Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | KAPUSTOVÝ NÁKYP

INGREDIENCE: 600 g kapusty, 200 g uzeniny, l vejce, 3 stroužky česneku, l žemle, l dl mléka, sůl, pepř, 20 g tuku na vymazání formy, 1/2 cibule, strouhanka dle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu uvaříme v osolené vodě s uzeninou, cibulí a česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a žemli předem namočenou v mléce a vymačkanou. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs vložíme do formy nebo pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou. Zapečeme v troubě. ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | HOREČKA

Sama o sobě není nemoc, ale součástí obranné reakce organismu proti choroboplodným zárodkům. Při teplotě nad 38,5°C se totiž už většina virů a bakterií nerozmnožuje. Proto bychom neměli horečku na samém počátku srážet za každou cenu. Proti horečce je dobrý čaj z tymiánu, lipového květu a heřmánku v poměru1:1:1 podporuje obranyschopnost organismu a pomáhá pocení, které horečku snižuje. Úlevu přinese i chladivý zábal. Dva ručníky smočíme ve vodě pokojové teploty, lehce vyždímáme a pevně ovineme ko ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | BOLESTI V KRKU

Pruh látky poklademe silně tvarohem rozmíchaným s pár kapkami octa. Takto připravený obklad přiložíme vrstvou tvarohu na krk a ještě ovineme vlněnou šálou. Necháme působit, dokud tvaroh zcela nevyschne, nejlépe přes noc. Na bolení krku si můžeme připravit i čaj z heřmánku nebo jitrocele. Účinek: Tvaroh při svém vysychání ochlazuje a brání otokům. ..

SÝRY | ŘECKÝ CHLÉB S OVČÍM SÝREM

INGREDIENCE: 50 g ovesných otrub, 500 g hladké mouky, 150 g ovčího sýra (nebo balkánský), 5lžic olivového oleje, 1 lžička soli, 21 g čerstvého droždí, 325 ml vlažného mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme otruby s většinou hladké mouky, nastrouháme sýr a přilijeme k němu olivový olej a mírně přisolíme. Potom sýr přidáme do misky s moukou a otrubami, přidáme kvásek z mléka a droždí a promícháme. Potom těsto vyndáme na vál a pořádně propracujeme. Necháme těsto 30 minut kynout na teplém místě a poté ho ..

RYBY LOSOS EXOTICKÉ | DUNAJSKÝ LOSOS NA ČESNEKU

INGREDIENCE: 600 g filé z dunajského lososa, podle chuti sůl, hlavička česneku, 150 g pálivých papriček POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z ryby vypereme, nakrájíme na porce a dáme vařit do mírně osolené vody. Vody musí být tolik, aby porce byly jen pokryté. Když je ryba vařená, přidáme do vody strouhaný česnek, sůl a pálivé papričky. V tomto vývaru necháme porce stát. Při podávání mírně nahřejeme. ..

SALÁTY | SOCIALISTICKÝ VÁNOČNÍ VLAŠSKÝ SALÁT

INGREDIENCE: Na ½ kg salátu: 175 g brambor, 114 g šunkového salámu, 45 g steril.okurek, 10 g steril.hrášku, 16 g celeru, 24 g mrkve, 10 g pln.hořčice, 0,25 g ml. Pepře, 7,5g octu, 2,5 g worcesteru, 100 g majonézy, 5 g cukru krupice, 5 g sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrájíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše sp ..

STARÉ RECEPY | SNĚHOVÉ ROHLÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 2 bílků se udělá tuhý sníh a zvolna zamíchá dle velikosti bílků 150 – 200 g cukru s trochou vanilky. Vál se posype jemně pokrájenými, loupanými mandlemi nebo neloupanými, strouhanými, do nich se kladou kávovou lžičkou vždy kousek sněhu, obalí se v mandlích, rychle přenese na pomazaný plech a utvoří rohlíček. Když je plech plný, dají se hned do mírně horké trouby a zvolna pekou. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

INGREDIENCE: 160 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, l vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, l lžíce Solamylu nebo vanilkového pudinkového prášku, citrónová šťáva, 500 g očištěných a na plátky nakrájených jablk. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo smícháme se žloutkem a s 50 g cukru a přidáme mouku s trochou prášku do pečiva. Těstem vyložíme Vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a necháme je asi 10 minut zapéct. Mezitím si připravíme náplň: oloupaná jablka ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | HOUBOVÉ LÍVANCE

INGREDIENCE: 150g hlaviček různých hub, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, sůl, 1 l mléka15g droždí, trocha cukru, 200g hl. mouky, 1 vejce, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme nadrobno a smícháme je s prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením, hřebíčkem a solí. Necháme uležet. Mezitím si připravíme kvásek tak, že do poloviny množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme na teplám místě vykynout. D ..

ZELENINA | KARBANÁTKY Z KVĚTÁKU

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 květák se za syrova nastrouhá, přidají se 3 žloutky, 3 vrchovaté lžíce mouky a ze 3 bílků ušlehaný sníh, 1 cibule nakrájená nadrobno trochu soli. Vše se smíchá a peče se jak karbanátky. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz