POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku zelí nakrouháme nadrobno a v osolené vodě i s kmínem vaříme do poloměkka. Poté zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ještě krátce povaříme a ochutíme octem. Každý může zvolit množství, jaké má rád. Uvařené brambory rozšťoucháme a smícháme s cibulkou, kterou jsme osmažili dozlatova na sádle, či tuku. Na talíř dáme brambory a přelijeme zelnicí. Je to opravdu dobrý a sytý pokrm z Jižních Čech. ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 1,5 dl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl smetany, 100 g másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY:Očištěné kuře osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle. Podlijeme je bílým vínem a za častého podlévání, přelévání a potírání upečeme doměkka. Vypečenou šťávu zředíme trochou horké vody, promícháme, vlijeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali mouku, povaříme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenými brambory. ..
INGREDIENCE: 250 g rýže, 1 svazek polévkové zeleniny, 200 g mrkve, 30 g másla, 650 g masového vývaru, 30 g oleje na smažení, 2 lžíce kari koření, 150 g šunky, 200 g taveného sýra, 2 lžíce nasekané pažitky a kopru, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém másle zesklovatíme rýži, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Mrkev nakrájíme na hranolky, ostatní zeleninu na kostičky, vše zesklovatíme na oleji a 5 minut podusíme. Uvařenou rýži osolíme, opepříme, ochutíme kari kořením, přidám ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 1 kostka masoxu, sůl, kmín, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub, 2 vejce, petrželka, kopr, 4 brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Mouku rozmícháme v troše studené vody a nalijeme ji do polévky. Hned přidáme smetanu a vše dobře promícháme. Uvedeme opět do varu a přidáme petrželku a kopr. Pak sejmeme z ohn ..
INGREDIENCE: 2 hrnky že, 4 hrnky horké vody, sůl, 1 porce grilovaného kuřete, 4 žampióny, 100 šunky nebo šunkového salámu, 4 vejce, 1 velká cibule, 1 pórek, 1 červená paprika kapie, sůl, pepř, Glutasol, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme studenou a horkou vodou, vhodíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, mírně osolíme a dusíme 15 minut pod pokličkou nebo v troubě. Pak sejmeme z ohně a necháme ještě chvíli dojít. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vlijeme do něj rozšlehaná vejce, mírně je o ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, l lžíce soli, 1/4 l teplé vody, šálek mléka, l žloutek, l balíček prášku do pečiva, 2 housky nakrájené na kostičky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme vodu a mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutek. Vše uhněteme v těsto, které dobře propracujeme. Vmícháme kostičky housek, vypracujeme a těsto rozdělíme na 4 knedlíky, které vaříme v osolené vroucí vodě půl hodiny. ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 4 vejce, 4 plátky šunky, 10 dkg tvrdého sýra, 1 citrón, hladká mouka a strouhanka na obalení, tuk na smažení, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kuře opatrně vykostíme tak, abychom nepoškodili prsní a stehenní svalovinu. Menší kousky masa můžeme použít do jiného pokrmu nebo k přípravě silného drůbežího vývaru. Prsní svalovinu rozdělíme na dvě části a další dva plátky získáme ze stehna. Maso naklepeme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Na každý díl masa položíme plátek š ..
INGREDIENCE: 1 kachna, sůl, mletý pepř, 50g másla, 50 g slaniny. Mořidlo: 1 l vody, 1 l bílého vína, 2 lžíce octa, 1 cibule, 3 celé pepře, 3 zrnka jalovce, 2 bobkové listy, 3 hřebíčky, tymián, lžička citrónové šťávy (nebo strouhané citrónové kůry), rostlinný tuk nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hlubší porcelánové nebo skleněné mísy dáme očištěnou a omytou kachnu. Zalijeme horkým mořidlem, dobře přikryjeme a necháme vychladnout. Pak kachnu vyjmeme z mořidla, osolíme, mírně popepříme a vložíme do ..
INGREDIENCE: 2 kg bezinek, 2 l vody, na l l šťávy, l kg cukru, kousek celé skořice nebo vanilky, lžička nastrouhané citrónové nebo pomerančové kury, 2 hřebíčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Černé, dobře vyzrálé bezinky otrháme ze stopek, vložíme do mísy, zalijeme vodou, aby byly potopené, a necháme 24 hodin stát. Poté šťávu procedíme, bezinky propasírujeme nebo umeleme na strojku, hustý odpad už nepoužijeme, obě šťáv - jak scezenou, tak i ze strojku - slijeme, odměříme a na každý litr šťávy přidáme l kg c ..
INGREDIENCE: 3 kg hovězího plátu, sůl, pepř, hořčice, 80 g polského salámu, 3 vejce osmažená na lžičce másla, 5 tenkých plátků uzeného krájeného sýra, 5 tenkých plátků paprikového boku, 2 okurky, 50 g slaniny, lžíce másla, 1 cibule, 1 kost masoxu, 1 lžíce polohrubé mouky, olej na potření masa. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plát z obou stran naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladničce odležet do druhého dne. Takto připravené maso změkne. Druhý den plát rozložíme, osolíme, opepříme a po celé délc ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA