POSTUP PÍPRAVY: 500 g hovězího a 500 g vepřového masa se umele, osolí, přidá se trochu pepře, jemně sekané osmažené cibulky, 2 máčené vymačkané housky, 1 vejce, 50 g drobně nakrájené slaniny, něco rozetřeného česneku, vše se dobře promíchá, dle potřeby přidá strouhaná houska, utvoří se karbenátky, obalí v housce nebo jak řízky v troj obalu a v rozpáleném omastku se usmaží. K nim bramborová kaše, brambory se zeleninou nebo kompotem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté plíce, z nichž byl vyříznut chřtán, uvaří ve slané vodě s několika zrnky pepře a kořenovou zeleninou. Měkké se vyndají, nakrájejí na nudličky, polévka se zasmaží světlou jíškou, okyselí citronovou šťávou, přecedí, maso do omáčky vloží a nechá povařit. Může se přidat i trochu kyselé smetany. K tomu knedlík, brambory nebo chléb. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se v rozpuštěném másle osmaží na mnoho nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vloží na to rozkrájené kuře a osolí, podleje polévkou a dusí do měkka. Poté se vyndá do jiného kastrolu, šťáva se zasmaží světlou jíškou, procedí na maso, přidají se na másle osmažené hříbky, vařený květák na dílky rozebraný, trochu sekané zelené petrželky a několik lžic sladké smetany, rozkvedlané se žloutkem. Nechá se jen přejít varem a maso i s omáčkou se dá na hlubší mísu, obloží houskov ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. 500 g hovězího, 500 g vepřového se umele zároveň s malou cibulí a 3 stroužky česneku. Nakonec se proženou strojkem 2 žemle vymačkané, ve vodě máčené. Asi 70 g rozkrájené slaniny se uškvaří a nechá na ní osmažit ½ drobně krájené cibule, přidá se to k masu zároveň s 2 vejci, osolí, opepří, dle chuti může se přidat citronová kůra, majoránka, dle potřeby strouhané housky, dobře se to promíchá a na prkénku vodou navlhčeném upraví se podlouhlá šiška, dá se na pekáč na kousek r ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 50 g másla s dvěma žloutky a lžící mouky, dobře promícháme a zalijeme čtvrtlitrem zeleninového odvaru. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z poloviny citrónu. Vše rozkvedláme a vaříme ve vodní lázni: rendlík s přípravami ponoříme do kastrolu s vařící vodou a metličkou mícháme, až omáčka zpění. Podává se ke kedlubnám, květáku, chřestu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..
POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA