INGREDIENCE: 500 g hovězího masa z kýty , sůl, pepř, 1 citrón, 2 vejce, šálek bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, strouhanka, tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso velmi jemně umeleme, osolíme a opepříme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme 1/2 lžičky strouhané kůry z citrónu. Vyklepneme vejce, vmícháme víno a hladkou mouku. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je vytvarujeme do placiček a na másle nebo na oleji smažíme po obou stranách do světlehněda ..
INGREDIENCE: 400 g zadního hovězího masa z kýty, sůl, mletý pepř, mletý koriandr, koření chilli, 8 lžic oleje, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml červeného vína, 150-200 g sterilovaného leča bez uzeniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme mletý koriandr a koření chilli, zakapeme olejem, dobře promícháme a necháme odležet. Na rozehřátém oleji dozlatova osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, vmícháme rajčatový protlak, vložíme ..
INGREDIENCE: 750 g syrových brambor, 250 ml smetany, 30 g měkkého salámu, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 80 g másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory a cibuli nakrájíme na plátky, salám na kostičky. Smetanu osolíme, opepříme a vmícháme do ní prolisovaný česnek a vejce. Zapékací mísu vymažeme tukem, na dno položíme ve vrstvách brambory, cibuli a salám. Zalijeme částí smetany a posypeme sýrem. Takto vršíme, dokud vše nespotřebujeme. Poslední vrstvu tvoří brambory, ..
INGREDIENCE: 200 g mrkve, 200 g petržele, 400 g pórku, 200 g slaniny, 2 lžíce oleje, 200 g červených fazolí, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 lžíce rajčatového pyré, sůl, pepř, šťáva z 1 pomeranče, nastrouhaný sýr na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme mrkev. petržel a pórek na kousky, na rozpáleném oleji orestujeme slaninu, přidáme zeleninu, fazole a pyré. Podlijeme vývarem, přidáme koření a vaříme asi 25 minut. Dochutíme pomerančovou šťávou. ..
INGREDIENCE: 500 g paprikových lusků, 50 g rajčat, 75 g cibule, sůl, mletý pepř, 10 vajec, 100 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Na dávce tuku osmažíme do růžova drobně krájenou cibulku, přidáme očištěnou, omytou a na nudličky nakrájenou papriku, na kolečka krájená omytá rajčata, sůl, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Při dušení, je-li potřeba, můžeme přidat trochu horké vody nebo vývaru z masa, aby se paprikové lusky lépe udusily do měkka. Do tuku vydušenou zeleninu zalijeme rozšlehanými vejci a za voln ..
INGREDIENCE: 4 porce rybího filé, 150 g žampionů, 6 lžic oleje, 1 žloutek, 1 dl smetany, l menší mrkev, 2 pórky, citrónová šťáva, 20 g hladké mouky, l lžíce mléka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na menší dávce oleje osmahneme plátky žampionů, přidáme nudličky mrkve a kolečka pórku, opepříme, osolíme, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme doměkka. Mezitím očistíme a osušíme porce filé, osolíme a zprudka z obou stran opečeme v další části oleje. Pak podlijeme horkou vodou a dusíme. Ze zbytku oleje a hl ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa, 2 lžíce koření do mletého masa nebo sůl, pepř a majoránka, 1 vejce, 1 cibule, 100 g měkkého salámu, strouhanka, tuk. Omáčka: 2 lžíce másla, 1 cibulka, 2 lžíce hladké mouky, 3 dl vody, 1 kostky masoxu, 1 l kečupu nebo protlaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso okořeníme, osolíme, přidáme vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájený nebo umletý či ustrouhaný salám, dobře promícháme a zahustíme trochou strouhanky. Prkénko posypeme hladkou moukou, lžící vykr ..
IGREDIENCE: 1 kg nízkého hovězího roštěnce, 50 g másla, sůl, pepř, 1 cibule, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnec odblaníme, očistíme a přelijeme na pekáči rozehřátým máslem. Necháme jej asi 12 hodin v chladu odležet. Před tepelnou úpravou jej osolíme, opepříme, do pekáčku přidáme trochu oleje a vložíme do horké trouby 15 minut prudce pečeme, pak maso obrátíme a 10 minut pečeme již mírněji. Pote vložíme do pekáče jemně nakrájenou cibuli, podlijeme sběračkou horké vody a pečeme ještě dalších 15 minu ..
INGREDIENCE: 600 g čerstvého chřestu nebo 750 g mladých tenkých pórku, 100 g šunky, 1 lžička soli, 1 lžičky cukru. Holandská omáčka: 4 čerstvé žloutky, 80 g másla, 1,5 dl vývaru z chřestu, 4 lžíce citrónové šťávy nebo bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvý chřest nebo pórek svážeme do svazečků a uvaříme v mírně osolené a oslazené vodě doměkka. Mezitím si připravíme holandskou omáčku: čerstvé žloutky vyklepneme do kastrůlku s vlažným vývarem a ve vodní lázni zahříváme za stálého šlehání doh ..
INGREDIENCE: 1 kuře, sůl (nebo grilovací koření, případně koření na kuře), l lžička hladké mouky. Nádivka: 2 rohlíky rozmáčené v mléce, 2 vejce, vrchovatá lžíce másla, petrželka, muškátový květ, sůl, máslo na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře omyjeme, osušíme, osolíme nebo potřeme uvedeným kořením. Rohlíky z minulého dne pokrájíme na kostičky, přelijeme studeným mlékem a necháme nasáknout. V misce umícháme žloutky se změklým máslem do pěny, osolíme a okořeníme špetkou muškátu, přidáme drobn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA