INGREDIENCE: l velká hlávka kapusty, 100 g měkkého salámu, 100 g slaniny, 1/2 l mléka, 100 g hladké mouky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 60 g strouhanky, 2 vejce, špetka prásku do pečiva, tuk na vymaštění pekáčku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou hlávku kapusty ovaříme v osolené vodě a pak pokrájíme na nudličky. Na kostičkách slaniny dorůžova osmahneme drobně pokrájenou cibuli, pak přidáme kapustu, nakrájený salám a koření. Promícháme a směs ochutíme prolisovaným česnekem. Nakonec ji zahus ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g mouky, lžíce cukru, trochu soli, 20 g kvasnic, zmlazených v několika lžících mléka, se zadělá na vále dosti tuhé těsto, dobře vypracuje, utvoří se bochánek, přikryje a nechá kynout. Do 140 g mouky se vpracuje 140 g másla a do studena. Zatím se rozdělá 250 g tvarohu se 2 žloutky, lžící rozpuštěného másla, lžičkou citronové šťávy, dle libosti vanilky i cukru a několik loupaných strouhaných mandlí nebo místo nich broskvových jader. Zkynuté těsto i máslové se rozválí ve d ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ořežou se špičky a sloupne se tuhá nit po délce lusku, omyjí se, nakrájejí na nudličky a ve slané vodě uvaří. Když jsou měkké, zapraží se světlou máslovou jíškou a opepří. Dle chuti se přidá několik lžic kyselé smetany. Také se může dát méně jíšky, ale pak se rozkvedlá v 1/8 l kyselé smetany 1 lžíce mouky, vleje do vařících fazolí, zamíchá a odstaví. Jsou velmi dobré také s jíškou slaninovou. Podává se jako příloha k různým masům. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný telecí brzlík se vaří 15 minut ve slané vodě, poté se drobně pokrájí a podusí na másle se sekanou zelenou petrželkou. Zapráší se vrchovatou lžící mouky, nechá vysmáhnout, zaleje vodou, v níž se vařil, a vaří ještě do měkka. Zavaří se rýže nebo řídké kapání a může se do ní přidat mrkev, na drobné růžičky rozebraný karfiol i s vodou, v níž se vařil. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla se utře se 2 žloutky, osolí, přidá se 250 g mouky a zadělá vařícím mlékem rychle v tuhé těsto. Na vále se dobře vypracuje a teplého dělají malé knedlíky, ktere se plní švestkami. Toto těsto se zvlášť dobře táhne. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 200 g másla nebo umělého tuku, 200 g vychladlých strouhaných bramborů, 200 g krupičkové mouky, 1 vejce a trochu soli se vypracuje na vále, vyválí tence a vroubkovaným kolečkem se nakrájejí tyčinky, potřou se vejcem a sypou kmínem a solí. Vejce možno vynechat, jsou stejně dobré jen z omastku, mouky a bramborů. Rychle se pekou do růžova. II. 60 g másla, 100 g polohrubé mouky, 100 g vařených brambor, 2 bílky, na špici nože soli a cukru se vypracuje v těsto. Vyválí se, ..
INGREDIENCE: 3 lžíce smetany nebo jogurtu, l vařený žloutek, 2 lžíce oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl, strouhaný křen POSTUP PŘÍPRAVY: Prolisovaný vařený žloutek Ušleháme s olejem, přidáme citrónovou šťávu a 3 lžíce smetany nebo jogurtu. Omáčku ochutíme strouhaným křenem, osolíme a opepříme. ..
INGREDIENCE: 450 g zelených fazolek, 40 g oleje, 60 g cibule, 3 vejce, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky povaříme doměkka v osolené vodě. Pokrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme k ní fazolky, osolíme, okořeníme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Vyklopíme do ní fazolky a zalijeme je rozšlehanými vejci, do kterých jsme vmíchali sýr. Zapékáme v předem vyhřáté troubě.Podáváme s bramborami nebo pečivem. ..
INGREDIENCE: 100 g kečupu, l lžíce červeného vína, 3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice, l lžíce nadrobno pokrájené cibule, trochu sardelové pasty, sůl, pepř, cukr podle chuti. POSTUP PŘÍPRAVY: Kečup rozšleháme s červeným vínem a olejem, vmícháme hořčici a sardelovou pastu, přidáme jemně pokrájenou cibulku a omáčku podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Podáváme ke studenému masu a rybě. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg očištěného, kostí zbaveného telecího pecka se na úhledné kousky nakrájí a osolí. Drobně krájená cibule se do zlatova osmaží na 60 g omastku, maso se v tom podusí, zaleje vodou a nechá do měkka dusit. Asi 4 hříbky se jemně pokrájejí, na másle udusí a přidají k masu. Udělá se světlá, máslová jíška, zaleje se naběračkou vody nebo polévky, nechá povařit a procedí na maso. Příloha houskové knedlíky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA