POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibulka se nechá zažloutnout na lžičce omastku, k tomu se přidá něco sekaných hříbků čerstvých nebo sušených (které se nechají 2 hodiny máčet ve vodě), chvilku se to osmaží, pak zaleje vodou se lžičkou polévkového koření nebo polévkou, osolí, okoření špetkou pepře, majoránky a stroužkem česneku, zasmaží se to světlou jíškou, do omáčky se dají menší brambory napolo uvařené a nechají dovařit. Nakonec se přidá zelená petrželka nebo pažitka. ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 250 g cukru, 80 g tuku (Hera), 300 g polohrubé mouky, l prášek do pečiva, 3 nastrouhaná jablka, hrst nasekaných nebo nastrouhaných ořechů, špetka skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem a rozpuštěným tukem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, ořechy, hrubě nasekaná jablka a sníh ze 3 bílků. Pokud je těsto ještě řídké, přidáme trochu mouky. Těsto nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáče a pečeme v nepříliš vysoké vrstvě asi hodin ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Plody jedlého jeřáby, které se u nás nyní dosti hojně pěstují, dávají velmi chutný kompot, hlavně vhodný ke zvěřině. Bobule jeřábu se zbaví stopek, dobře omyjí, dají vařit do cukrového roztoku: 700 g cukru na 1 l vody. Téměř měkké se vyberou, dají do láhví, cukr se ještě na husto povaří,, vlije na jeřabiny a steriluje se 20 minut při 90°C. do cukru se může dát vařit kousek skořice a hřebíček. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Spadaná nezralá jablka se omyjí, rozkrájí na čtvrtky. Dají se do velkého nerezového hrnce, zalijí vodou, aby byla potopena, a dají se vařit. Když jsou do měkka rozvařená, nalijí se do řidšího plátna, uvázaného na obrácené židli a nechají bez lisování překapat. Šťáva se odměří a svaří na rychlém ohni na polovinu, přidá pak dle libosti cukru (na 1 l šťávy nejméně 250 g), pak asi ½ hodiny ještě prudce vaří, teplá nalije do sklenic a když ztuhla, pováže. Kaše zbylá po odkapán ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 5 kg umytých a osušených švestek se rozvaří a vyčistí 1 kg cukru v ½ vody. Do toho roztoku se opatrně vlije 1/8 l čistého lihu, v němž je rozpuštěno trochu salicylové kyseliny. Švestky se házejí do vařícího roztoku po vrstvách, když začínají pukat, rychle se vyndají a ukládají do větších láhví. Šťáva se pak ještě povaří a horká vlije na švestky. Druhého dne se šťáva slije, povaří, sebere pěna, horká opět na švestky vlije a po dvou dnech ještě jednou opakuje, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 180 g cukru, 4 vejce se třou ½ hodiny, poté se do toho vmíchá 250 g hladké mouky a nechá přes noc odpočinout. Ráno se do toho dá 5 g jedlé sody a ještě 250 g hladké mouky. Těsto se na vále dobře vypracuje, vyválí, vypichují různé tvary, kladou na pomazaný plech a do růžova upekou. II. Na vál se dá 250 g hladké mouky, do ní se rozdrobí 1/8 másla, poté se přidá 125 g cukru, vanilky a 3 na tvrdo uvařené rozetřené žloutky. Těsto se dobře zpracuje, rozválí, vykrajují se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mladá svíčková se očistí, protáhne slaninou, osolí, posype rozkrájenou cibulí, podleje rozpuštěným máslem a nechá v chladnu 3 dny odležet. Poté osmaží se na rozškvařené slanině s přidáním kousku másla všechna kořenová zelenina, cibule, přidá se několik celých pepřů, bobkových listů, asi 4 zrna nového koření a špetka tymiánu. Svíčková se peče v uzavřeném pekáči za občasného podlévání. Měkká pečeně se vyndá, nadbytečný omastek sebere, omáčka se zaleje kyselou smeten ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. ¼ l (asi 180 g krupice se poleje ¼ l vařícího mléka, rozmíchá a nechá vychladnout. Poté se přidá jedna nakrájená a na másle osmažená houska, 2 vejce a soli. Promíchá se to, těsto dá do ubrousku a vaří ½ hodiny. Nakrájejí se pak na plátky, sype osmaženou houskou, dle chuti i slazenou, mastí máslem. II. 250 g krupice se poleje 3/8 l vařícího mléka, dobře promíchá a nechá vychladnout. Poté se vmíchá 1 vejce, 1 žloutek, 2 pokrájené housky osmažené na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ne zcela do měkka uvařený květák se najemno useká, přidá se k husté kaši z ovesných vloček a mléka, třeba sušeného, osmažená cibulka, česnek, pepř, podle potřeby soli, 1 vejce. Vše se dobře promíchá, může se přidat ještě nějaká lžička mléka a trochu strouhané housky. Na lívanečníku se pekou smaženky, můžou se ozdobit majonezou.Podávají s bramborovým salátem nebo zeleninu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 150 g cukru se utře se 3 žloutky, přidá 150 g strouhaných studených brambor, lžička kakaa, z 3 bílků sníh se 60 g ořechů. Peče se ½ hodiny, vychladlý plní marmeládou, též nahoře tence potře a posype strouhanými ořechy. II. 120 g cukru se utře s 3 žloutky. Pak se dá hrst strouhaných mandlí nebo ořechů, trochu skořice, hřebíčků, 300 g studených strouhaných brambor, vše dobře promíchá a konečně lehce zamíchá sníh z 3 bílků, trochu pečivového prášku nebo ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA