INGREDIENCE: 500 g velkých žampiónů, 80 g másla, 1 malá cibule, 120 g rýže, 3 dl kyselé smetany, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat. Z očištěných žampiónů odkrojíme třeně. Na lžíci másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme jemně usekané třeně, pepř, sůl a osmažíme. Pak vmícháme rýži, naplníme kloboučky žampiónů, urovnáme je do máslem vymaštěného pekáčku, pokapeme rozehřátým máslem a upečeme v mírně vyhřáté troubě, až žampióny změknou. Krátce ..
INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých švestek, 500 g pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva ze 2 citrónů. POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, drcený hřebíček a vše důkladně promícháme. Vaříme v kastrolu za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Poté povidla odstavíme, necháme částečně vychladnout a plníme do nahřátých sklenic, uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut. ..
INGREDIENCE: 2 cukety nakrájené na plátky, sůl, pepř, 3–4 větší rajčata nakrájená na plátky, nasekaný tymián. Bílá omáčka: 60 g másla, 60 g hl. mouky, 300 ml mléka, špetka muškátového oříšku, 3 lžíce zakysané smetany, 250 g eidamu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené cukety narovnáme na dno ohnivzdorné mísy. Osolíme a opepříme. Na cukety poklademe vrstvu rajčat, okořeníme a posypeme nastrouhaným sýrem. Takto pokračujeme do spotřebování surovin. Bílá omáčka: Rozpustíme v kastrolku máslo. Přid ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího předního masa, 1 l vody, kostka masoxu, pepř, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 cibule, sklenka kečupu, 2 lžíce hl. mouky, po špetce tymiánu, dobromysli a majoránky, trochu citr. kůry, 1 lžíce cukru, sůl, 1 lžičky polévkového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu s kostkou masoxu přivedeme k varu, vložíme maso, opepříme a vaříme (nejlépe v tlakovém hrnci) doměkka (v tlakovém hrnci 50 minut). Na másle osmahneme velmi jemně nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a osmahneme j ..
INGREDIENCE: 400 g kedluben, 100 g karotky, 40 g cibule, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 100 g rýže, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme nastrouhané kedlubny a karotku, zasypeme moukou, opražíme a po podlití vodou zakryté dusíme. Osolíme a přidáme zvlášť uvařenou rýži. Podáváme s posekanou pažitkou. ..
INGREDIENCE: 600 g vařených vychladlých brambor, 400 g hub, 100 g slaniny, trochu kmínu, sůl, 1/4 l mléka, 2 vejce, část tuku z rozpuštěné slaniny na vymazání pekáčku a omaštění brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěné houby rozkrájíme na kostičky a dáme je na část rozpuštěné slaniny. Pak přidáme kmín, sůl a drobně nasekanou cibulku a dusíme asi deset minut. Kastrol vymažeme tukem z rozpuštěné slaniny, na jeho dno klademe kolečka brambor, trochu posol ..
INGREDIENCE: 1 telecí noha, 1 vepřová noha, 500g vepřových kůží, 150g hovězí kližky, 3 l vody, sůl, 100g cibule, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 150g zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, citrónová kůra, 1 dl octa, 3 bílky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozsekanou telecí nohu, vepřovou nohu, vepřové kůžičky a hovězí kližky vypereme, zalijeme studenou vodou a zvolna vaříme 2 hodiny. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, sůl, koření, kousek citrónové k ..
INGREDIENCE: 4 kedlubny, 1 lžíce másla, 1 dl smetany, 1 cibule 1/2 lžíce Vegety kari, 2 vejce, 100 g sýra na strouhání. POSTUP PŘÍPRAVY: Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kedlubny, orestujeme je, podlijeme smetanou a dusíme doměkka. Měkké kedlubny ochutíme Vegetou, zalijeme je rozšlehanými vejci, posypeme sýrem a zapečeme. ..
INGREDIENCE: Telecí medailonky, 4 žloutky, sůl, pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 2 dl suchého sherry, 1 l studeného vývaru z masa, svazeček petržel , 4 lžíce přepuštěného másla, 8 telecích medailónků. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky dáme do kastrůlku, vmícháme sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Nádobu postavíme do horké vodní lázně a vejce metlou našleháme do pěny Sherry smícháme se studeným vývarem a zlehka lijeme za stálého míchání do kastrůlku se žloutky a šleháme, až se vytvo ..
INGREDIENCE: 4 vařené brambory, 2 cibule, 100 g slaniny, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, rajčata a paprika na obložení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na velké pánvi na rozkrájené a rozškvařené slanině. Brambory nakrájíme na plátky, mírně je opečeme a zalijeme vejci, v nichž jsme rozmíchali nastrouhaný sýr. Pánev přikryjeme pokličkou a zapékáme, až se vejce srazí. Omeletu rozdělíme na 4 díly, obložíme plátky rajčat a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA