INGREDIENCE: 8 žemlí, 100 g slaniny, 100 g uzeného masa nebo salámu, 1/4 l mléka, 3 vejce, 250 g hrubé mouky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš čerstvé pečivo nakrájíme na kostičky, v pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu a žemle na ní osmažíme. Pak je zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a zamíchali sůl a pepř. Přidáme nakrájené uzené, i směs promícháme, zahustíme moukou a vytvarujeme menší kulaté knedlíky. Vaříme je ve vroucí vodě 10 až 15 minut, podle velikostí. ..
INGREDIENCE: 1 kg ml. masa, 4 vejce, 1 osmahnutá cibule na sádle, majoránka, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/3 lžičky pepře, 3 lžičky soli, 3 hrsti strouhanky, 6 stroužků česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše důkladně propracujeme, uděláme bochánky a dáme na plech, na který jsme položily několik plátků slaniny, podlijeme vodou a postupně podléváme při pečení, pečeme asi hodinu na 200°C. ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 šlehačka, 1 a 1/2 hrnku hl. mouky, 1/2 prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce s cukrem utřeme do pěny. Přidáme šlehačku a hl. mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Důkladně promícháme a vlijeme do předem máslem vymazané a strouhankou nebo kokosem vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě při 180°C asi 50 minut. ..
INGREDIENCE: 250 ml mléka, 50 g dlouhozrnné rýže, po 150 g hovězího, vepřového a skopového masa, 30 g špeku, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 3 polévkové lžíce nasekané petrželky, 1/2 čajové lžičky oregana, 2 žloutky, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí, 250 ml masového vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko svařte s 1/8 l vody, rýži ve směsi na mírném plameni uvařte (asi 20 min.). Maso i špek rozemelte. Cibuli a česnek nakrájejte, v 10 g másla lehce osmažte ..
INGREDIENCE: 1 středně velká kapusta, sůl, 20 g másla, 150 g housky, 1/16 l mléka, 2 vejce, 4 zrnka tlučeného pepře, 60 g vařeného uzeného masa, 30 g cibule, 150 g strouhanky dovnitř, 2 vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu zbavíme zvadlých listů, spaříme ji a pak vložíme do čisté a vařící osolené vody. Uvaříme doměkka a dáme na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekáme nebo umeleme na masovém strojku. V míse si umícháme máslo se solí, přidáme vejce, v ml ..
INGRDIÁENCE: 600 g cukety, 2 celá vejce, 3 větší brambory, 150 g polohrubé mouky, majoránka, sůl, česnek podle chuti. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cuketu si rozdělíme na menší kousky, a pokud má malá semínka, můžeme ji nastrouhat celou. Pokud je však už cuketa větší a má semínka velká, tak celý vnitřek i se semínky lžící vydlabeme a nastrouháme pouze tvrdý kraj, který nám zbude. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme brambory, které také nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme celá vej ..
INGREDIENCE: 1 střední květák, 1 lžíce tuku a 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, zelená petržel. POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme bledou jíšku, zalijeme ji vodou, osolíme, a když voda vře, přidáme na růžičky rozebraný, předem očištěný a opraný květák. Vaříme 15 – 20 minut a zlepšíme zeleným kořením a muškátovým květem. ..
INGREDIENCE: 1,5 kg brambor, 3 lžíce hrubé mouky, 3 stroužky česneku, svazek petrželky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka asi 1/2 cm silná. Vhodíme je do studené vody, propláchneme, abychom opláchli škrob, necháme okapat a vysušíme v utěrce. Smažíme asi na třikrát ve fritovacím hrnci nebo v rozpáleném oleji. Vždy před smažením část brambor posypeme moukou a promícháme. Smažíme při vysoké teplotě, avšak brambory musí v oleji plavat. Dozlatova osmažené bram ..
IGREDIENCE: 4 rajčata, 30 másla, špetka soli, 50g strouhaného sýra, masová náplň - 200g telecí pečeně, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 50g oliv, 1 vejce, špetka soli, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Masová náplň - Na másle osmahneme cibuli, přidáme Nmletou telecí pečeni a nakrájené vypeckované olivy, sekanou petrželovou nať, přisolíme, odstavíme a vmícháme žloutek. Rajčata překrojíme, lžičkou vydlabeme dužinu, osolíme, naplníme masovou nádivkou, posypeme strouhaným sýrem a v jednoporcových ohnivzdor ..
INGREDIENCE: 1 kg žlutých fazolových lusků (neočištěných) nebo 750 g fazolových lusků v konzervě, 100 g tuku, 10 cl mléka, 5 cl kyselé smetany, trochu hladké mouky, trochu cukru, sůl, mletý pepř, 2,5 cl octa 8 %. POSTUP PŘÍPRAVY: Z čerstvých fazolových lusků odstraníme postranní žilky a konečky, rozkrájíme na 2-3 cm dílky, vypereme, necháme odkapat, vložíme do přiměřeně velkého kastrolku, podlijeme vlažnou vodou a necháme dusit. Když jsou lusky poloměkké, zahustíme je světlou řídkou jíškou z c ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA