INGREDIENCE: 600g brokolice, sůl, 4 rajčata, 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 1 l mléka, 100g strouhaného sýra, 1 lžíce oleje, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici rozdělíme na menší růžičky, košťál odkrojíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Brokolici vsypeme do vroucí osolené vody, uvaříme téměř doměkka, scedíme a necháme okapat. Rajčata ponoříme na 10 vteřin do vroucí vody, potom je opláchneme ve studené vodě, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Z másla a mouky připravíme zcela svět ..
INGREDIENCE: 200g brambor, sůl, 4 velké zelné listy, olej, 2 lžíce smetany, 100g hřibů, 50g oloupaných mandlí, nasekaná pažitka, nasekaná petržel, nasekané capari, 1 lžíce rozemletého koriandru, špetku curcumy v prášku.POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vadě uvaříme brambory. Spaříme zelné listy a necháme osušit. Uvařené brambory nakrájíme a v hrnci smícháme se smetanou a trochou oleje. Pak ještě přidáme nakrájené hřiby, petrželku, pažitku, mandle a capari. Stáhneme z ohně. Na jednotlivé zelné lity dáme ..
INGREDIENCE: 1 hlávka zelí (přibližné 1,5 kg), 600 g mletého vepřového masa, 200g cibule, sůl, mletý pepř, mletá Sladká paprika, 2 vejce, 100g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 60 g másla, 50g,hladké mouky, 2dl kysané smeteny.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou hlávku zelí uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka. Okolní zelné listy oddělíme. Mleté maso promícháme se strouhanou cibulí, solí, pepřem, paprikou, přidáme vejce, přebranou, propláchnutou, spařenou a dopoloměkka dušenou rýži a opět promícháme. ..
INGREDIENCE 500 g brambor, 4 lžíce másla, 150 g celeru, 200 g cukety, 1 cibule, špetka pepře, špetka soli, 500 g hovězí roštěné, 2 lžíce hořčičného semínka, 6 rajčat, 150 g kysané smetany, lžíce plnotučné hořčice, lžička solamylu, petrželka POSTUP PŘÍPRAVY Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a opékáme je cca 10 minut. Mezitím okrájíme a opereme celer a nasekáme ho na kostičky. Očištěnou cuketu rozkrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nak ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Říká se jim také nepravý květák a jsou to čerstvé vrcholky černého bezu v květu. Tuhé stopky odstřihneme, očistíme květ ve vodě, otřepeme a namáčíme v tomto těstíčku: ve 1/4 l mléka rozkloktáme 2 žloutky, přidáme 100g mouky, osolíme, dobře smícháme, přidáme tuhý sníh ze zbylých bílků. Kosmatice namáčíme v těstíčku a na rozpáleném oleji osmažíme do zlatova. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka asi 3/4 cm silná, osolíme, obalíme nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Vložíme do pánve s horkým olejem a smažíme do zlatova. Olej nesmí být příliš rozpálený, aby se řezy neosmažily předčasné, ale také ne jen teplý, aby smažení netrvalo příliš dlouho. Pro 2 osoby stačí 1/2 kg cibule. Nejlepší přílohou je bramborová kaše nebo zeleninový salát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Necháme roztát na mírném ohni 1/2 kg zmrazeného špenátu a mezitím uvaříme 200g brambor ve slupce, oloupeme je a umeleme ve strojku. K nim přimícháme špenát, z kterého jeme slili vodu, osolíme, přidáme květ a 100g másla utřeného s 5 žloutky do pěny. Dobře promísíme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků. Vymažeme pekáček, hmotu vložíme dovnitř a dáme zvolna péci jako nákyp. Hotové nakrájíme a polijeme máslem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z malých oloupaných okurek, podélné rozkrojených, vydlabeme lžičkou zrnitý střed a naplníme je některým z uvedených salátů. Velké salátové okurky oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 3 cm vysoká. Zpola vydlabeme, dutinu vyložíme listem salátu a naplníme. Naplněné okurky srovnáme na mísu a podáváme zdobené a vychlazené. 1.náplň: strouhané syrová mrkev rozmíchaná s majonézou. 2.náplň: francouzský zeleninový salát s majonézou. 3.náplň: natvrdo vařená a nakrájená vejce, pokrájená olo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Napolo uvařenou kapustu umeleme na n strojku s kouskem slaniny. Osolíme, opepříme, přidáme na špičku nože majoránky, 1 vejce a 2-3 lžíce strouhanky. Dobře promícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme jako řízky a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory nebo s dušenou mrkví. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší kapustové listy spaříme a necháme odkapat. Vnitřky kapusty povaříme ve slané vodě a umeleme na masovém strojku. Pak umeleme kousek masa a do měkka je podusíme. Smícháme je s umletou kapustou, přidáme trochu vařené rýže nebo jemné strouhanky,2 stroužky třeného česneku, květ, sůl, pepř, kousek másla a spojíme vše jedním vajíčkem. Dobře promícháme a rozdělíme na spařené kapustové listy. Stočíme je, převážeme bílou nití (správně lýkem) a dusíme na rozpáleném omastku za častého ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA