INGREDIENCE: 4 kg vepřového masa (ořezu při zabíjačce), 750 g vepřových jater, 3 velké cibule, 3 lžíce sádla, 7 dl mléka, 5 vajec, paštikové koření (l lžička bílého pepře, 1/2 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, l lžička tlučeného nového koření, l lžička papriky), sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso i játra umeleme na strojku. Cibuli nakrájíme nadrobno a dožluta osmažíme na sádle. Sejmeme z ohne, vmícháme ostatní přísady, podle chuti osolíme a okořeníme, naplníme do skleniček, uzav ..
INGREDIENCE: 4 kg vepřového masa (ořezu při zabíjačce), 750 g vepřových jater, 3 velké cibule, 3 lžíce sádla, 7 dl mléka, 5 vajec, paštikové koření (l lžička bílého pepře, 1/2 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, l lžička tlučeného nového koření, l lžička papriky), sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso i játra umeleme na strojku. Cibuli nakrájíme nadrobno a dožluta osmažíme na sádle. Sejmeme z ohne, vmícháme ostatní přísady, podle chuti osolíme a okořeníme, naplníme do skleniček, uzav ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 400 g syrových brambor nebo 275 g oloupaných vařených brambor, 75 g hrubé mouky, 25 g krupice, 100 g strouhané housky, 50 g práškového cukru, sůl, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a necháme rozložené v chladu do druhého dne. Vychlazené brambory semeleme jemně na masovém strojku nebo nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a propracuje v tuhé těsto. Pak vyválíme ž těsta dlouhé válečky silné jako palec a krájíme tyčinky as ..
INGREDIENCE: 4 skopové kotlety, 2 menší cibule, sůl, 60 g másla, petrželka, celerová nať, sůl, 4 větší syrové brambory, stroužek česneku. POSTUP PŘIPRAVY: Naklepané a osolené kotlety prudce opečeme ne rozehřátém másle. Stroužkem oloupaného česneku vytřeme kastrol či ohnivzdornou misku, kam vložíme kotlety. Na pánvi, kde jsme kotlety opékali, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme pak i s tukem ke kotletám, přidáme nadrobno usekanou petrželku a celerovou nať. Přikryjeme pokličkou a dusí ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 100 g slaniny, l lžíce sádla, 2 cibule, l lžíce hladké mouky, sůl, pepř, Vegeta kari, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravenou slepici naporcujeme na 4 porce, prsa i stehna protkneme poloviční dávkou slaniny a osolíme ji. Zbylou slaninu rozškvaříme na lžíci sádla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dožluta. Vložíme porce slepice, opepříme je, lehce je opečeme z obou stran, podlijeme horkou vodou, aby byly zpola potopeny, a vložíme do rozehřáté trouby. Dusí ..
INGREDIENCE: 1 kg libového hovězího žebra, 2 mrkve, 1 celeru, 2 petržele, 1 cibule, sůl, pepř, špetka muškátového květu, 2 zrnka nového koření, 2,5 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté hovězí žebro vložíme do studené vody do tlakového hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření, uzavřeme a vaříme 1 hodinu. Poté hrnec sejmeme z ohně, necháme klesnout tlak, otevřeme, maso vyndáme a vývar scedíme. Přelijeme do obyčejného hrnce, doplníme vodou asi na 2 litry, kořenovou zeleninu rozkrájíme na ..
INGREDIENCE: 125 g rýže, 25 g bylinkového másla, 1/2 červeného paprikového lusku nakrájeného na proužky, 1 dl horkého masového vývaru, 150 g mraženého hrášku, 1/2 malé sklenice sterilované kukuřice, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme obvyklým způsobem. Bylinkové máslo rozpustíme a podusíme na něm paprikový lusk. Přimícháme k němu rýži, přilijeme vývar. Přidáme hrášek a kukuřici, všechno dáme na 5 minut prohřívat a dochutíme. ..
INGREDIENCE: 250 g ořechových jader, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, citrónová šťáva, 2 lžíce jemné strouhanky, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, marmeláda. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky ušleháme s prosátým cukrem v lehkou pěnu, poté vmícháme jemně mletá ořechová jádra, citrónovou šťávu, strouhanku a posléze tuhý sníh z bílků. Těsto vložíme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozkrojíme na dva pláty, spojíme je marmeládou a ..
INGREDIENCE: 600 g předního hovězího masa, 50 g sádla, 3 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, mletý pepř, sůl, kmín, 1 lžíce hladké mouky, 500 g bílého hlávkového zelí, ocet, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátém sádle osmahneme dosvětležluta nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech stranách je rychle opečeme. Potom přidáme sladkou mletou papriku, mletý pepř, sůl, kmín, trochu vody a vše necháme vydusit do tuku. Guláš zaprášíme hladkou mou ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, 60 g oleje, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 2-3 celé kapie, 20 g okurek, hořčice, čerstvá paprika, 1 kořen křenu, worcester, pepř, sůl, 1 malý rajský protlak, tatarská omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené roštěnky nařízneme na okraji, aby se při grilování nekroutily, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Necháme v chladničce 1 hodinu odležet. Na pánev dáme olej a na kolečka nakrájenou cibuli. Zpěníme ji, přidáme na nudličky nakrájené kapie, na plátky nakrájené okurky, pa ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA