POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme rozpustit slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme drobně sekanou cibulku a napolo uvařený květák rozdělený na růžičky. Osolíme a osmažíme. Na talíři obložíme naměkko vařenými, napříč rozpůlenými vejci a brambory posypanými jemně nasekanou petrželkou, pažitkou nebo koprem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Máme uvařený a na růžičky rozdělený květák. Polovinu dáme do kastrolku nebo ohnivzdorné misky, posypeme rozsekanou šunkou – množství podle libosti - a zakryjeme druhou polovinou květáku. Uděláme směs ze 1/41 smetany a 2 vajec a tou květák zalijeme. Posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci do trouby. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umleté maso osmahneme na cibulce, osolíme, opepříme a vmícháme 1 vejce. Směsí proložíme dvě vrstvy květáku, zalijeme směsí smetany a vajec, posypeme sýrem a pečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané větší cibule povaříme necelých 5 minut ve slané vodě. Ostrým nožem jim seřízneme vršky, vytlačíme opatrné střed a vzniklou dutinu plníme nádivkou: V mléce dobře navlhčenou a vymačkanou žemli rozmícháme s vejcem, rozsekaným salámem, párkem nebo jakýmkoli masem, přidáme trochu pažitky, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme cibule. Naplněné opět přikryjeme odříznutými víčky a v zakrytém rendlíku dusíme na omastku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev jemně nastrouháme, rozklepneme do ní 2 vejce, osolíme, okořeníme špetkou papriky a přidáme tolik strouhanky, aby se utvořilo těstíčko, z kterého vytvarujeme ploché placičky. Máme-li kousek salámu nebo sýra, můžeme je přidat. Placičky pak znovu obalíme ve strouhance a vysmažíme v rozpáleném oleji. Jsou dobré s vařeným bramborem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev pokrájíme na nudličky a trochu podlitou podusíme na jemně nasekané cibulce s máslem. Osolíme, opepříme, přisladíme a v rendlíčku si rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a nadrobno posekáme petrželku. Při podávání polijeme mrkev slaninou a posypeme petrželkou. Hodí se k ní smažené bramborové krokety. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 350g hrubé mouky, 1/4 kg másla, 1/4 kg jemně nastrouhané mrkve, do které jeme přidali vanilkový cukr a prášek do pečiva, vypracujeme těsto, vyválíme je na placku a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Peroutkou potřeme plech, naklademe kolečka vedle sebe a pečeme v troubě. Hotové ihned obalujeme ve vanilkovém cukru. Můžeme také vždy dva koláčky lepit zavařeninou, v tom případě však v polovině koleček vykrájíme uprostřed malý otvor. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dvě natvrdo uvařená vejce a několik rajčat nakrájíme na plátky. Polouvařený květák rozdělený na růžice dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, naklademe vrstvu rajčat s vajíčky, opět pokryjeme květákem, zasypeme strouhaným sýrem, zalijeme trochou květákového odvaru zahuštěného řídkou jíškou a rozkloktaným žloutkem osolíme, opepříme a zapečeme v troubě. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Květák uvařený ve slané vodě rozdělíme na růžičky. Na talíři smícháme trochu mouky, bílého vína, oleje, soli a lehce vmícháme sníh ze dvou bílků. Vychladlé růžičky květáku v této směsi obalíme a osmažíme na másle či oleji. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Květák uvařený a rozdělený na růžičky smícháme s vařeným zeleným hráškem. Nakrájíme 2 žemle na plátky, namočíme je v mléce a vymačkané rozmačkáme. Přidáme 3 žloutky, 50g másla, lžíci strouhaného sýra a ze zbylých bílků sní Vymastím pudinkovou formu, vysypeme strouhankou a střídavě plníme vrstvou květáku a vrstvou těstíčka tak, aby nahoře bylo těsto. Dobře uzavřeme a vaříme 3/4 hodiny v páře. Na vyklopené dáme kousek másla, které necháme rozpustit přímo na pudinku. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA