INGREDIENCE: Piškot: 5 vajec. 100g cukru krupice, 100g poloh. mouky, 1 vanil. cukr, 1 prášek do pečiva, jahodová marmeláda. POSTUP PŘÍPRAVY: Vajíčka se vyšlehají s cukrem, vmícháme vanilkový cukr, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 min. Necháme vychladnout a na piškot natřeme marmeládu. Poté navršíme vrstvu jahodové náplně. Náplň: 500g jahod, 150g mouč. cukru a šťáva ze 2 citronů se ušlehají. Do 1 dl vody se zamíchá 40g želatiny, přiv ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 1 velká sklenice kysaného zelí (700 g) 3 dl mléka, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, l lžíce sádla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí vyklopíme ze sklenice. Třetinu dáme stranou a zbývající zelí propláchneme vodou, aby nebylo tak kyselé. Na horkém oleji osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zelí, přisolíme, přidáme lžičku kmínu a zalijeme vodou. Udusíme doměkka. Mezitím loupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, ..
INGREDIENCE: 1 kg telecího masa, sůl, pepř, 1 vejce, 10 g kyselé okurky, 10 g šunky, 10 g másla, 3 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Tlecí maso rozřízneme na větší plát, naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe šunkou pokrájenou na tenké plátky, posypeme jemně sekaným, natvrdo vařeným vejcem a sekanou sterilovanou okurkou. Pevně zabalíme, ovážeme nití a na másle po všech stranách opečeme. Trochu podlijeme a pečeme za občasného podlévání horkou vodou v troubě. Měkké maso vyjmeme, vysmahlou šťávu ..
INGREDIENCE: 60g slaniny, 800g zadního hovězího masa, 120g mrkve, 80g celeru, 80g petržele, 1 cibule, 60 ml oleje, 1 citronu bez kůry, 4 zrna černého pepře, 1 bobkový list, 3 zrna nového koření, lžička octa, lžíce hl. mouky2 lžíce rybízového džemu, lžíce rajčatového protlaku, 200 ml červeného vína, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Na ..
INGREDIENCE: 1 kachna, 2 velké cibule, 4 lžíce vepřového sádla, l sklenička hub nakládaných v octě, l konzerva sterilovaných žampionů, 1/2 l sladké smetany, l lžíce hladké mouky, l citrón, l lžíce másla, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a v troubě upečeme dozlatova. Při pečení tučná místa propícháme vidličkou, aby tuk mohl vytéci. Vypečený tuk lžící sebereme nebo slijeme, aby se při dalším pečení nepřepaloval. Upečenou kach ..
INGREDIENCE: Těsto: 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 lžíce vody. Zeleninová náplň: 200 g mrkve, 100 g celeru, 2 pórky, 30 g másla, sůl. Masová náplň: 100 g libového vepřového masa, 100 g libového hovězího masa, l cibule, 3 lžíce kečupu, pepř, sůl, 30 g tuku. Omáčka: 20 g másla, l dl smetany (6 %), 1/2 kostky masoxu, sůl, pepř, muškát, 100 g strouhaného tvrdého sýra, tuk na vymazání formy, l vejce, mletá paprika, kousek alobalu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prošijeme mouku a uděláme do ní důlek, do kte ..
INGREDIENCE: 70 g řídkých kostí, 40 g polévkové zeleniny, sůl, 5 g hladké mouky, 5 g másla. Sýrové nočky: 5 g másla, 1 vejce, 10 g tvrdého sýra, mléko a strouhanka dle potřeby, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nasucho opraženou mouku zředíme vývarem z kostí a zeleniny, osolíme a povaříme. Do přecezené zaváříme nočky a do hotové přidáme čerstvé máslo. Příprava nočků: Máslo utřeme s vejcem, přidáme strouhaný sýr, strouhanku, sekanou petrželku a podle potřeby mléko. Lžičkou vykrajujeme nočky a zavářím ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Brynza se nemusí jenom mazat na chléb. Dá se upravit jako výborná pomazánka k vařeným bramborám: 100g másla rozetřeme Se 1/4 kg brynzy, přidáme sardelovou pastu, 2 lžičky hořčice, trochu sladké papriky a sekané pažitky: Dobře promícháme a s hlávkovým salátem podáváme k vařeným bramborám. ..
INGREDIENCE: 500g vepřového masa, 50 g sádla, 1 cibule, sůl, 300g rýže, mletý pepř, drcený kmín, 60 g tvrdého sýra, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso pokrájíme na malé kostičky. V kotlíku rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli a vložíme kostičky masa. 0solime je a dusíme ve vlastní šťávě dopoloměkka. Přidáme přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýži, osolíme, opepříme a poprášíme drceným kmínem. Vše zalijeme vodou tak, aby maso i rýže byly potopeny, a pod ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny (i zmrazené), svazek petrželky, 1 cibule, 5 kuliček nového koření, 4 kuličky pepře, sůl, široké nudle, 1/2 lžičky glutasolu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravenou slepici rozdělíme na 4 díly, vložíme do hrnce, přidáme horkou vodu, sůl, kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Vaříme v tlakovém hrnci doměkka. Pak slepici vykostíme, vývar procedíme, dochutíme nejlépe glutasolem a maso nakrájíme na menší kousky. Do vařícího procezeného vývaru vhodíme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA