INGREDIENCE: 1 kuře, 120 g másla, sůl. Nádivka: 100 g čerstvých žampionů, l lžíce másla, špetka kmínu, sůl, 10 plátků šunky, 2 vejce, lžička másla, l houska, mléko, 2 párky. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře nařízneme podél páteře a ostrým nožem snímáme maso ze žeber. Vykostíme křídla a stehna a na jejich kůži uděláme uzel, aby nádivka nevytékala. Na lžíci másla osmahneme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a okmínujeme, zalijeme vejci a necháme srazit. Housku nakrájíme, zalijeme mlékem a vmícháme do ní ..
INGREDIENCE: 1 větší hlávkový salát, 100 g majolky, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce sladké smetany nebo šlehačky, citrónová šťáva, 2 vrchovatá lžíce hořčice, 4 natvrdo vařená vejce, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávkový salát očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a v utěrce necháme okapat. Lístky nakrájíme na proužky a srdíčko necháme vcelku. Nakrájený salát rozdělíme do širokých sektových sklenek, salát poklademe na kousky nakrájeným vejcem, mírně přisolíme a opepříme a přelijeme zálivkou, kterou jsme p ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa ze svíčkové, sůl, pepř, 5 g másla, 1 vejce, hlávkový salát na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře odleželé svíčkové nakrájíme silnější bifteky, lehce naklepme nožem, osolíme, opepříme a grilujeme po každé straně minuty. Hotové přendáme na talíř, doprostřed bifteku dáme kostičku másla a obložíme kolečky natvrdo vařeného vejce. Zdobíme listem hlávkového salátu. (mužeme různě okořenit, podle chuti). ..
INGREDIENCE: 500 g vykostěného skopového, sůl, pepř, sladká paprika, tymián, sójová omáčka, hořčice, kečup, bobkový list, prolisovaný česnek, 0,6 dl oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pokrájíme na středně velké kostky a uložíme do mísy. Z oleje, soli, koření, sójové omáčky, hořčice, kečupu a česneku připravíme omáčku, kterou nalijeme na maso. Promícháme a dáme přes noc do ledničky. Druhy den maso napíchneme na grilovací jehly a po všech stranách opékáme na grilu. Podáváme s bramborami a salátem. ..
INGREDIENCE: 40 g jater, 50g telecího masa, 50g libového vepřového masa, 1 vejce, 10g žemle, 3 lžíce mléka, sůl, 1 lžičky hladké mouky, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra, maso a mlékem zvlhčenou žemli umeleme, osolíme, ochutíme citrónovou kůrou a petrželkou, spojíme bešamelem a vejcem. Dobře vymícháme a dáme do vymazané formy a ve vodní lázni upečeme. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: 40 g jater, 50g telecího masa, 50g libového vepřového masa, 1 vejce, 10g žemle, 3 lžíce mléka, sůl, 1 lžičky hladké mouky, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra, maso a mlékem zvlhčenou žemli umeleme, osolíme, ochutíme citrónovou kůrou a petrželkou, spojíme bešamelem a vejcem. Dobře vymícháme a dáme do vymazané formy a ve vodní lázni upečeme. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: 750 g vařených brambor, 1 vejce, 350 g hrubé mouky, 1/4 balíčku kypřícího prášku, sůl, sádlo na polití a smažená strouhaná houska na posypání Náplň: l cibule, 2 lžíce sádla, 300 g měkkého salámu (nebo vařeného uzeného masa), strouhaná houska na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň: na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a na ní opečeme salám nebo maso nakrájené na drobné kostičky. Podle potřeby zahustíme náplň trochou strouhané housky a necháme ji prochladn ..
INGREDIENCE: 250 g předního hovězího masa, sůl, 3 velké cibule, mletý pepř, 2 vejce, krajíc chleba, 1 lžíce sádla (oleje), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do studené osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Poté přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pepř a zavaříme. Dále přimícháme rozklepnutá vejce a necháme je „srazit". Do jednotlivých porcí polévky přidáme na kostičky nakrájený a osmahnutý chléb a nasekanou petrželku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle připravíme světle růžovou jíšku, zalejeme prochladlým vývarem z masa a povaříme až je omáčka hladká. Přidáme mozeček, osolíme, dochutíme česnekem, solí, pepřem, mletým novým kořením a majoránkou. Někde se před dovařením přidává jemně mleté vařené maso i syrová játra na zvýraznění masovější chuti . Podává se po světlé zabijačkové polévce ,příloha je chleba s vařeným masem a ovarem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle připravíme světle růžovou jíšku, zalejeme prochladlým vývarem z masa a povaříme až je omáčka hladká. Přidáme mozeček, osolíme, dochutíme česnekem, solí, pepřem, mletým novým kořením a majoránkou. Někde se před dovařením přidává jemně mleté vařené maso i syrová játra na zvýraznění masovější chuti . Podává se po světlé zabijačkové polévce ,příloha je chleba s vařeným masem a ovarem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA