INGREDIENCE: 500g hovězího masa z plece, 50 másla, 1 l mléka, 1 l vývaru z masa, 2 lžíce hl. mouky, svazek kopru nebo kopr zavařený v octovém nálevu, sůl, ocet, cukr, 2 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso vložíme do tlakového hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Na másle osmahneme mouku dožluta, zalijeme ji vývarem a mlékem a povaříme. Dochutíme solí, asi lžící cukru, octem a dáme povařit jemně nasekaný kopr nebo 2 lžíce kopru i s nálevem. Omáčku vaříme za častého míchání a ..
INGREDIENCE: 250 g poloh. mouky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 150 g másla. Náplň: 200 g oloupaných mletých mandlí, 150 g mouč. cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, šťáva ze 2 citronů, mouka na posypání, 2 lžíce másla, 50 g mandlové tříště. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku nasypeme na vál a doprostřed uděláme důlek. Přidáme cele vejce, žloutek a sůl, kousky másla umístíme na okraje. Vypracujeme těsto, které přikryjeme a necháme asi hodinu odležet. Mleté mandle nasypeme do mísy, přidáme cukr, citronov ..
INGREDIENCE: 800 g vepřové pečeně na roládu, sůl, pepř, 1 paprika, 2 cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce kečupu, 4 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Plát masa osolíme a opepříme. Papriku rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a nakrájíme. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s rajským protlakem, osolíme a opepříme. Náplň rozetřeme na plát masa a srolujeme. Pevně svážeme nití nebo motouzem. Roládu položíme na pekáč, potřeme olejem a dáme do vyhřáté ..
INGREDIENCE: Máslo na vytření plechu, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 100 g pískového cukru, špetka soli, 60 g poloh. mouky, 40 g Solamylu, 1 lžička prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Potřeme plech máslem, na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, cukrem a solí tak, aby pěna byla světlá a jemná. Mouku, Solamyl a prášek do pečiva smícháme, přidáme do ušlehané hmoty a jemně promícháme. Těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Pečeme ve středně vyh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu uvařím hned, jakmile jí sklidíme nebo koupíme – i když jí budeme jíst až další dny. Zeleninu nakrájíme na kousky, čím je zelenina tužší, tím ji nakrájíme menší. Uvedeme vodu do varu asi 3 l vody s lžičkou soli. Zeleninu dáváme do vody po částech, aby voda stále vřela. Podle tuhosti zeleniny vaříme jen několik sekund nebo několik minut. Zelenina je uvařená je-li sklovitá nebo podle chuti více či méně křupavá. Ihned vmícháme máslo a podáváme. Můžeme též zeleninu hned ochl ..
INGREDIENCE: 300 g hl. mouky, 100 g mouč. cukru, 1 žloutek, špetka soli, 200 g másla, mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku a cukr prosejeme na vál. Uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj žloutek, osolíme. Máslo nakrájíme do mouky a rychle uhněteme těsto, postupujeme od krajů dovnitř. Zformujeme kouli a přikryté necháme asi hodinu odležet. Poté těsto znovu krátce propracujeme, utvoříme válec, z něj ukrajujeme kousky a formujeme menší preclíky, které můžeme posypat mákem nebo sezamem. Polož ..
INGREDIENCE: 4 lžíce vepřového sádla, 600 g hovězího masa, 500 g cibule, 1 lžička soli, ¾ lžičky ml. pepře, 2 lžíce sl. papriky, 4 stroužky česneku, ½ lžičky ml. kmínu, 1/8 l vývaru, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce hl. mouky, 3/8 l kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Sádlo rozpálíme v kastrolu. Maso nakrájené na kostky prudce osmáhneme za stálého míchání. Cibuli nakrájíme na hrubo, česnek utřeme a přidáme k masu, necháme asi 6 minut osmahnout dosvětlehněda. Přidáme koření, vývar ..
INGREDIENCE: 400 g mletého masa, 1/8 l smetany, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 150 g žampionů, 3 lžíce másla, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce strouhaného sýra, strouhaný muškátový oříšek, lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme se smetanou, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Z hmoty vytvoříme tři pláty, které se vejdou do pekáče nebo formy. Žampiony nakrájíme na plátky a osmáhneme krátce na trošce másla. Špenát ve zbytku másla krátce podusíme. Osolíme, okořeníme pepřem a m ..
INGREDIENCE: 4 větší pstruzi, 60 g másla, 200 g čerstvých hub, trochu sardelové pasty, petrželka, 1 lžíce másla, 4 vejce, l v mléce namočená žemle, pepř, sůl, 1 cibule, máslo na vymazání a na polévání, l dl vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné pstruhy nasolíme a necháme v chladnu uležet. Vnitřnosti dáme do studené vody. Mezitím rozehřejeme v kastrole lžíci másla, přidáme plátky hub, nasekanou petrželku a trochu sardelové pasty. Přidáme pokrájené vnitřnosti, osolíme a dusíme doměkka. Na misce u ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, 1 vejce, hrubá mouka, olej, borůvky, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce a necháme je odpočinout do příštího dne. Pak je oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme špetku soli, vajíčko a tolik mouky, abychom utvořili vláčné, ne moc tuhé těsto. Z něho ukrajujeme kousky, uplácáme placičky a pečeme je v rozpáleném oleji. Nejlepší jsou s rozvařenými nebo kompotovanými borůvkami a se šlehačkou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA