POSTUP PŘÍPRAVY: Do bramborákové směsi přidáme trochu víc mouky, aby bylo těsto hustší. Natvrdo vařená vejce obalíme bramborákovým těstem a usmažíme ve větší vrstvě tuku. ..
INGREDIENCE: 2 šálky rýže, 4 šálky vody, 1 cibule, sůl, sklenka bílého vína, několik snítek šafránu, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1/2 balíčku zmrazené zeleninové směsí (nejlépe s kukuřicí), sýr, kečup. POSTUP PŘÍPRAVY: Lžíci másla a lžíci oleje zpěníme nadrobno nakrájenu cibuli, přidáme teplou vodou propláchnutou zeleninu, podlijeme ji vínem a krátce dusíme. Rýži p~opláchneme studenou vodou, následně vařící vodou, vhodíme k zelenině, zalijeme vodou, osolíme a dusíme pod pokličkou 1 ..
INGREDIENCE: 600g svíčkové, sůl, 80 g tuku, 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, vývar (voda), několik kuliček pepře, nového koření, bobkový list, ocet, cukr, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené maso prudce opečeme ze všech stran v rozehřátém tuku a vyjmeme. Na tuku osmahneme dozlatova na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše zalijeme horkou vodou. Potom přidáme koření, maso vložíme zpět a přikryté pečeme za občasnéh ..
INGREDIENCE: 1 litr přírodního červeného nebo bílého vína, chleba, hrnek obyčejného lihového octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Z chleba upečeme nasucho topinku, ocet dáme do talíře a namočíme do něho horkou topinku na půl hodiny. Pak ji opatrné vyjmeme, usušíme, roztlučeme a nasypeme do vína, podle chuti můžeme přidat různé bylinky. Láhev s vínem nezátkujeme, ale převážeme prodyšným plátnem. Necháme zoctovatět, pak přecedíme přes plátno a můžeme používat. ..
INGREDIENCE: 100g tykviček, 100g lilku, 100g cibule, 100g skopového nebo hovězího masa, 50g tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, sůl, mletý pepř, hladká mouka na obalení, olej (na smažení) POSTUP PŘÍPRAVY: Tykvičky, lilek a oloupaná cibule se uvaří v osolené vodě a vše se najemno naseká. K tomu se přidá jemně usekané syrové skopové nebo hovězí maso, strouhaný sýr rozšlehané vejce, sůl, mletý pepř a vše se dobře promíchá. Z hmoty se tvarují kuličky velikosti vlašského ořechu, obalí se v hladké mo ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 60g másla sůl. Nádivka: 2 rohlíky, 2 vejce, 2 dl mléka, 20g tuku Juno či Hera, 200g vařeného uzeného masa, petrželka, muškátový oříšek, sůl, citrónová kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře opláchneme ve studené vodě, křídla odřízneme kůži přes páteř podélné nařízneme ostrým nožem a opatrné maso s kůží oddělíme od kostry. Potom nařízneme stehna a opatrné je vykostíme. Vzniklý plát rozložíme, lehce naklepeme a osolíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žlou ..
INGREDIENCE: 1 vejce, kousek vepřových nebo hovězích jater, 1 cibulka, 30 g másla, sůl, mletý pepř, majoránka, trochu stouhanky a hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra velkým hladkým nožem na prkýnku utřeme, až vznikne kaše. Dáme je do misky, přidáme nadrobno nasekanou cibulku, vajíčko, sůl, trochu másla nebo oliv. oleje, majoránku, dle chuti trochu pepře, zamícháme a nakonec trochu strouhanky a hl. mouky, aby vznikla hustá kaše. Velkou lžíci vytvoříme knedlíčky, které vkládáme do vroucí polévky a ..
INGREDIENCE: 2 dl studeného mléka, 2 vrchovaté lžíce želatiny, 1 vejce, 150 g rozehřátého másla, l vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 šálku horkého mléka, 500 g měkkého tvarohu, balíček dětských piškotů nebo piškot upečený ze 3 vajec, 200 g cukru a 200 g polohrubé mouky, konzerva ananasu, trochu rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do studeného mléka namočíme na několik hodin želatinu a dobře ji rozmícháme. Občas znovu promícháme, aby dobře nabobtnala a rozpustila se. Ve šlehači ušleháme vejce s ..
INGREDIENCE: 750 g vepřového bůčku, 200 g hovězího masa, 1 cibule, 200 g měkkého salámu, 1 lžíce hl. mouky, trochu utlučeného kmínu, 1 lžička papriky, 3 stroužky česneku, šálek vývaru, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný bůček vykostíme a naplocho rozkrojíme. Vzniklý plát dotenka rozklepeme. Osolíme ho, opepříme, zakapeme olejem a necháme uležet. Mezitím připravíme nádivku: hovězí maso umeleme, vmícháme prolisovanou cibuli, směs osolíme, připepříme, okořeníme tlučeným kmínem a paprikou spolu ..
INGREDIENCE: 200g ovoce – meruňky, banány, jahody, 150g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce rostlinného oleje, 500g poloh. mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 300 ml mléka, 2 vejce, tuk a hrubá mouka na formu. Na polevu: 200g mouč. cukru, 1 lžíce vřelého mléka, na špičku nože oranžového potrav. Barviva, 2 lžíce pomerančové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce rozmačkáme vidličkou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky, které vyšleháme za postupného přidávání obou cukrů do pěny. Potom zašleh ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA