INGREDIENCE: 1 menší květák, 3 střední mrkve, l modrá kedlubna, půl kapusty, 200 g mletého masa, hrst strouhanky, 2 vejce, lžíce hladké mouky, petrželka, sůl, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Studenou okapanou zeleninu nasekáme nožem, přidáme mleté maso, 2 celá vejce, Strouhanku, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme řízky, obalíme je v mouce a po obou stranách ihned smažíme na předem rozehřátém oleji. Podáváme s brambory a tatars ..
INGREDIENCE: 1 kachna, 50g másla, 50g slaniny, 100g kořenové zeleniny, 50g cibule, 2 rajčata, 2 jablka, 1 dl červeného vína, 2 g celého pepře, 1 g celého nového koření, 1 bobkový list, 1g jalovce, 25 g soli, 50 g brusinkového kompotu, 20 g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle a na slanině nakrájené na drobné kostičky osmahneme na plátky nakrájenou zeleninu, mrkev, petržel a cibuli. Když se zelenina zabarví do zlatohněda, zakápneme ji trochou vody a vložíme kachnu. Přidáme koření, rajčata a jabl ..
INGREDIENCE: 2 cukety, šťáva z l citrónu, sůl, mletý pepř, 50 g mouky, olej na smažení, l malá cibule, l stroužek česneku, 1-2 polévkové lžíce olivového oleje, 50 ml zeleninového vývaru, 75 ml ovocného octa, 75 ml suchého ovocného vína, l lžička zrníček zeleného pepře, l špetka cukru, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky oregana, l lžička meduňky, l lžíce zelené petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nakrájíme na plátky a okořeníme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Plátky obalíme v mouce a osmažíme n ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru, l žloutek, l lžička prásku do pečiva, 100 g rostlinného tuku Hera. Náplň: 4 vrchovaté lžíce marmelády rozvařené s trochou vody, různé ovoce POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva a zaděláme změklým tukem a vejcem. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat lžíci mléka. Těsto necháme chvíli odpočinout v chladu, pak je vložíme na obrácenou, dobře Vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu tak, aby se vytvořila mírná proh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tatarskou omáčku si připravíme z majonézy, do které vmícháme směs z jemně nasekané citrónové kůry, okurky, kaparů, petrželky, přisladíme, osolíme, přidáme trochu sardelové pasty, přikapáme citrónovou šťávu a rozmícháme s lžící bílého vína. ..
INGREDIENCE: 300 g másla, 250 g moučkového cukru, 450 g hladké mouky, l sáček prášku do pečiva, 7 vajec, mléko, 3 lžíce kakaa, 5 lžic cukru, tuk a mouka na plech, kompotované meruňky (půlky), čokoláda na polevu. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem, moukou promíchanou s práškem do pečiva, vejci a mlékem na hladký krém. Do jedné poloviny krému přidáme kakao a cukr. Na tukem vytřený a moukou vysypaný plech nalijeme jedno těsto, poklademe ho půlkami meruněk řezem dolů, na meruňky nalijeme druh ..
INGREDIENCE: 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, l cibule, 3 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 papriky kapie, 1/2 l vývaru z masoxu, lžíce citrónové šťávy, 2 žloutky, kelímek zakysané smetany, lžíce čerstvého másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme ji, osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu a mouku. Pokud by bylo málo vyškvařeného tuku, přidáme trochu oleje. Přidáme na nudle nakrájené vyčištěné papriky, okořeníme, ..
INGREDIENCE: 3 celá vejce, 300 g cukru, 80 g tuku, 300 g polohrubé mouky, l balíček prášku do pečiva, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu, 300 g strouhaných jablk. Poleva: 80 g tuku, 80 g cukru, l lžíce kakaa, l lžíce bramborové moučky, l lžíce horkého mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse rozetřeme celá vejce s cukrem a tukem, až směs nabude. Potom přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme strouhaná jablka. Směs navrstvíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pl ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 300 g polohrubé mouky, kvásku z 20 g kvasnic, 100 g másla nebo umělého tuku, asi 1/8 l mléka a soli se zadělá tužší těsto, dobře vypracuje a vytluče jako na závin. Zabalí se do mokrého ubrousku a dá asi na 2 – 3 hodiny do chladna. Poté se těsto rozválí, krájejí tenké tyčinky, na plechu pomazují vejcem, sypou sezamem nebo mákem, nechají se asi ½ hodiny kynout a pak zprudka pekou do zlatova. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kus zadního hovězího masa se naklepe a dá dusit na omastek se zpěněnou sekanou cibulkou a trochu sladké papriky. Mezi podléváním se přidá dle chuti rajského protlaku nebo nakrájených rajčat. Hotové maso se vyndá, šťáva se buďto jen zapráší moukou, nebo zahustí kyselou smetanou, jogurtem nebo kyselým mlékem, rozkvedlaným se lžící mouky. Dle toho pak se volí příkrm, buďto rýže, brambory, knedlík nebo makarony. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA