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybám odřízneme hlavy, vykucháme je a rozkrájíme na větší kousky; vaříme je v osolené a okyselené vodě několik minut. Potom rybí maso vyjmeme, zbavíme kůže a vykostíme. Kůži a kosti vrátíme do vývaru a ještě asi 1 hodiny necháme vařit. Rozkrájenou cibuli zpěníme na másle, přisypeme mletou papriku a zamíchám ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz