Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ČOČKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se přebere, propláchne vodou a dá se vařit pro osobu asi 1 rovná lžíce do studené vody se špetkou jedlé sody. Přidá se dle chuti buď jen cibule, nebo všecka zelenina. Vaří se zvolna do měkka, poté protlačí polévkovým cedníkem, zasmaží hnědou řidší jíškou, osolí, nechá povařit a podává se s osmaženou houskou nebo suchým chlebem. Může se též trochu přikyselit vinným octem nebo citronem. Velmi dobrá je ze zbylé čočky od předešlého dne. ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ OMELETKY (Recepty z třicátých let minulého století)

OMELETKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 20 g másla se 2 žloutky, přidají se 4 lžíce mléka, osolí se, vmíchá tolik jemné mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Naposled se zlehka přimíchá ze 3 bílků sníh. Omeletky se dozlatova upekou na vymazané pánvičce na plotně a když vychladnou, nakrájí se z nich asi 3 cm dlouhé a ½ cm široké nudle. Podávají se k polévce zvlášť. OMELETKY JEDNODUŠÍ POSTUP PŘÍPRAVY: 2 celá vejce se v hrnku umíchají s trochou mléka a mouky, aby byl tužší tístko. Osolí se, dobře na ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ JAKO SVÍČKOVÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný kus vepřového masa, nejlépe z kýty zbavené sádla, se osolí, dá do porcelánové nebo kameninové nádoby, posype krájenou cibulí, případně i veškerou kořenovou zeleninou a nechá se asi 2 dny ve studenu odležet. Poté se protáhne slaninou, zelenina, v níž bylo naloženo, se dosmažit na sádle, přidá se bobkový list, pepř a tymián, maso se na to vloží, obalí v tuku, peče nebo dusí pod poklicí do měkka. Pak se buďto zapráší šťáva moukou, zaleje dle chuti červeným vínem a citrono ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ SVITKY (Recepty z třicátých let minulého století)

HŘÍBKOVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 4 hříbky střední velikosti se nadrobno rozkrájejí, v kastrole na kousku másla osolené se s trochou sekané petrželky dusí asi 10 min. Nechají se vychladnou, poté se přidají 2 žloutky, 3 lžíce strouhané housky, špetka pepře a solí se dle potřeby. Ke konci se do všeho zamíchá ze 3 bílků tuhý sníh, do dobře vymazané, houskou vysypané pánve se svitek vlije a rychle se peče. JÁTROVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla utře se s 2 žloutky, přidá se 150 g umletých jater ..

STARÉ RECEPY | DRŠŤKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné dršťky se dají vařit do studené vody ve větší nádobě. Když voda vaří, sleje se a dá jiná horká, která se případně, kdyby nebyly dršťky ještě zcela bez zápachu, po chvíli vaření opět sleje a nahradí jinou. Přidá se pak nějaké hovězí kost, osolí a vaří 3 – 4 hodiny. Nejlépe je ovařit den před upotřebením. Když začínají dršťky měknout, přidá se kořenová zelenina a cibule. Zcela měkké dršťky se vyndají, pokrájejí na nudličky, stejně i vařená zelenina, polévka se zasma ..

STARÉ RECEPY | HOLANDSKÁ OMÁČKA (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/8 l studené hovězí nebo rybí polévky se rozmíchají 4 žloutky, lžička hladké mouky, z ½ citronu šťáva, sůl a trochu bílého pepře. Nádoba se postaví do kastrolu s horkou vodou a šlehá se na ohni, až nabude a zhoustne. Když se začne ohřívat, přidá se po kouscích 80 g čajového másla. Šlehá se pak až do vychladnutí. ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ DRŠŤKY (Recepty z třicátých let minulého století)

Dršťky poskytují chutné a syté jídlo, musejí však býti z mladého zvířete. Nejlépe je čepec a také se nejlépe čistí. Záleží velmi na dobrém očištění před vařením. Nejdříve se dršťky posypou solí a tmavou žitnou (režnou) moukou a kartáčkem nebo i rukama dobře vymnou. Poté se vyperou v několikeré studené vodě, nakonec polijí horkou vodou a ještě dobře promnou. Přepláchnuté opět studenou vodou se dají se vařit do neslané vlažné vody. Kdyby snad ještě měli nepříjemnou vůni, sleje se voda asi po hodin ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Aby se docílila na guláši správně zabarvená omáčka, osmaží se nejdříve sladká paprika na sádle, jimž se nemá šetřit, až je zahnědlá, ovšem ne připálená. Pak teprve se přidá hojně krájené cibule (na 1kg masa asi 150 g sádla 4 cibule a lžička papriky) a nechá pouze zapěnit. Mladé, šťavnaté maso od žeber nebo kližka se naklepe, pokrájí na větší kousky, vloží do omastku, dobře promíchá, aby je horký omastek obalil, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí jen v ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ SEDLINY (Recepty z třicátých let minulého století)

VAJEČNÁ SEDLINA POSTUP PŘÍPRAVY: Do ¾ litrového hrnku se dají 3 velká vejce, 8 lžic sladké smetany, dobrého mléka nebo studené hovězí polévky, osolí a kvedlá se 15 minut. Hrnek se ováže pergamenem nebo přiléhavou pokličkou, postaví se do většího hrnce s vařící vodou, sahající do poloviny hrnku, aby při vaření voda do ssedliny nevnikala. Velký hrnec se též přikryje a ssedlina se vaří ½ hodiny. Poté se vykrajují lžičkou kousky jako noky do mísy, nalije se na ně polévka a nese hned na stů ..

STARÉ RECEPY | ČESNEKOVÁ POLÉVKA SLOVÁCKÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dají vařit rozkrájené brambory s přidáním hodně celerové nati a zelené petrželky. Česnek se utře se soli a dá na mísu s 2 lžícemi vepřového sádla. Když jsou brambory měkké, slije se voda z nich do mísy na česnek se sádlem, promíchá, dle libosti se přidá i něco rozmačkaných brambor a podává se s osušeným chlebem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz