INGREDIENCE: 600 g kapusty, 200 g uzeniny, l vejce, 3 stroužky česneku, l žemle, l dl mléka, sůl, pepř, 20 g tuku na vymazání formy, 1/2 cibule, strouhanka dle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu uvaříme v osolené vodě s uzeninou, cibulí a česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a žemli předem namočenou v mléce a vymačkanou. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs vložíme do formy nebo pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou. Zapečeme v troubě. ..
Sama o sobě není nemoc, ale součástí obranné reakce organismu proti choroboplodným zárodkům. Při teplotě nad 38,5°C se totiž už většina virů a bakterií nerozmnožuje. Proto bychom neměli horečku na samém počátku srážet za každou cenu. Proti horečce je dobrý čaj z tymiánu, lipového květu a heřmánku v poměru1:1:1 podporuje obranyschopnost organismu a pomáhá pocení, které horečku snižuje. Úlevu přinese i chladivý zábal. Dva ručníky smočíme ve vodě pokojové teploty, lehce vyždímáme a pevně ovineme ko ..
Pruh látky poklademe silně tvarohem rozmíchaným s pár kapkami octa. Takto připravený obklad přiložíme vrstvou tvarohu na krk a ještě ovineme vlněnou šálou. Necháme působit, dokud tvaroh zcela nevyschne, nejlépe přes noc. Na bolení krku si můžeme připravit i čaj z heřmánku nebo jitrocele. Účinek: Tvaroh při svém vysychání ochlazuje a brání otokům. ..
INGREDIENCE: 50 g ovesných otrub, 500 g hladké mouky, 150 g ovčího sýra (nebo balkánský), 5lžic olivového oleje, 1 lžička soli, 21 g čerstvého droždí, 325 ml vlažného mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme otruby s většinou hladké mouky, nastrouháme sýr a přilijeme k němu olivový olej a mírně přisolíme. Potom sýr přidáme do misky s moukou a otrubami, přidáme kvásek z mléka a droždí a promícháme. Potom těsto vyndáme na vál a pořádně propracujeme. Necháme těsto 30 minut kynout na teplém místě a poté ho ..
INGREDIENCE: 600 g filé z dunajského lososa, podle chuti sůl, hlavička česneku, 150 g pálivých papriček POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z ryby vypereme, nakrájíme na porce a dáme vařit do mírně osolené vody. Vody musí být tolik, aby porce byly jen pokryté. Když je ryba vařená, přidáme do vody strouhaný česnek, sůl a pálivé papričky. V tomto vývaru necháme porce stát. Při podávání mírně nahřejeme. ..
INGREDIENCE: Na ½ kg salátu: 175 g brambor, 114 g šunkového salámu, 45 g steril.okurek, 10 g steril.hrášku, 16 g celeru, 24 g mrkve, 10 g pln.hořčice, 0,25 g ml. Pepře, 7,5g octu, 2,5 g worcesteru, 100 g majonézy, 5 g cukru krupice, 5 g sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrájíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše sp ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 2 bílků se udělá tuhý sníh a zvolna zamíchá dle velikosti bílků 150 – 200 g cukru s trochou vanilky. Vál se posype jemně pokrájenými, loupanými mandlemi nebo neloupanými, strouhanými, do nich se kladou kávovou lžičkou vždy kousek sněhu, obalí se v mandlích, rychle přenese na pomazaný plech a utvoří rohlíček. Když je plech plný, dají se hned do mírně horké trouby a zvolna pekou. ..
INGREDIENCE: 160 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, l vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, l lžíce Solamylu nebo vanilkového pudinkového prášku, citrónová šťáva, 500 g očištěných a na plátky nakrájených jablk. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo smícháme se žloutkem a s 50 g cukru a přidáme mouku s trochou prášku do pečiva. Těstem vyložíme Vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a necháme je asi 10 minut zapéct. Mezitím si připravíme náplň: oloupaná jablka ..
INGREDIENCE: 150g hlaviček různých hub, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, sůl, 1 l mléka15g droždí, trocha cukru, 200g hl. mouky, 1 vejce, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme nadrobno a smícháme je s prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením, hřebíčkem a solí. Necháme uležet. Mezitím si připravíme kvásek tak, že do poloviny množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme na teplám místě vykynout. D ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 květák se za syrova nastrouhá, přidají se 3 žloutky, 3 vrchovaté lžíce mouky a ze 3 bílků ušlehaný sníh, 1 cibule nakrájená nadrobno trochu soli. Vše se smíchá a peče se jak karbanátky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA