INGREDIENCE: 800g brambor, 250g tvrdého sýra, 100g šunky nebo šunkového salámu, 1/8 l smetany (podle chuti sladkou nebo zakysanou), 60g másla, sůl, ml. pepř, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupemeje a nakrájíme na tenké plátky. Mísu a z varného skla vymažeme máslem. Do mísy klademe1/3 brambor, ty posolíme a opepříme, posypeme 1 nastrouhaného sýra, pokapeme 1 smetany a pokryjeme 1 na kostičky nakrájeného salámu. Na tuto vrstvu opět dáme druhou tř ..
INGREDIENCE: 800g brambor, 60g másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 cibule, lžíce octa, lžíce cukru, 1 šálku mléka, podle chuti sůl a mletý pepř, 1 bobkový list, šálek vývaru z kostí.POSTUP PŘÍPRAVY: Na jedné třetině tuku slabě osmažíme drobně krájenou cibulku, zalijeme vývarem z kosti a přidáme na půlky nakrájené oloupané brambory, osolíme, přidáme koření a dusíme. Když jsou brambory zpola dušené, zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z másla a mouky, dobře rozmícháme, přidáme cukr, ocet a ..
INGREDIECE: 800g brambor, 200g hrubé mouky, podle chuti sůl, 2 vejce, 200g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme. V den přípravy brambory nastrouháme, přidáme sůl, vejce a prosetou mouku a spojíme v tužší těsto, které vyválíme na silnější válečky, které rozkrájíme na kousky. Z každého kousku utvoříme noček, který smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Usmažené nočky podáváme jako přílohu k pečeným nebo dušeným masům nebo dušené zelenině. ..
INGREDIENCE: 800g malých nových brambor, sůl, 1 svazek petrželky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 750 ml mléka, worcester, lžíce citrónové šťávy, lžíce hořčice, pepř, 250g šunky, 100g uzeného moravského masa. POSSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme a 20 minut vaříme v osolené vodě. Otrháme lístky petrželky a nasekáme je. Odebereme 1 lžíci na ozdobu. V pánvi rozpustíme máslo a poprášíme ho moukou. Připravíme jíšku. Zalijeme ji mlékem a dobře rozmícháme. Povaříme asi 5 minut. Přisypeme nasekanou pet ..
INGREDIENCE: 8 velkých brambor, 1 lžička tymiánu, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 1 červená paprika, 30g šunky, ě lžíce olivového oleje, 150g ml. hovězího masa, sůl, pepř, 1 lžička kmínu, 15g strouhaného eidamu, 3 lžíce smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory i se slupkou vaříme v osolené vodě s přidáním kmínu. Vaříme je doměkka asi 30 minut. Slijeme a necháme vychladnout. Troubu zahřejeme na 200°C. oloupeme šalotku a česnek. Omyjeme papriku. Vše nakrájíme na malé kostičky. Nasekanou šunku osmáhneme ..
INGREDIENCE: 400g brambor, 2 kedlubny, 350g mrkve, 1 celeru, 125 ml masového vývaru, 2 svazky petrželky, 4 vejce, 250 ml smetany, sůl, pepř, 125g goudy, muškátový oříšek, 80g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory i se slupkou omyjeme a vaříme doměkka asi 20 minut. Slijeme je a propláchneme studenou vodou. Oloupeme je a nakrájíme je na plátky. Zeleninu omyjeme a případně oloupeme. Kedlubnu s mrkví nakrájíme na plátky. Celer hrubě nastrouháme. Přelijeme je vývarem a 10 minut vaříme. Slijeme a nechám ..
INGREDIECE: 800g brambor, sůl, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce oleje, zelená petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, ve slané vodě uvařené brambory nakrájíme na silné plátky. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme, česnek a petrželovou nať jemně usekáme, osmahneme na oleji, přidáme nakrájené brambory a pečeme do zlatova. Podáváme jako přílohu k pečeným masům, drůbeži a rybám. ..
INGREDEINCE: 4 lžíce másla, 1 kg ve slupce uvařených brambor, sůl, pepř, špetka muškátu, 100g nastrouhaného parmazánu, 200g mandlí, 300 ml mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu zahřejeme na 200°C. zapékací mísu vymastíme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu jich vyskládáme na dno mísy, ochutíme muškátem, osolíme a opepříme. Posypeme 50g sýra. Překryjeme další vrstvou brambor a okořeníme. Zbývající máslo rozpustíme v pánvi a nasypeme na ně vyloupané a hrubě nasekané mandle. Opečeme j ..
INGREDIENCE: 400g nových brambor, 1 lžíce kmínu, 100g lístkového těsta, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 100g lískových oříšků, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany, 4 vejce, 2 lžíce sekaných bylinek, 100g sýra primátor, oregano.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme a dáme do vody. Přisypeme kmín a vaříme je doměkka asi20 minut. Hotové slijeme, oloupeme a rozpůlíme. Kulatou koláčovou formu vyložíme lístkovým těstem. Okraje mírně povytáhneme vzhůru. Rozpustíme máslo a nalijeme ho na těsto. Na ně vyrovnáme bra ..
INGREDIECE: 800g vařených oloupaných brambor, 150g polohrubé mouky, lžička soli, 1 vejce, 100g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a mouku a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme šišku, rozkrájíme na kousky a válečkem upravíme na kulaté placičky. Vál musíme posypat moukou, kterou si ponecháme z předepsaného množství. Bramborové placičky pak pečeme na vymaštěné pánvi po obou stranách do růžova. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině nebo k m ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA