INGREDIENCE: 250 g másla, 100 g mouč. cukru, 1 žloutek, 100 g spařených a oloupaných mletých mandlí, 350 g hl. mouky, žloutek na potření, 60 g oloupaných mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo s cukrem a žloutkem ušleháme do pěny. Přidáme mleté mandle s moukou a uhněteme křehké těsto. Těsto necháme aspoň dvě hodiny odležet v lednici. Poté na pomoučněném válu vyválíme asi 5 mm silný plát a vykrajujeme hvězdičky. Přeložíme je na plech a potřeme rozšlehaným žloutkem a každé srdíčko ozdobíme půlkami mandl ..
INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, 120 g tuku Hera, 2 žloutky, 10 polévkových lžic vlažného mléka, 30 g droždí, špetka soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mléka, droždí a špetky cukru zaděláme na kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Vyválíme na tenký váleček a odkrajujeme tyčinky, které potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme mákem, kmínem, sezamem nebo solí. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 4 bílků ušleháme tuhý sníh. Do něj zašleháme po částech 140 g pískového cukru. Poté zvlášť smícháme 140 g cukru, 140 g strouhaného kokosu a 20 g mletých piškotů. Vmícháme do sněhu. Na vymaštěném plechu tvoříme kornoutkem nebo tvořítkem pusinky, které usušíme ve velmi mírně vyhřáté troubě. Poté dopečeme do růžova. Pečeme několik dní předem, aby změkly. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 140 g hl. mouky, 100 g rostlinného tuku, 20 g ml. cukru, 50 g ml. lískových ořechů, vanilkového cukru a jednoho žloutku vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do lednice. Poté z těsta vytvoříme na strojku menší tyčinky, které upečeme do jemně růžova a obalíme v mletém cukru smíchaným s vanilkovým. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g hl. mouky prosijeme s 5 g jedlé sody, přidáme 100 g cukru, ml. hřebíček, ml. nové koření a skořici, 2 lžíce medu a jedno vejce. Vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Poté rozválíme na 1/2 cm široký plát a vykrajujeme menší tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou a necháme uležet několik dní. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g hl. mouky promícháme s 2 lžičkami prášku do pečiva a 60 g mouč. cukru. Přidáme 2 žloutky, 1 lžíci mléka a 100 g pokrájeného másla. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinku do lednice odležet. Poté rozválíme na sílu ½ cm a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 180°C. Upečené poléváme citronovou polevou. Poleva: 150 g ml. cukru, 1 bílek a šťáva z ½ citronu šleháme až do zhoustnutí. ..
INGREDIENCE: 3 bílky, 120 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g mletých opražených jader ořechů. Ořechová náplň: 100 g másla40 g mouč. cukru, 1 žloutek, 40 g mletých opražených ořechových jader, 2 bílky, 40 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme moučkový a vanilkový cukr a nad párou ušleháme do zhoustnutí. Nakonec do sněhu zamícháme ořechy. Na vymazaný plech děláme malé kopečky, které lžičkou namočenou ve vodě roztíráme na oválné placičky a v m ..
INGREDIENCE: 200 g hrášku, 200 g zelených fazolek, sůl, 300 g žampionů, 1 malá sklenka kukuřice, 400 g uvařených brambor, 1 červená paprika, 4 paprikové párky, 1 cibule, 8-10 vajec, 200 ml mléka, pepř, 4 lžíce másla, 1 lžíce sekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Necháme rozmrazit hrášek. Očistíme fazolky, přelijeme je vroucí osolenou vodou a 5 minut blanšírujeme. Oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Slijeme a necháme okapat kukuřici. Brambory nakrájíme na kostičky. Očištěnou papriku nakráj ..
INGREDIENCE: 4 větší roštěnky, sůl, pepř, hořčice, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 bobkový list, sklenka bílého vína, l lžíce citr. šťávy, šálek zakysané smetany, 200 žampiónů (nebo jiných hub), 1 lžíce másla, špetka drceného kmínu, sul, 4 lžičky brusinkové nebo rybízové zavařeniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme a osmahneme roštěnky Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vínem a vodou a p ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 2 vejce, l lžíce másla na naplnění: švestky, čtvrtky jablk, jimž jsme vykrojili jádřince, čtvrtky broskví apod. na doplnění: rozehřáté máslo, moučkový cukr, tvrdý tvaroh nebo na másle usmažená strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, špetku soli, směs zahustíme moukou a rukama zpracujeme v hladké těsto. Hned je uválíme na silnější váleček, odkrajujeme z něj kousky těsta a balíme do něho ovoce. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA