POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ kg vepřového masa se nakrájí na menší kousky a dá do kastrolu dusit na drobně nakrájenou cibulku, osmaženou na sádle se sladkou paprikou. Osolí se a dusí za podlévání dle potřeby až je poloměkké. Zapráší se moukou, nechá zhnědnout a pak zaleje vodou ze zeleniny, přidá na kostky nakrájených brambor a vaří se do měkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g slaniny se nakrájí na kostičky, rozškvaří a na rozpáleném omastku osmaží se 3 žemle na kostičky krájené. Z ½ l mléka, 2 žloutků, soli a mouky dle potřeby udělá se knedlíkové těsto, dobře propracuje, přimíchají se vychladlé žemle a asi po hodině se knedlíky zavářejí. Uvařené knedlíky krájejí se nití na půlky nebo silnější řezy, sypou osmaženou houskou a mastí máslem. Dávají se k hovězímu masu s omáčkou nebo k uzenému se zelím, též jenom se zelím jsou velmi chutné. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg ve slupce vařených bramborů se oloupe, vařečkou se rozsekají v kastrole, osolí a nechají na plotně, aby nevystydly. Asi 4 lžíce vepřového sádla se 3 lžícemi škvarků se rozehřeje, přidá se drobně sekaná cibulka, a když začíná žloutnout, zapraží se to sladkou paprikou a míchá dále, až je cibulka správně osmažená. Přidá se 5 lžic mléka nebo smetany, brambory se tím polejí nebo v kastrole promíchají a horké podávají. Hodí se k nim salát hlávkový i okurkový nebo kyselá okurk ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka kapusty se zbaví košťálu, pokrájí na nudle, dá se do hrnce, opaří vařící vodou, ocedí, nalije opět vařící vody, přidá soli, 2 oloupané, na listy pokrájené moučné brambory a vaří, až změkne. Mezitím se udělá asi z 30 g slaniny světlá jíška, zalije se vodou z kapusty. Scezená kapusta se s brambory dobře rozmíchá, hustá omáčka do ní vleje, přidá se šťáva z pečeně, trochu pepře, vše se dobře promíchá a povaří. Kapusta musí být hustá. Je zvláště vhodná ke skopovému masu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g rýže se opláchne, dá na kastrol, zalije málo vodou, osolí, přidá kousek másla a trochu cukru a uvaří ne zcela do měkka. Do ¼ l mléka se dá 8 kostek cukru (dle chuti), 2 žloutky, rozkvedlá se to, vlije na rýži a dá do trouby upéci. Do mléka se může přidat vanilka nebo skořice. Hodí se k tomu malinová šťáva nebo zavařené švestky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slupce uvařené brambory se oloupají, protlačí mačkadlem, osolí, přidá se trochu kmínu, kousek omastku a osmažená cibule, vše se dobře promíchá, dá do vymazaného, houskou vysypaného mělčího pekáčku, aby hmota nebyla příliš vysoká, nahoře se ještě pomastí a upeče rychle do zlatova. Vyklopí se jako buchta a hned podává se salátem, špenáte, zelím nebo jinou zeleninou. Zlepší přidáním pokrájených zbytků masa. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Krátké maso s krku se jemně umele, přidá k němu asi za čtvrtinu ve víně máčených žemliček, osolí, přidá trochu muškátového květu, pepře, citronové kůry, dle potřeby ještě trochu bílého vína, dobře promíchá a nabijí se do tenkých skopových střívek. Uchovávají se syrové a opékají před upotřebením, stočené do kotoučku, v málo omastku p obou stranách do růžova. Též se mohou obalit v mouce a opéci nebo obalit jako řízky a smažit. Podávají se s kyselým zelím a brambory nebo bramborovo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém másle se zapění nakrájená cibule se lžičkou cukru. Přidá se celý pepř a zasype moukou, jež se upraží na světlou jíšku. Zaleje se plévkou nebo vodou, dobře provaří a procedí. Kyselá okurka se oloupe, nakrájí na kostečky, dá do omáčky, která se dle potřeby přisolí, okyselí a přisladí. Může ovšem být i bez cukru, podle osobní chuti. Může se zlepšit smetanou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Hříbky drobně nakrájené dusí se na másle s rozkrájenou zeleninou a přidá se lžíce mouky. Když vše zežloutlo, naleje se to vody, dle potřeby osolí a nechá povařit. K polévce podává se na kostky rozkrájená osmažená houska. 2. Hříbky se pokrájejí a dají na čerstvé máslo, osolí, nechají vysmáhnout, poté podlejí lžičkou vody a dusí za podlévání dle potřeby doměkka. Z kostí a kořenové zeleniny uvaří se plévka, zasmaží hnědou jíškou a zavaří se do ní hustší kapání nebo rýže. Hříbky, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a vykuchané ryby se dobře omyjí, ostrým nožem se po obou stranách udělá po několika šikmých zářezech, ryby se dobře osolí, posypou kmínem a dle chuti paprikou, uloží řídce na suchý plech a pekou v troubě z počátku zvolna, aby voda, kterou pustí, se vypařila, pak prudčeji. Stupeň upečení je dle libosti, někdo je má rád hodně vypečené, až chrupají, někdo zase měkčí. Vždy jsou výborné. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA