Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | ZELENINOVÉ ŘÍZKY

INGREDIENCE: 1 menší květák, 3 střední mrkve, l modrá kedlubna, půl kapusty, 200 g mletého masa, hrst strouhanky, 2 vejce, lžíce hladké mouky, petrželka, sůl, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Studenou okapanou zeleninu nasekáme nožem, přidáme mleté maso, 2 celá vejce, Strouhanku, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme řízky, obalíme je v mouce a po obou stranách ihned smažíme na předem rozehřátém oleji. Podáváme s brambory a tatars ..

DRŮBEŽ KACHNA | KACHNA NADIVOKO

INGREDIENCE: 1 kachna, 50g másla, 50g slaniny, 100g kořenové zeleniny, 50g cibule, 2 rajčata, 2 jablka, 1 dl červeného vína, 2 g celého pepře, 1 g celého nového koření, 1 bobkový list, 1g jalovce, 25 g soli, 50 g brusinkového kompotu, 20 g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle a na slanině nakrájené na drobné kostičky osmahneme na plátky nakrájenou zeleninu, mrkev, petržel a cibuli. Když se zelenina zabarví do zlatohněda, zakápneme ji trochou vody a vložíme kachnu. Přidáme koření, rajčata a jabl ..

ZELENINA | MARINOVANÉ CUKETY

INGREDIENCE: 2 cukety, šťáva z l citrónu, sůl, mletý pepř, 50 g mouky, olej na smažení, l malá cibule, l stroužek česneku, 1-2 polévkové lžíce olivového oleje, 50 ml zeleninového vývaru, 75 ml ovocného octa, 75 ml suchého ovocného vína, l lžička zrníček zeleného pepře, l špetka cukru, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky oregana, l lžička meduňky, l lžíce zelené petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nakrájíme na plátky a okořeníme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Plátky obalíme v mouce a osmažíme n ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | LINECKÝ KOLÁČ S OVOCEM

INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru, l žloutek, l lžička prásku do pečiva, 100 g rostlinného tuku Hera. Náplň: 4 vrchovaté lžíce marmelády rozvařené s trochou vody, různé ovoce POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva a zaděláme změklým tukem a vejcem. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat lžíci mléka. Těsto necháme chvíli odpočinout v chladu, pak je vložíme na obrácenou, dobře Vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu tak, aby se vytvořila mírná proh ..

OMÁČKY | TATARSKÁ OMÁČKA IV

POSTUP PŘÍPRAVY: Tatarskou omáčku si připravíme z majonézy, do které vmícháme směs z jemně nasekané citrónové kůry, okurky, kaparů, petrželky, přisladíme, osolíme, přidáme trochu sardelové pasty, přikapáme citrónovou šťávu a rozmícháme s lžící bílého vína. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | MERUŇKOVÝ DORT

INGREDIENCE: 300 g másla, 250 g moučkového cukru, 450 g hladké mouky, l sáček prášku do pečiva, 7 vajec, mléko, 3 lžíce kakaa, 5 lžic cukru, tuk a mouka na plech, kompotované meruňky (půlky), čokoláda na polevu. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem, moukou promíchanou s práškem do pečiva, vejci a mlékem na hladký krém. Do jedné poloviny krému přidáme kakao a cukr. Na tukem vytřený a moukou vysypaný plech nalijeme jedno těsto, poklademe ho půlkami meruněk řezem dolů, na meruňky nalijeme druh ..

OMÁČKY | PAPRIKOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, l cibule, 3 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 papriky kapie, 1/2 l vývaru z masoxu, lžíce citrónové šťávy, 2 žloutky, kelímek zakysané smetany, lžíce čerstvého másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme ji, osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu a mouku. Pokud by bylo málo vyškvařeného tuku, přidáme trochu oleje. Přidáme na nudle nakrájené vyčištěné papriky, okořeníme, ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLEČNÝ KOLÁČ S POLEVOU

INGREDIENCE: 3 celá vejce, 300 g cukru, 80 g tuku, 300 g polohrubé mouky, l balíček prášku do pečiva, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu, 300 g strouhaných jablk. Poleva: 80 g tuku, 80 g cukru, l lžíce kakaa, l lžíce bramborové moučky, l lžíce horkého mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse rozetřeme celá vejce s cukrem a tukem, až směs nabude. Potom přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme strouhaná jablka. Směs navrstvíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pl ..

STARÉ RECEPY | TYČINKY Z KYNUTÉHO TĚSTA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 300 g polohrubé mouky, kvásku z 20 g kvasnic, 100 g másla nebo umělého tuku, asi 1/8 l mléka a soli se zadělá tužší těsto, dobře vypracuje a vytluče jako na závin. Zabalí se do mokrého ubrousku a dá asi na 2 – 3 hodiny do chladna. Poté se těsto rozválí, krájejí tenké tyčinky, na plechu pomazují vejcem, sypou sezamem nebo mákem, nechají se asi ½ hodiny kynout a pak zprudka pekou do zlatova. ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ MASO DUŠENÉ S RAJČATY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kus zadního hovězího masa se naklepe a dá dusit na omastek se zpěněnou sekanou cibulkou a trochu sladké papriky.  Mezi podléváním se přidá dle chuti rajského protlaku nebo nakrájených rajčat. Hotové maso se vyndá, šťáva se buďto jen zapráší moukou, nebo zahustí kyselou smetanou, jogurtem nebo kyselým mlékem, rozkvedlaným se lžící mouky. Dle toho pak se volí příkrm, buďto rýže, brambory, knedlík nebo makarony. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz