INGREDIENCE: 150 g mletého masa, 100 g mletého pečeného drůbežího masa, 2 vejce, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, pažitka, sůl. Náplň: 150 g párků, 40 g slaniny, 1 okurka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso promícháme s drobně nakrájenou cibulí, osolíme, spojíme vejcem a zahustíme strouhankou. Pak směs dobře prohněteme a zvlhčenou rukou utvoříme 4 slabší placičky. Do jejich středu položíme párky pokrájené na dlouhé šikmé plátky, hranolky slaniny a plátky okurek. Okraje masa přeložíme přes náplň a stis ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu, 500 g rajčat, 2 krabičky sardelových řezů, 300 g sýra Mozzarella nebo Blaťácké zlato, 1 lžička mletého tymiánu, 1 lžíce sekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata nakrájíme nadrobno a podusíme společně s petrželkou na troše oleje. Ještě teplou směs mírně osolíme a naneseme na těsto na plechu. Překryjeme na plátky nakrájeným sýrem a na nudličky nakrájenými sardelkami. Posypeme tymiánem a upečeme v horké troubě. ..
INGREDIENCE: 1 malá slepice, sůl, 1 mrkev, 1/3 petržele, 1/4 celeru, 1 cibule, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 2,3 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlenou očištěnou slepici vaříme v osolené vodě s kořením, očištěnou zeleninou a cibulí v tlakovém hrnci 1 hodinu. Měkké maso vykostíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Vývar procedíme na maso a přidáme nakrájenou zeleninu. Polévku přivedeme znovu do varu a zavaříme do ní nudle. Domácí nudle: 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky: Do důlku v mouce ..
INGREDIENCE: 70g čerstvých sardinek, sůl,120g oleje, 3 citróny, 1 hlavička česneku, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sardinkám odřízneme hlavu a utěrkou rybu stiskneme od ocasu k hlavě, abychom otvorem vytlačili vnitřnosti. Ryby v míse zalijeme olejem a citrónovou šťávou a necháme odležet. Osmažíme na oleji a vyndáme do ohnivzdorné misky. Na pánvičce s olejem po sardinkách osmahneme strouhaný česnek a sekanou zelenou petrželku. Sardinky pak zalijeme takto připraveným olejem a zdobíme plátky ..
INGREDIENCE: 200g bílých a zelených špaget, 50g uzeného špeku, 1 cibule, 500g kuřecích či husích jater, 1 lžíce másla, ml. pepř, 250g hlívy ústřičné nebo žampionů, 1 střední cukina, 3 stonky šalvěje nebo lžička sušené, 1 1 šálku šlehačky (cca 200g), 2 lžíce maizeny. POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety povařme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Mezitím nakrájíme špek na drobné kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Játra pokrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme tuk a opečeme špek do chřupava. Přidáme játra a ..
INGREDIENCE: 1 konzerva turistického guláše, 2 párky, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 rajčata, 4 zelené papriky, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle a tuku z konzervy osmahneme dočervena párky nakrájené na kolečka, přidáme pokrájenou cibuli a necháme zpěnit. Potom vmícháme rajčatový protlak a krátce osmahneme. Do takto připraveného základu přidáme na kousky nakrájená rajčata, papriky nakrájené na nudličky a podusíme. Nakonec přidáme obsah konzervy a vše prohřeje ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 60 g másla nebo rostlinného tuku, l cibule, l mrkev, 100 g sterilovaných fazolek, 20 g hladké mouky, l dl bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené porce kuřete vložíme na zpěněnou cibuli a necháme osmahnout. Potom podlijeme trochou horké vody a dusíme. Měkké kuře vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, opražíme a zředíme vlažnou vodou. Přidáme očištěnou rozkrojenou nebo nastrouhanou mrkev, sterilované fazolky a dobře povaříme. Nakonec šťávu ochutíme bílým vín ..
INGREDIENCE: 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru, 3 lžíce strouhanky, l vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli. Na posypání: 3 hrsti strouhanky, 2 lžíce másla, l lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh, cukr, mouku, vejce a strouhanku promícháme důkladně na těsto (pokud je tvaroh příliš suchý, přidáme lžíci mléka), utvoříme z něj váleček a rozkrájíme ho na kousky, z nichž vytvarujeme malé knedlíčky o průměru asi 3 cm. Ve vařící vodě je povaříme podle velikosti 3-5 minut. Pak je vy ..
INGREDIENCE: 500 g mletého libovějšího bůčku, 100 g ementálu, eidamu apod., sůl, pepř, lžíce jemně nasekané petrželky, 2 vejce, 1 dl mléka, hladká mouka, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, vmícháme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, vejce a mléko. Dobře promícháme, nejlépe rukou a vložíme vychladit do chladničky Druhý den, pokud je to nutné, zahustíme trochou strouhanky, na pomoučeném prkénku vytvarujeme placičky, které hned smažíme v horkém oleji, nejlépe ve fritéze. Podá ..
INGREDIENCE: 1 hrnek rýže, 7 dl mléka, špetka soli, 100 g másla, 2 lžíce cukru, l vanilkový cukr, 3 vejce, 3/4 kg ovoce (meruňky, švestky, jablka, broskve apod.), moučkový cukr se skořicí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme studenou a horkou vodou, nasypeme do horkého mléka s trochou soli a vaříme za častého promíchání asi 30 minut. Mírně rozvařenou kaši vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Změklé máslo třeme s cukrem a žloutky. Směs vmícháme do rýžové kaše a do vzniklé směsi vmí ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA