INGREDIENCE: 800 g brambor, 40 g másla, l cibule, pepř, sůl, pažitka, špetka tymiánu, kousek bobkového listu. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli usmažíme dozlatova na másle, přidáme oloupané a na větší kousky nakrájené brambory, sůl a koření, podlijeme je do poloviny vařící vodou a dusíme doměkka. V hotovém pokrmu má být všechna voda odpařená. ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 1/2 l mléka, 50 g jablk, 2 vejce, 60 g rostlinného tuku, 100 g cukru, l citrón, strouhanka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme horkou vodou, zalijeme osoleným mlékem s vodou (na jeden šálek rýže dva šálky vody s mlékem) a dusíme. Jablka oloupeme, rozkrájíme na plátky, zakapeme citrónovou šťávou a v troše vody s cukrem podusíme. Rostlinný tuk utřeme s cukrem a žloutky, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a smícháme s prochladlou rýží. Nakonec lehce vmícháme sníh u ..
INGREDIENCE: 100 g hovězího masa, sůl, 20g brambor, 1 vejce, 10g šunky, 20 g smetany, 5 g hladké mouky, 10 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátek naklepeme a osolíme. Takto připravený plníme bramborem pokrájeným na hranolky, natvrdo uvařeným a posekaným vejcem a kouskem šunky. Plátek stočíme v závitek a upevníme nití nebo párátkem. Nasucho opečeme, podlijeme a dusíme. Zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou. moukou, povaříme a nakonec zlepšíme smetanou a čerstvým máslem. ..
1. Z tvarohového těsta. INGREDIENCE: 100 g tvarohu, 100 g hrubé mouky, 1 žloutku, 10 g másla, 10 g cukru, ovoce, cukr na sypání, máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Z prolisovaného tvarohu, hrubé mouky, žloutku, másla a cukru uděláme těsto. Vyválíme, nakrájíme na čtverečky, plníme ovocem. Uvaříme, posypeme cukrem, pokapeme máslem. 2. Z odpalovaného těsta.INGREDIENCE: 150 g hrubé mouky, 1/8 l mléka, 1 vejce, sůl, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařícího mléka vsypeme mouku, osolíme, přidáme máslo a na ohni ..
INGREDIENCE: 10 g másla, 80 g hrubé mouky, 8 lžic mléka, sůl, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se žloutkem a solí, přidáme mouku a mlékem zaděláme řidší těsto. Po stání (asi 1 hod.) těsto zaváříme přes haluškový cedník s většími otvory nebo je přendáme na prkénko, které si přidržíme nakloněné nad hrncem s vařící osolenou vodou a nožem ukrajujeme malé nočky - halušky. Po chvilce je uvolníme vařečkou ode dna a necháme jen krátce povařit. Pak je cedníkem vybereme a můžeme pomastit kouskem ..
INGREDIENCE: 600 g drštěk, 5-7 lžic oleje, ó0 g strouhanky, 5 lžic kečupu, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, vývar podle potřeby, 40 g tvrdého sýra, 1 lžíce sekané petrželky, 100 g šunkového salámu (šunky). POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a dobře oprané dršťky pokrájíme na menší kousky, povaříme, scedíme a v další osolené vodě uvaříme doměkka. Scezené a vychladlé nakrájíme na tenké nudličky. Do rozehřátého oleje vsypeme strouhanku, dozlatova ji osmažíme, Pak přidáme kečup, třený česnek, dršťky, o ..
INGREDIENCE: 600g poloh. mouky, 4 žloutky, 1 Hera, 20 polévkových lžic mléka, 50g droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a rozdělíme jej na 4 díly. Z každého dílu vyválíme tenký proužek který nakrájíme na 6 cm kousky, posypeme je solí a kmínem. Přendáme je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě do světle růžova. ..
INGREDIENCE: 750 g brambor, 1 kapusta, 1 konzerva vepřového ve vlastní šťávě, 2 lžíce mouky, l cibule, 3 stroužky česneku, pepř, majoránka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrole dáme rozehřát sádlo z konzervy. Osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme předem povařenou a na proužky nakrájenou Kapustu, na kousky nakrájené oloupané brambory, osolíme, podlijeme vodou a dusíme, až jsou brambory měkké. Pak pokrm zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, okořeníme česne ..
INGREDIENCE: 1 větší kuře, 3 dl bílého vína, 100 g másla, 100 g šalotky, 0,2 dl koňaku, 2 dl smetany, 200 g žampionů, zelená petržel, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře osolíme a opepříme, vložíme do zapékací misky , ve které jsme rozpustili část másla. Kuře po všech stranách opečeme za stálého podlévání vínem. Opečené kuře vyjmeme a uložíme do tepla. Nakrájenou šalotku opečeme dosklovita na zbývajícím másle a přidáme do stavy spolu s žampiony nakrájenými na plátky, přilijeme koňak, zbylé víno a promí ..
INGREDIENCE: 4 hermelíny, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 4 kuličky pepře, cibule nakrájená na půlkolečka, grilovací koření, česnek, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: každý hermelín přepůlíme, potřeme z každé strany česnekem, posypeme grilovacím kořením a v uzavíratelné sklenici prokládáme: hermelín cibule, hermelín cibule….. Vše se ve sklenici zalije olejem až povrch a nechá se při normální teplotě zrát 7- 10 dní. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA