INGREDIENCE: 800 g brambor, 2 vejce, 100 g sýra, 150 g sádla, 200 g cibule zelenačky, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, odcedíme a horké rozmačkáme. Přidáme nakrájenou cibuli i s natí, sekanou petrželovou nať, sůl, pepř, vejce a vypracujeme v těsto. Pak tvoříme karbanátky, které smažíme na rozpáleném sádle na pánvičce. Hotové karbanátky sypeme sýrem. ..
INGREDIENCE: 800g drobnějších brambor, 4 lžíce oleje, 1 svazek pórku, 2 feferonky, 3 stroužky česneku, 150g strouhaného sýra nejlépe ovčího, bylinkovou sůl, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory v slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Ihned je propláchneme studenou vodou, aby šly snadněji oloupat. Ve vyšší a širší pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme do ní oloupané brambory a asi 10 minut je za stálého míchání opékáme, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička. Dále očistíme a opereme pórek. Bílou část nakr ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, mléko, 100g salámu, 100g strouhaného sýra, 2 vejce, 3 lžíce poloh. mouky, ml. paprika, olej. Zelenina: 400g mrkve, kousek kedlubny a brokolice, sůl, 6 lžic hrášku, 4 lžíce kečupu, petrželka, citr. Šťáva, špetka cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, prolisujeme, přidáme trochu vařícího mléka a ušleháme hladkou kaši. Do vlažné kaše vmícháme nakrájený salám, sýr, vejce, mouku, papriku, několik lžic mléka, sůl a promíchám ..
INGREDIENCE: 1kg brambor syrových a oloupaných, 60g másla, 60g strouhanky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě asi 7 minut. Brambory scedíme, přendáme do pekáče s rozpuštěnou částí másla, opepříme a dáme péci do vyhřáté trouby. Když začnou zespodu červenat, posypeme je na másle osmaženou strouhankou, dobře promícháme aby se brambory obalili strouhankou a ještě chvilku pečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme si na kolečka 600g oloupaných vařených brambor a rozložíme je po vymaštěném pekáči. Do misky dáme 200g brynzy s rozmícháme ji s 1/8 1 mléka. Polovinou této husté tekutiny polijeme brambory na pekáči. Pak nakrájíme na kostičky 100g slaniny, dáme ji rozškvařit, a když už téměř dochází, vhodíme do ní nakrájenou cibulku a odstavíme. Cibulka v rozpálené slanině zesklovatí a uchová si vůni a my ji teď zároveň se slaninou nalijeme na brambory. Navrch dáme druhou vrstvu brambo ..
INGREDIENCE: 100g slaniny 1 kg brambor, sůl, mletý pepř, tymián, petrželka, 150g rajčat. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu slaniny pokrájíme na kostky a škvaříme, až pustí tuk. Očištěné brambory pokrájená na kolečka osolíme, přidáme vyškvařené kostky slaniny a vložíme do nádoby z jenského skla. Poprášíme je mletým pepřem, drobné rozsekaným tymiánem a petrželkou, poklademe plátky rajčat a tenkými plátky slaniny, zakryjeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Když brambory změkly, odkryjeme ..
INGREDIENCE:1 kg syrových brambor, sůl, česnek, 600g sýra Otava pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané syrové brambory nakrájíme na 1/2 cm silné plátky, potřeme je olejem, urovnáme na plech a v troubě nebo pod grilem upečeme dočervena po obou stranách. Hotové promícháme s česnekem a se solí. Rozdělíme je na jednotlivé porce a oškrabujeme každému hostu roztavený sýr přímo na teplé bramborové topinky. Podle chuti můžeme opepřit. Podáváme k vínu, pivu, bylinným čajům apod. ..
SELSKÉ RACLETTE. INGREDIENCE: 1 kg ve slupce vařených brambor, 800g sýra Eidam nebo Otava, zeleninový doplněk - papriky nakrájené na nudličky, cibule nakrájená na kousky a plátky rajčat, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvě uvařené brambory scedíme a horké vysypeme na mísu, kterou umístíme uprostřed stolu. Každý host dostane talířek a ubrousek a odebírá si brambory a olupuje. U kamen nebo u krbu zahříváme na pánvičce sýr a seškrabujeme ho na oloupané osolené vařené brambory. Podle chuti osolí ..
INGREDIENCE: 200g vařených brambor, 50g zeleniny nebo 50 g šťávy z rajčat, 1/2 šálku mléka,10g másla a žloutek; případně i zbytek telecího masa. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme mléko, žloutek, máslo, sůl a pak na několikrát přidáme brambory a syrovou zeleninu. Krátce mixujeme. Máme-li zbytek telecího masa, můžeme ho do bramborové kaše rozmixovat. Kaše je řidší a je zlepšená syrovou zeleninou a žloutkem, případně masem. ..
INGREDIENCE: 1,20 kg brambor, 250 g sádla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné brambory nakrájíme na tenké nudličky, propláchneme studenou vodou, ocedíme, necháme odkapat a osušíme v utěrce. Postupně je vkládáme do tuku za stálého mícháni, aby se neslepily. Nedáváme najednou větši množství, aby se tuk neochladil. Smažíme je těsně před podáním. Při smažení dbejme na to, aby nezhnědly, mají být červené a chřupavé. Solíme je hotové. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA