INGREDIENCE: 210 g polohrubé mouky, 140 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky.Náplň: 1/4 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce hladké mouky nebo pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 60 g másla Poleva: 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu přikryté fólií odpočinout v chladu. Pak vyválíme plát, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na pomaštěný plech a upečeme dobleda v horké troubě. Druhý den ..
INGREDIENCE: Těsto č.1: 140g hl. mouky, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 4 žloutky, sůl.Těsto č.2: 140g hl. mouky, 250g másla (ne tuk!).POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto č.1 a rozválíme na obdélník. Zpracujeme mouku a máslo pro těsto č.2 do tvaru bochánku, tento položíme na rozválený obdélník přeložíme jako dopis a rozválíme. Postup převalování alespoň 3x opakujeme (je stejný jako u listového těsta). Pak rozválíme potřeme rozšlehaným vejcem, nakrájíme na proužky a navíjíme na kovové trubičky. Pečeme ..
INGREDIENCE: 5 bílků, 5 lžic moučkového cukru, 100 g strouhám, mandlí nebo lískových oříšků, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce tekutého rozehřátého másla.Náplň: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, l žloutek, 3 lžíce strouhané čokolády.POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky šleháme dohusta, pak přidáme cukr, mouku s oříšky a nakonec lehce vmícháme tekuté, ale nikoliv horké máslo. Na vymaštěný plech tvoříme lžičkou malé hromádky, které pečeme v předehřáté troubě. Hromádky se v troubě roztečou do placiček. Pečené ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 120 g kokosové moučky, 120 g cukru, 120 g másla, l vanilkový cukr, kůra z l citrónu, l vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme se změklým máslem, přidáme kokosovou moučku, cukr, citrónovou kůru a vejce. Pokud l bude třeba, přidáme trochu mléka. Těsto necháme odpočinout, aby zchladlo. Pak ho vkládáme do strojku s vložkou na vánoční pečivo a tvoříme kolečka nebo esíčka. Cukroví upečeme na pomaštěném plechu v horké troubě do světležluta. ..
INGREDIENCE: 270 g hladké mouky, 180 g másla nebo rostlinného tuku Hera, 150 g moučkového cukru,150 g strouhaných ořechů nebo mandlí, citrónová kůra z omytého citrónu, půl lžičky skořice, 2 tlučené hřebíčky, 3 lžíce kakaa, trochu mléka na zadělání.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, mleté ořechy nebo mandle, kakao a koření smícháme, nožem zapracujeme změklý tuk nebo máslo a zaděláme trochou mléka. Vypracujeme hladké a nepříliš husté těsto a přikryté dáme na chvíli odpočinout do chladna. Pak z něj form ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 5 vanilkových pudinků, 200 g Hery, 200 g moučkového cukru, 3/4 prášku do pečiva, 2 vejce, trocha mléka, džem, čokoládová poleva.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny sypké přísady promícháme, nastrouháme do nich tuk, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Těsto necháme odpočinout v lednici. Lisem na těsto nebo zdobičkou vytlačujeme rovné „banánky" asi 4 cm dlouhé. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po upečení potíráme džemem, slepujeme po dvou k ..
INGREDIENCE: 200 g kokosové moučky, 200 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, l lžíce citrónové šťávy, strouhaná citrónová kůra z celého citrónu, Nutela nebo jiný čokoládový krém na spojení, čokoládová poleva bílá nebo hnědá.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech přísad vypracujeme těsto, pokud je příliš husté, přidáme pár lžic mléka. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na plát a vykrájíme kolečka. Upečeme je na vymaštěném nebo pečicím papírem vyloženém plechu a po vychladnutí spojíme ..
INGREDIENCE: 150g másla, 150g hl. mouky, 50g mletých oloupaných mandlí, 80g mouč. cukru, 1 žloutek, 1 lžíce rumu, 1 bílek, mandle na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosijeme mouku a cukr, přidáme máslo nakrájené na kousky a promneme. Přidáme mandle, žloutek a rum a krátce vypracujeme těsto. Necháme v chladničce půl hodiny odležet. Pak je rozválíme na pomoučněném válu, vypícháme kytičky, přeložíme je na plech, potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe oloupanými mandlemi a upečeme v horké troubě (220 ..
INGREDIENCE: 200 g másla, 250 g hladké mouky, 70 g cukru, 100 g strouhaných mandlíPOSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo spojíme s moukou, cukrem a mletými mandlemi, zaděláme trochou vody nebo mléka a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Pak dlaněmi tvarujeme rohlíčky, rozložíme je na vymaštěný plech a upečeme do světležluta. Ještě horké rohlíčky můžeme obalovat ve vanilkovém cukru. Rohlíčky necháme krátce odležet. ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, l prášek do perníku, 100 g cukru, 50 g másla nebo rostlinného tuku, l vrchovatá lžíce medu, l vejce, 1/2 šálku mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: V horkém mléce rozpustíme med, tuk a nakonec zašleháme vejce. Tekutinu vlijeme do mouky smíchané s práškem do perníku a s cukrem. Vypracujeme husté těsto, které necháme v chladu přikryté alobalem nebo mikrotenovým sáčkem asi 2 hodiny uležet. Zakryté těsto však můžeme v chladu nechat odpočinout i přes noc. Pak na pomoučeném vále vyv ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA