INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí (40 g), 1/4 l sladké smetany, 5 žloutků, 125 g másla (1/8), 2 lžíce moučkového cukru, l lžíce rumu, marmeláda na naplnění, olej nebo sádlo na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, několika lžic teplé smetany a lžičky cukru připravíme kvásek. Mouku smícháme s cukrem, vmícháme vykynutý kvásek, smetanu, v níž jsme rozkvedlali žloutky, rum a nakonec vmícháme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto, které se nelepí na mísu, posypeme ho moukou, př ..
INGREDIENCE: 4 plátky bílé želatiny, 400 ml smetany, 50g mouč. cukru, 2 1 lžíce kakaa, 1 piškotový korpus ( o průměru 24 cm), 400g meruňkové marmelády, 50g čokoládové polevy, 4 lžíce strouhané čokolády, 4 čokoládové figurky, 6 cukrových kytiček. POSTUP PŘÍPRAVY: Namočíme želatinu. Našleháme smetanu s mouč. cukrem. Vymačkáme želatinu a rozehřejeme ji. 2 lžíce vmícháme do smetany a teprve potom přimícháme celé množství. Odebereme 1 třetinu smetany a ochutíme ji 2 lžícemi kakaa. Korpus rozkrojíme ..
INGREDIENCE: 1/4 l mléka, 100 g másla nebo Hery, 200 g hladké mouky, 6 čerstvých vajec, špetka soli.Krém: 1/4 l sladké smetany, 1 lžíce polohrubé mouky, 6 tabletek sacharinu, 4 žloutky, 1 lžička želatiny, 1 dl vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko nebo vodu vlijeme do kastrůlku s máslem a přisolíme. Směs vaříme, až se máslo rozpustí. Za stálého varu přisypeme najednou všechnu mouku a hned mícháme vařečkou, až těsto zhoustne a přestane se lepit na stěny kastrůlku. Těsto sejmeme z ohně a za častého míchá ..
INGREDIENCE: 1 mladá husa, kmín, sůl, několik jablk. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osušíme, kůži i vnitřek osolíme a pokmínujeme, do břišního otvoru vložíme několik malých jablk, kterým jsme vykrojili jádřince, spíchneme jehlicemi nebo zašijeme, husu položíme do pekáče, podlijeme trochou teplé vody a pečeme v horké troubě. Občas přeléváme výpekem a podléváme vodou. Na bocích husu pícháme vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo. Vypečené sádlo se nemá zbytečně přepalova ..
INGREDIENCE: 500g drštek, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 větší cibule, 1 kostka masoxu, sůl, pepř, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 4 stroužky česneku, petrželka, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Dršťky namočíme do vlažné vody, propláchneme je od tekoucí vodou a nakrájíme na větší kousky. Zlijeme je studenou vodou, povaříme 5 minut, vodu slijeme a dršťky propláchneme. Tak je povaříme a propláchneme třikrát. Čisté ..
INGREDIENCE: 1 lístkové těsto, 1 vejce na potření náplň: 200 g tvrdého strouhaného sýra (nejlépe ementál), 200 g šunkového salámu, sůl, 1/2 lžičky papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto vyválíme do obdélníku, posypeme strouhaným sýrem, na nudličky nakrájeným šunkovým salámem, osolíme a okořeníme paprikou. Svineme do rolády, vložíme na vodou vypláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ještě posypat trochou strouhaného sýra, vložíme do vyhřáté trouby a při vysoké teplotě upečeme doče ..
INGREDIENCE: 250 g žemlí, 1 1 mléka, 1 vejce, 60 g másla, 100 g hrubé mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle od minulého dne nakrájíme na kostičky a na másle dorůžova osmažíme. Na vychladlé kostičky v misce nalijeme mléko, v němž jsme rozšlehali vejce a sůl, přisypeme mouku a zlehka ji vařečkou spojíme s mlékem. Těsto necháme hodinu odpočinout a pak z něj uděláme pět knedlíků které 15 minut vaříme. Každý knedlík hned po uvaření dvěma vidličkami roztrhneme. Hodí se zvláště k pečením a k masům s omáčk ..
INGREDIENCE: 1200g kuřecích čtvrtek nebo stehýnek, 50g oleje, 120g cibule, 3 stroužky česneku, 4 bobule jalovce, 5 celých pepřů, 3 kuličky nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, špetka tymiánu, sůl, ě dl vývaru nebo vody, 1 dl bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80g strouhaného sýra, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí čtvrtky opečeme krátce po obou stranách na horkém oleji, přidáme drobně nakrájenou cibuli a hrubě nasekaný česnek, osmáhneme, vložíme koření, trochu zalijme tep ..
INGREDIENCE: 4 uvařené a oloupané brambory, l menší pórek, 1 cibulka, 4 stroužky česneku, 100 g točeného salámu nebo l párek, větší špetka drceného kmínu, pepř, sůl, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, sádlo nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na hranolky nebo na plátky, pórek na kolečka, cibulku nadrobno, česnek na tenké plátky, salám nebo pórek na kousky. Na pánvi rozehřejeme tuk, vhodíme cibuli, chvíli ji opékáme, přidáme pórek, česnek a salám a společně chvíli sma ..
INGREDIENCE: 400 g barevných fazolí, špetku kmínu, 2 lžíce oleje, 80 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené fazole uvaříme s kmínem doměkka a ocedíme. Slaninu nakrájíme na plátky a spolu s rozetřeným česnekem osmahneme na oleji. Do tohoto základu vmícháme fazole, osolíme a podáváme s kouskem uzeného masa. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA