POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se přebere, propláchne vodou a dá se vařit pro osobu asi 1 rovná lžíce do studené vody se špetkou jedlé sody. Přidá se dle chuti buď jen cibule, nebo všecka zelenina. Vaří se zvolna do měkka, poté protlačí polévkovým cedníkem, zasmaží hnědou řidší jíškou, osolí, nechá povařit a podává se s osmaženou houskou nebo suchým chlebem. Může se též trochu přikyselit vinným octem nebo citronem. Velmi dobrá je ze zbylé čočky od předešlého dne. ..
OMELETKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 20 g másla se 2 žloutky, přidají se 4 lžíce mléka, osolí se, vmíchá tolik jemné mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Naposled se zlehka přimíchá ze 3 bílků sníh. Omeletky se dozlatova upekou na vymazané pánvičce na plotně a když vychladnou, nakrájí se z nich asi 3 cm dlouhé a ½ cm široké nudle. Podávají se k polévce zvlášť. OMELETKY JEDNODUŠÍ POSTUP PŘÍPRAVY: 2 celá vejce se v hrnku umíchají s trochou mléka a mouky, aby byl tužší tístko. Osolí se, dobře na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný kus vepřového masa, nejlépe z kýty zbavené sádla, se osolí, dá do porcelánové nebo kameninové nádoby, posype krájenou cibulí, případně i veškerou kořenovou zeleninou a nechá se asi 2 dny ve studenu odležet. Poté se protáhne slaninou, zelenina, v níž bylo naloženo, se dosmažit na sádle, přidá se bobkový list, pepř a tymián, maso se na to vloží, obalí v tuku, peče nebo dusí pod poklicí do měkka. Pak se buďto zapráší šťáva moukou, zaleje dle chuti červeným vínem a citrono ..
HŘÍBKOVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 4 hříbky střední velikosti se nadrobno rozkrájejí, v kastrole na kousku másla osolené se s trochou sekané petrželky dusí asi 10 min. Nechají se vychladnou, poté se přidají 2 žloutky, 3 lžíce strouhané housky, špetka pepře a solí se dle potřeby. Ke konci se do všeho zamíchá ze 3 bílků tuhý sníh, do dobře vymazané, houskou vysypané pánve se svitek vlije a rychle se peče. JÁTROVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla utře se s 2 žloutky, přidá se 150 g umletých jater ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné dršťky se dají vařit do studené vody ve větší nádobě. Když voda vaří, sleje se a dá jiná horká, která se případně, kdyby nebyly dršťky ještě zcela bez zápachu, po chvíli vaření opět sleje a nahradí jinou. Přidá se pak nějaké hovězí kost, osolí a vaří 3 – 4 hodiny. Nejlépe je ovařit den před upotřebením. Když začínají dršťky měknout, přidá se kořenová zelenina a cibule. Zcela měkké dršťky se vyndají, pokrájejí na nudličky, stejně i vařená zelenina, polévka se zasma ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/8 l studené hovězí nebo rybí polévky se rozmíchají 4 žloutky, lžička hladké mouky, z ½ citronu šťáva, sůl a trochu bílého pepře. Nádoba se postaví do kastrolu s horkou vodou a šlehá se na ohni, až nabude a zhoustne. Když se začne ohřívat, přidá se po kouscích 80 g čajového másla. Šlehá se pak až do vychladnutí. ..
Dršťky poskytují chutné a syté jídlo, musejí však býti z mladého zvířete. Nejlépe je čepec a také se nejlépe čistí. Záleží velmi na dobrém očištění před vařením. Nejdříve se dršťky posypou solí a tmavou žitnou (režnou) moukou a kartáčkem nebo i rukama dobře vymnou. Poté se vyperou v několikeré studené vodě, nakonec polijí horkou vodou a ještě dobře promnou. Přepláchnuté opět studenou vodou se dají se vařit do neslané vlažné vody. Kdyby snad ještě měli nepříjemnou vůni, sleje se voda asi po hodin ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Aby se docílila na guláši správně zabarvená omáčka, osmaží se nejdříve sladká paprika na sádle, jimž se nemá šetřit, až je zahnědlá, ovšem ne připálená. Pak teprve se přidá hojně krájené cibule (na 1kg masa asi 150 g sádla 4 cibule a lžička papriky) a nechá pouze zapěnit. Mladé, šťavnaté maso od žeber nebo kližka se naklepe, pokrájí na větší kousky, vloží do omastku, dobře promíchá, aby je horký omastek obalil, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí jen v ..
VAJEČNÁ SEDLINA POSTUP PŘÍPRAVY: Do ¾ litrového hrnku se dají 3 velká vejce, 8 lžic sladké smetany, dobrého mléka nebo studené hovězí polévky, osolí a kvedlá se 15 minut. Hrnek se ováže pergamenem nebo přiléhavou pokličkou, postaví se do většího hrnce s vařící vodou, sahající do poloviny hrnku, aby při vaření voda do ssedliny nevnikala. Velký hrnec se též přikryje a ssedlina se vaří ½ hodiny. Poté se vykrajují lžičkou kousky jako noky do mísy, nalije se na ně polévka a nese hned na stů ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dají vařit rozkrájené brambory s přidáním hodně celerové nati a zelené petrželky. Česnek se utře se soli a dá na mísu s 2 lžícemi vepřového sádla. Když jsou brambory měkké, slije se voda z nich do mísy na česnek se sádlem, promíchá, dle libosti se přidá i něco rozmačkaných brambor a podává se s osušeným chlebem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA