INGREDIENCE: 1 celer, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, citrónová šťáva, sójová omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný a omytý celer nastrouháme najemno a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme jogurt, sůl a pepř a dochutíme několika kapkami sójové omáčky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/2 1 mléka rozkloktáme 4 žloutky a přidáme 150 až 200g hladké mouky podle odhadu -, abychom měli těsto jako na kapání. Přisolíme a jemně vmícháme tuhý sníh ze zbylých bílků. Toto jemné těsto opékáme na pánvi potřené olejem až do chvíle, kdy zrůžoví. Pak palačinku obrátíme a navrch vyklopíme lžičku čerstvé brynzy, přeložíme napolovic, takže brynza je jako v kapse, a okraj přidržíme, než se brynza rozpustí. Lopatkou přendáme na talíř a podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčat ..
INGREDIENCE: 500 g roštěné, 1 kg brambor, 2 větší cibule, rostlinný olej, plnotučná hořčice, trochu láku ze sterilovaných kyselých okurek, kostka masoxu, instantní jíška, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na oleji. Když začne tmavnout, vložíme naklepané, osolené a opepřené roštěnky. Restujeme po jedné straně a vrchní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí. Poté obrátíme a také orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme trochu láku ze sterilovaných kyselých okurek (ne ..
INGREDIENCE: 300 g hovězí kýty, ml. pepř, sůl, hořčice, 3 lžíce oleje, 50 g cibule, 30 g hrášku, 30 g šunky, 50 g nastrouhaného sýra, 1 vejce, 1 dl bílého vína, 1 lžička Solamylu. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrojíme na dva řízky a naklepeme na tenké plátky. Osolím je, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Na oleji lehce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, hrášek, rozšlehané vejce a za stálého míchání uděláme řidší míchanici. Přidáme strouhaný sýr a zamí ..
INGREDIENCE: 200 g rajčatového protlaku nebo domácího kečupu, 150 g rajčatového pyré, 100 g cibule, lžíce másla, bobkový list, ml. pepř, sůl, petrželová nať, cukr, Niva, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do rozpuštěného másla přidáme mouku a zastárlého míchání uděláme světlou jíšku. Přidáme rajčatový protlak (kečup), rajčatové pyré, pokrájenou cibuli, vodu a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a společně vaříme. Uvařenou polévku dochutíme cukrem. Podáváme s nastrouhaným sýrem a ..
INGREDIENCE: 400 g žampionů, 800 g brambor, 300 g měkkého salámu, 3 cibule, 150 g strouhaného sýra, petrželová nať, lžíce sádla, lžíce oleje, sůl, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony a salám nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pekáči rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a brambory. Smažíme do zlatova. Na pánvi rozehřejme olej, přidáme salám, žampiony, smažíme asi pět minut a vše přidáme k osmaženým bramborám. Okořeníme nase ..
INGREDIENCE: 120 g másla, 120 g cukru, 4 žloutky, 120 g strouhaných mandlí nebo oříšků, 120 g prosáté strouhané housky, l prášek do pečiva, 1/2 lžičky skořice, l lžíce rumu, rybízová marmeláda na potření, tuk a mouka na pekáč. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo Ušleháme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme strouhané mandle a strouhanou housku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Zakapeme rumem. Vypracujeme hustší hladké těsto, pokud je třeba, přidáme mléko. Přikryjeme fólií a necháme asi půl hodiny v c ..
INGREDIENCE: 70g strouhaného sýra, 70g másla, 50g hladké mouky, trochu soli, 1/4 mléka, 2žloutky, 1/16 1 kyselé smetany, trocha muškátového oříšku. POSUP PŘÍPRAVY: Z 50g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme, osolíme a povaříme na hustý bešamel. Přidáme strouhaný sýr a asi 5 minut vaříme, potom odtáhneme a vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutky. Nakonec vmícháme kousky sýra které zůstaly při strouhání . Omáčku podáváme teplou s rybou, vařeným květákem, bramborami ..
INGREDIENCE: 300 g čočky, 2 vejce, 1 cibule, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, olej na smažení. Na obalení: 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku namočíme asi na 2 hodiny do studené vody a uvaříme do měkka. Mezitím na sádle orestujeme cibulku. Uvařenou čočku prolisujeme do mísy a přidáme sůl, pepř, vejce, osmaženou cibulku, sekanou petrželku a utřený česnek. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z této hmoty tvarujeme krokety, které obalíme v t ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 250 g cukru, 4 lžíce mléka, 250 g polohrubé mouky, l lžička prášku do pečiva, čerstvé nebo kompotované ovoce, 1/2 l šťávy z kompotu (nálevu), l ovocný pudinkový prášek (40 g), 4 lžíce marmelády, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vajec oddělíme bílky, vlijeme je do nádoby a šleháme do hustého sněhu. Přidáme cukr, po krátkém zašlehání žloutky a mouku s práškem do pečiva a zároveň i mléko. Hmotu vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté tr ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA