IHGREDIENCE: 1,20 kg brambor, sůl, asi 3,5 dl mléka, 50g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné brambory nakrájíme na velké kousky, zalijeme v hrnci vařící vodou tak, aby byly právě potopené, osolíme a uvaříme doměkka; nesmí se rozvařit. Z měkkých brambor slijeme vývar, hned je prolisujeme, nádobu postavíme na mírný oheň, přidáme máslo a postupně za stálého mícháni přiléváme horké mléko. Bramborová kaše musí být lehká, jako napěněná. ..
INGREDIENCE: 1kg brambor, kmín, 150g trhaných krupek, 1/4 l mléka, 20g másla, sůl, majoránka, česnek, 1 cibule, 100g sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, na půlky nakrájené brambory uvaříme s kmínem v osolené vodě. Krupky propláchneme a potom uvaříme s máslem v osolené vodě do měkka. Během vaření krupkami mícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené brambory scedíme, rozšťoucháme a přidáme k nim uvařené krupky. Promícháme, přidáme trochu majoránky a stroužek utřeného česneku a opět vše zamícháme. Zd ..
INGREDIENCE: 1kg brambor,400g kysaného zelí, kmín, špetka cukru, 2 lžíce sádla, 1 cibule, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka v osolené vodě a ochucené kmínem. Kysané zelí vymačkáme, nakrájíme na malé kousky a dochutíme špetkou cukru. Na sádle osmáhneme nadrobno nakrájenou cibuli. Brambory scedíme, rozmačkáme a do horkých brambor vmícháme zelí a osmaženou cibulku. Dobře promícháme. Hodí se jako příloha k masitým pokrmům,párkům nebo klobásám. ..
INGREDIECE: 10dkg kaše, 3dl vody, 20dkg masových zbytků, sůl, pepř, 2 vejce, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, trochu hrubé mouky nebo strouhané housky. Na obalení 1 vejce, strouhanka, na smažení 100% tuk.POSTUP PŘÍPRAVY: Masové zbytky umeleme a smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme ploché řízky, obalujeme je v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a na tuku smažíme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené brambory(asi 600g) nastrouháme, přidáme k ním 150g mouky, lžíci soli a 40g másla nebo sádla,které v mouce rozdrobíme. Jedním vejcem spojíme všechno v těsto,které dobře propracujeme. Pak je vyválíme na pomoučněném vále na stéblo silně, nakrájíme čtverce, které uprostřed plníme tuhými povidly nebo tvarohem.Kraje přeložíme do trojúhelníku a prsty přitiskneme, aby se těsto spojilo. Vaříme asi 7 minut. Uvařené taštičky omastímesádlem nebo máslem a posypeme osmaženo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové mleté maso nejprve udusíme na cibulce. Na nízký pekáč vymažeme máslem, dáme vrstvu bramborové kaše od včerejška, na ní zbylé mleté /sekané/ vařené nebo pečené maso, o něhož jsme vmíchali smaženou Cibulku a syrové vejce, dochutíme vrstvu masa přijdou zase brambory, máslo a zapečeme do zlatova. V polovině zapékání lze přidatstrouhaný sýr, aby vytvořil další vrstvu. ..
INGREDIENCE: 60dkg vařených brambor, 15 dkg mouky, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory se uvaří , protlačí za tepla nebo umelou, nastrouhají, zkrátka rozdrtí, smíchají se s moukou a vejcem, hodně soli a udělá se těsto.PLACKY: Pečené na plotně jsou vláčnější, když se dělají z hladké mouky.ŠLEJŠKY: Z hrubé mouky, vaří se ve slané vodě malinkou chvíli, jen co vyplavou na povrch, Vyndají se a obalí v osmažené strouhance.KROKETY: Mohou se dělat z hrubé i hladké mouky, vysmažují se v tuku. ..
INGREDIENCE: 750 g brambor, 2 lžíce másla, l cibule, sůl, muškátový květ, petrželka, 2 stroužky česneku, 2 žloutky, 60 ml bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, pokrájíme na kolečka a v osolené vodě uvaříme doměkka. Cibuli a petrželku pokrájíme a podusíme na másle. Přidáme kolečka vařených brambor, osolíme, okořeníme muškátovým květem a dochutíme prolisovaným česnekem. Po chvilce dušení přilijeme víno, vmícháme žloutky a doděláme. Podáváme jako přílohu k masu či zelenině. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA