INGREDIENCE: 4 porce filé, citrón, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení, 6 plátků slaniny. Omáčka: l dl bílého vína, 3 cibule, 3 lžíce kečupu, 1/4 l smetany, l lžíce hladké mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí filé pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme 20 minut odležet. Poté obalíme v mouce a na rozehřátém oleji po obou stranách osmažíme dozlatova. Maso vyjmeme a necháme na teple. Do zbylého oleje vsypeme velmi jemně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme mouku, promícháme a chvíl ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 20 g droždí, špetka cukru, sůl, l vejce, l lžíce rozpuštěného tuku, asi 1/8 l mléka, 3 lžíce zelených natí, 4 stroužky česneku, tuk na pomaštění a vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléko a s trochou mouky zaděláme klásek. Mísu přikryjeme, a když kvásek vykyne, přidáme vejce, tuk, sůl a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Posypeme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 300 g trhaných krupek, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička majoránky, 1/4 l mléka, 1 veliká cibule, 100 g slaniny, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, propláchneme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Zvlášť uvaříme krupky, scedíme Je, propláchneme a vsypeme do uvařených brambor. Přidáme česnek utřený se solí a majoránkou, pepř a polovinu vařícího mléka. Ušleháme kaši, postupně přidáváme mléko a šleháme, až je kaše hustá a hlad ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pěnu vymícháme osminku másla s čtyřmi žloutky a 130 g cukru. Přidáme kvásek z 30 g droždí a ¼ l mléka. Mícháme a postupně přisypeme 500 g poloh. mouky. Přidáme hrst rozinek, nastrouhanou kůru z citrónu a hrst posekaných mandlí nebo ořechů. Máslem vymažeme beránkovou formu a vysypeme strouhankou. Poté jí naplníme těstem a necháme ještě ½ hodiny kynout. Beránka upečeme ve středně vyhřáté troubě. Asi po 40 minutách vyzkoušíme špejlí, jestli je beránek upečen, jak je šp ..
INGREDIENCE: 600 g vařeného uzeného, vepřového a telecího stejným dílem, 5 až 6 vajec, sůl, pepř, 150 g strouhanky, zelená petrželka, 2 lžíce sekaných mladých kopřiv. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechno maso uvaříme, usekáme, promícháme se zelenou petrželí, osolíme, opepříme, spojíme vejci a pečeme ve vymaštěném pekáči. ..
INGREDIENCE: 1 větší kuře, 5 tvrdších rohlíků, 4 vejce rozšleháme s necelou osminou litru mléka, cibule, 200 g debrecínky nebo dobrého uzeného, česnek, pažitka, petrželka, mladé kopřivy. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře vykostíme a naplníme nádivkou, kterou připravíme následovně: Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky. Rozšleháme vejce s mlékem. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu, vmícháme utřený česnek, posekanou pažitku a petrželku. Rozšleháme vejce s mlékem a zalijeme jimi rohl ..
INGREDIENCE: 100 g veky, 20 g másla, 50 g šunky, 70 g telecího nebo libového vepřového masa, 1 dl mléka, 1 vejce, jarní bylinky, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Veku nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem. Žloutek utřeme se solí a máslem. Šunku drobně nakrájíme. Maso nakrájíme na kostky a dusíme doměkka. Do utřeného základu vmícháme veku, maso i se šťávou, drobně usekané jarní byliny, petrželku a tuhý sníh. V máslem vymazané ohnivzdorné misce pečeme. Při pečení poléváme mlékem. Nádivku podávám ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 20 g másla, 100 g pískového cukru, 3 žloutky, sůl, 200 ml sladké smetany, 30 g droždí, vanilkový cukr, 50 g mandlí, 50 g rozinek, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme tužší těsto, zamícháme do něj rozinky a mandle a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek (nebo 2 menší), položíme na pomaštěný pečící papír na plech a necháme vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme oschnout. Poté nožem nařízneme bochánek do kříže. Potřeme ješ ..
INGREDIENCE: 1,5 kg vepřové hlavy, 250g syrové rýže, třený česnek, 300g vnitřního sádla, 5 dl krve, cibule sůl , mletý pepř, majoránka, mleté nové koření, vegeta. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vařenou vychladíme, odkostíme a maso drobně usekáme. Rýži opereme a udusíme do měkka bez tuku. Prochladlou ryži zalijeme scezenou krví a necháme as1 30 minut ustát. Vnitřní sádlo nakrájíme na kostky, rozškvaříme a v sádle usmažíme do růžova na drobno nakrájeno ..
INGREDIENCE: 1,5 kg vepřové hlavy, 250g syrové rýže, třený česnek, 300g vnitřního sádla, 5 dl krve, cibule sůl , mletý pepř, majoránka, mleté nové koření, vegeta. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vařenou vychladíme, odkostíme a maso drobně usekáme. Rýži opereme a udusíme do měkka bez tuku. Prochladlou ryži zalijeme scezenou krví a necháme as1 30 minut ustát. Vnitřní sádlo nakrájíme na kostky, rozškvaříme a v sádle usmažíme do růžova na drobno nakrájeno ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA