Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | GULÁŠOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ kg vepřového masa se nakrájí na menší kousky a dá do kastrolu dusit na drobně nakrájenou cibulku, osmaženou na sádle se sladkou paprikou. Osolí se a dusí za podlévání dle potřeby až je poloměkké. Zapráší se moukou, nechá zhnědnout a pak zaleje vodou ze zeleniny, přidá na kostky nakrájených brambor a vaří se do měkka. ..

STARÉ RECEPY | ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY MORAVSKÉ Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g slaniny se nakrájí na kostičky, rozškvaří a na rozpáleném omastku osmaží se 3 žemle na kostičky krájené. Z ½ l mléka, 2 žloutků, soli a mouky dle potřeby udělá se knedlíkové těsto, dobře propracuje, přimíchají se vychladlé žemle a asi po hodině se knedlíky zavářejí. Uvařené knedlíky krájejí se nití na půlky nebo silnější řezy, sypou osmaženou houskou a mastí máslem. Dávají se k hovězímu masu s omáčkou nebo k uzenému se zelím, též jenom se zelím jsou velmi chutné. ..

STARÉ RECEPY | BRAMBORY SE ŠKVRAKY NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg ve slupce vařených bramborů se oloupe, vařečkou se rozsekají v kastrole, osolí a nechají na plotně, aby nevystydly. Asi 4 lžíce vepřového sádla se 3 lžícemi škvarků se rozehřeje, přidá se drobně sekaná cibulka, a když začíná žloutnout, zapraží se to sladkou paprikou a míchá dále, až je cibulka správně osmažená. Přidá se 5 lžic mléka nebo smetany, brambory se tím polejí nebo v kastrole promíchají a horké podávají. Hodí se k nim salát hlávkový i okurkový nebo kyselá okurk ..

STARÉ RECEPY | KAPUSTA PO MORAVSKU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka kapusty se zbaví košťálu, pokrájí na nudle, dá se do hrnce, opaří vařící vodou, ocedí, nalije opět vařící vody, přidá soli, 2 oloupané, na listy pokrájené moučné brambory a vaří, až změkne. Mezitím se udělá asi z 30 g slaniny světlá jíška, zalije se vodou z kapusty. Scezená kapusta se s brambory dobře rozmíchá, hustá omáčka do ní vleje, přidá se šťáva z pečeně, trochu pepře, vše se dobře promíchá a povaří. Kapusta musí být hustá. Je zvláště vhodná ke skopovému masu. ..

STARÉ RECEPY | DOBRÁ PEČENÁ RÝŽE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g rýže se opláchne, dá na kastrol, zalije málo vodou, osolí, přidá kousek másla a trochu cukru a uvaří ne zcela do měkka. Do ¼ l mléka se dá 8 kostek cukru (dle chuti), 2 žloutky, rozkvedlá se to, vlije na rýži a dá do trouby upéci. Do mléka se může přidat vanilka nebo skořice. Hodí se k tomu malinová šťáva nebo zavařené švestky. ..

STARÉ RECEPY | ZAPEČENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slupce uvařené brambory se oloupají, protlačí mačkadlem, osolí, přidá se trochu kmínu, kousek omastku a osmažená cibule, vše se dobře promíchá, dá do vymazaného, houskou vysypaného mělčího pekáčku, aby hmota nebyla příliš vysoká, nahoře se ještě pomastí a upeče rychle do zlatova. Vyklopí se jako buchta a hned podává se salátem, špenáte, zelím nebo jinou zeleninou. Zlepší přidáním pokrájených zbytků masa. ..

STARÉ RECEPY | ČESKÉ KLOBÁSY - VINNÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Krátké maso s krku se jemně umele, přidá k němu asi za čtvrtinu ve víně máčených žemliček, osolí, přidá trochu muškátového květu, pepře, citronové kůry, dle potřeby ještě trochu bílého vína, dobře promíchá a nabijí se do tenkých skopových střívek. Uchovávají se syrové a opékají před upotřebením, stočené do kotoučku, v málo omastku p obou stranách do růžova. Též se mohou obalit v mouce a opéci nebo obalit jako řízky a smažit. Podávají se s kyselým zelím a brambory nebo bramborovo ..

STARÉ RECEPY | OKURKOVÁ OMÁŠKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém másle se zapění nakrájená cibule se lžičkou cukru. Přidá se celý pepř a zasype moukou, jež se upraží na světlou jíšku. Zaleje se plévkou nebo vodou, dobře provaří a procedí. Kyselá okurka se oloupe, nakrájí na kostečky, dá do omáčky, která se dle potřeby přisolí, okyselí a přisladí. Může ovšem být i bez cukru, podle osobní chuti. Může se zlepšit smetanou. ..

STARÉ RECEPY | HOUBOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Hříbky drobně nakrájené dusí se na másle s rozkrájenou zeleninou a přidá se lžíce mouky. Když vše zežloutlo, naleje se to vody, dle potřeby osolí a nechá povařit. K polévce podává se na kostky rozkrájená osmažená houska. 2. Hříbky se pokrájejí a dají na čerstvé máslo, osolí, nechají vysmáhnout, poté podlejí lžičkou vody a dusí za podlévání dle potřeby doměkka. Z kostí a kořenové zeleniny uvaří se plévka, zasmaží hnědou jíškou a zavaří se do ní hustší kapání nebo rýže. Hříbky, ..

STARÉ RECEPY | SUŠENÉ RYBY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a vykuchané ryby se dobře omyjí, ostrým nožem se po obou stranách udělá po několika šikmých zářezech, ryby se dobře osolí, posypou kmínem a dle chuti paprikou, uloží řídce na suchý plech a pekou v troubě z počátku zvolna, aby voda, kterou pustí, se vypařila, pak prudčeji. Stupeň upečení je dle libosti, někdo je má rád hodně vypečené, až chrupají, někdo zase měkčí. Vždy jsou výborné. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz