Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Všechna kořenová zelenina pokrájí se na nudličky, odusí na kousku másla nebo sádla, pak zaleje slanou polévkou z kostí, přidá se karfiol na malé kousky rozebraný a omytý. Vaří se až je zelenina poloměkká, pak se přidají brambory na kostky nakrájené a dovařit. Není-li dosti chutná, může se zasmažit světlou jíškou, okoření se špetkou pepře a sekanou zelenou petrželkou. ..

STARÉ RECEPY | RÁJSKÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na rozehřáté máslo dá se trochu nakrájené cibule, dle chuti rajských jablíček, 3 zrnka pepře, cukr a nechá se dusit. Když se to dost osmažilo, zaleje se vodou nebo polévkou, zasmaží se tmavší jíškou, přidá octa a soli, nechá povařit a pak se procedí. Je zvlášť chutná vařená den před použitím a pak jen ohřát. 2. ¼ větší cibule, několik rajských jablíček, 3 zrna pepře, nového koření, bobkový list, trochu octa, nechá se v ½ l vody nebo polévky dobře povařit. Poté se pr ..

STARÉ RECEPY | BEEFSTEAKY – BIFTEKY (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Asi hodinu před obědem se rozpálí na omeletové pánvi pěkný kousek čerstvého másla, na němž se připravené bifteky 10 minut po jedné straně a 10 minu po druhé prudce opečou. Výdaji se n ohřátou mísu, šťáva na pánvi se zapráší moukou, zaleje polévkou, povaří a vleje na bifteky. 2. Na cibulce: Připravené bifteky se obalí po jedné straně moukou, opečou rychle po obou stranách na rozpáleném másle, pak vloží na kastrol se zapěněnou cibulkou, ještě chvilku podusí, tak aby se nepřip ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ MASO NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole na másle nebo sádle zapění se rozkrájená cibule, přidá paprika, promíchá, přidá nakrájené maso na kostky, osmáhne, osolí a pod pokličkou dusí. Když šťáva vysmáhne, podleje se maso lžící vody a dusí do měkka. Do kyselé smeteny se rozkvedlá lžíce mouky, maso se tím zaleje a nechá se povařit, až omáčka zhoustne. K tomu noky nebo celé brambory. ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ NA DIVKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se osmaží krájená cibule a kořenová zelenina, bobkový list, celý pepř a nové koření. Pěkný kus libového masa, nejlépe kýty, se obalí rychle v omastku, osolí a za podlévání vodou s několika lžícemi červeného vína dusí. Měkké maso se vyndá, šťáva zapráší moukou, přidá se do ní asi hrst sušených šípků i s vodou, ve které se zvlášť vařily, něco páleného cukru, trochu strouhané citronové kůry a dle potřeby citronové šťávy. Může se též trochu přisladit, aby omáčka byla sladko ..

STARÉ RECEPY | CELEROVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Celer na kostičky pokrájený dá se osmažit na kousek másla, sádla nebo umělého tuku. Do polévkového hrnce dají se vařit na kousky pokrájené brambory. Jakmile jsou uvařené, přidá se k nim podušený celer, zahustí světlou jíškou a nechá se chvilku povařit. Osolí se, přidá podle chuti špetičku nového koření. Před podáváním se polévka prolisuje a pro zlepšení chuti přidá asi ½ koflíku mléka s rozkvedlaným žloutkem, který však není nutný. Podává se nejlépe s opraženou houskou nebo ..

STARÉ RECEPY | SLANÉ KYNUTÉ TĚSTO (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: Na rohlíky, housky, slané nebo makové tyčky nebo dalamánky. 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kostka cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 30 g kvasnic (droždí), 1/8 l mléka, 10 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kvasnic, trochu vlažného mléka a kostky cukru necháme vzejít kvásek. Poté zaděláme tuhé těsto, které necháme vykynout. Poté vyválíme dlouhé hůlky, kulaté dalamánky a pleteme z tenkých dlouhých copánků housky. Upletené pečivo necháme ještě zakynout na plechu, pak je potřeme Vejcem, osypem ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ HRUDÍ S NÁDIVKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z pěkného hrudí se vytáhnou kosti a nakrojí kapsa, což obojí nejlépe udělá na požádání řezník, omyje se a nasolí, plní nádivkou, zašije a dá na másle nebo sádle, nejlépe každého polovic, s kouskem cibule dusit. Dusí se nejdříve nějakou dobu dle velikosti hrudí podlité na plotně a konečně dá do trouby dopéci až zčervená. Takto zůstane šťavnaté, kdežto pečené jen v troubě se příliš vysuší. Z měkkého hrudí vytáhne se nit, maso se nakrájí na silnější dílky, šťáva se může případně za ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÝ GULÁŠ NEBO PAPRIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: ¾ kg předního vepřového masa se rozkrájí na kousky, aby u každého byl dle možností kousek kůžičky. Na sádle se pouze zapění jedna velká nakrájená cibule, přidá se dle chuti sladké papriky a pepře, nakrájené maso se do toho vloží, dobře v rozpáleném omastku promíchá, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí dále za potřebného podlévání do měkka. Šťáva se zapráší moukou nebo zasmaží světlou jíškou a nechá dobře provařit. Příkrm, brambory, houskové knedlí ..

STARÉ RECEPY | PŘEKLÁDANÉ TĚSTO KYNUTÉ – PLUNDROVÉ (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 40 g cukru 250 g umělého tuku nebo másla, 2 vejce a 1 žloutek, 20 g droždí zakynutého ve 4 lžících vlažného mléka, 5 g soli, 1 bílek. POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který dáme do chladna odpočinout. Ostatní mouku dáme do mísy, zaděláme vlahým kváskem z droždí, cukru a lžíce mouky. Přidáme vejce, sůl a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté jej rozválíme v plát, dopro ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz