Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | KARBENÁTKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: 500 g hovězího a 500 g vepřového masa se umele, osolí, přidá se trochu pepře, jemně sekané osmažené cibulky, 2 máčené vymačkané housky, 1 vejce, 50 g drobně nakrájené slaniny, něco rozetřeného česneku, vše se dobře promíchá, dle potřeby přidá strouhaná houska, utvoří se karbenátky, obalí v housce nebo jak řízky v troj obalu a v rozpáleném omastku se usmaží. K nim bramborová kaše, brambory se zeleninou nebo kompotem. ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ PLÍCE NA KYSELO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté plíce, z nichž byl vyříznut chřtán, uvaří ve slané vodě s několika zrnky pepře a kořenovou zeleninou. Měkké se vyndají, nakrájejí na nudličky, polévka se zasmaží světlou jíškou, okyselí citronovou šťávou, přecedí, maso do omáčky vloží a nechá povařit. Může se přidat i trochu kyselé smetany. K tomu knedlík, brambory nebo chléb. ..

STARÉ RECEPY | ZADĚLÁVANÉ KUŘE S HŘÍBKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se v rozpuštěném másle osmaží na mnoho nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vloží na to rozkrájené kuře a osolí, podleje polévkou a dusí do měkka. Poté se vyndá do jiného kastrolu, šťáva se zasmaží světlou jíškou, procedí na maso, přidají se na másle osmažené hříbky, vařený květák na dílky rozebraný, trochu sekané zelené petrželky a několik lžic sladké smetany, rozkvedlané se žloutkem. Nechá se jen přejít varem a maso i s omáčkou se dá na hlubší mísu, obloží houskov ..

STARÉ RECEPY | SEKANÁ PEČENĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. 500 g hovězího, 500 g vepřového se umele zároveň s malou cibulí a 3 stroužky česneku. Nakonec se proženou strojkem 2 žemle vymačkané, ve vodě máčené. Asi 70 g rozkrájené slaniny se uškvaří a nechá na ní osmažit ½ drobně krájené cibule, přidá se to k masu zároveň s 2 vejci, osolí, opepří, dle chuti může se přidat citronová kůra, majoránka, dle potřeby strouhané housky, dobře se to promíchá a na prkénku vodou navlhčeném upraví se podlouhlá šiška, dá se na pekáč na kousek r ..

STARÉ RECEPY | ČOČKOVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..

STARÉ RECEPY | VAŘENÝ PSTRUH, OKOUN, PARMA, LÍN A JINÉ NA MODRO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..

STARÉ RECEPY | HOLANDSKA OMAČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 50 g másla s dvěma žloutky a lžící mouky, dobře promícháme a zalijeme čtvrtlitrem zeleninového odvaru. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z poloviny citrónu. Vše rozkvedláme a vaříme ve vodní lázni: rendlík s přípravami ponoříme do kastrolu s vařící vodou a metličkou mícháme, až omáčka zpění. Podává se ke kedlubnám, květáku, chřestu. ..

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ MAJONÉZA (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..

STARÉ RECEPY | PLNĚNÉ TELECÍ NEBO HOVĚZÍ ŘÍZKY – PTÁČCI (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..

STARÉ RECEPY | SZEGEDINSKÝ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz